Úti vill jól drekka, ef skal einn ráða, fylkir enn framlyndi, ok Freys leik heyja; ungr leiddisk eldvelli ok inni at sitja, varma dyngju eða vǫttu dúns fulla.

Haraldskvedet, vår eldste historiske kilde til juleøl

Vi har duftet, smakt og drukket veldig mye juleøl i førjulstiden.

Denne gangen valgte vi å presentere vår testing ved å dele opp i følgende kategorier:

 

  • Juleøl fra Norge
  • Utenlandsk juleøl
  • Juleøl du får kjøpt i butikk

 

Det juleølet som selges i vanlige butikker kan ikke ha høyere alkoholprosent enn 4,75. Tradisjonelt har man i Norge brygget sterkere øl til jul. Juleølet er fyldigere og søtere enn annet øl - og alkoholen er viktig for smaksbalansen.

I 1993 ble reglene endret. Inntil da kunne butikker som hadde bevilling for salg av øl "klasse III" selge juleøl som vanlig. Da ordningen opphørte begynte bryggeriene å lage svakere juleøl myntet på salg over vanlig disk.

Nedenfor får du alle tre testene. Jo nærmere man kommer jul jo mer utplukket blir det i hyllene. Som det framgår at testene er det temmelig store kvalitetsforskjeller. Derfor er det lurt å legge merke til flere navn (eller bokmerke denne siden til du skal på Polet).

Når juleølet er i hus blir ingen overraska om du drikker det, men desto flere blir overrumplet om du lager denne kaka hvor det smaksrike juleølet brukes dom ingrediens.

Se også hvilket glass som egner seg best til juleøl før du spretter korken.

 

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!