Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Poeng

Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best.

Vi har akkurat smakt oss gjennom det norske juleølet, nå er tiden inne for selveste akevitten.

Utvalg av akevitt

Akevitten er hentet fra de mest solgte akevittene i desember 2013. Med andre ord: De akevittene vi nordmenn kjøper til jul. 25 typer totalt.

Vinneren

I følge smakerne var det jevnt bra kvalitet på akevittene som ble testet i år. Nesten ingen direkte dårlige, og de fleste typene befinner seg fra 84 poeng og opp til 89. Her, på toppen finner vi Arvesølvet og Norsk Lutefiskakevitt. Begge med 89 poeng. Panelet kårer likevel Arvesølvet til vinner med rike og komplekse stil.

Om akevitt

Akevitten er for de fleste selvskrevent tilbehør, enten det er den originale ribba eller det perfekte pinnekjøttet vi snakker om. Det som skiller den norske akevitten fra svenskenes og danskenes varianter er at norsk akevitt gjerne er fatlagret. Det vil si at brennevinet lagres på trefat og dermed får smak fra treverket. Ulike typer akevitt har ulik lagringstid.

Akevitten tar farge fra fatet, men det er bare nye fat som gir farge. Dersom man bruker eldre fat gir det ikke fra seg farge. Derfor kan en blank akevitt godt være fatlagret.

I denne testen er brun og blank akevitt testet hver for seg, men vises sammen.

Les også

Stor test av rød pappvin

Test deg selv i denne brennevinsquizen

Her er en frisk, fruktig og leskende aperitiff

Avstemning

Hvilken type akevitt liker du best?

81% stemmer

Brun

19% stemmer

Blank

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!