Anbefales:

Allsidig riesling fra Østerrike

Denne østerrikske rieslingen er både frisk, fruktig og meget fleksibel i matveien.

Domäne Wachau Riesling Terrassen Federspiel 2007

Domäne Wachau Riesling Terrassen Federspiel 2007 Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Østerrike er de senere årene blitt en av de fremste hvitvinsnasjonene i verden. Ikke i volum, men i kvalitet. Landet er, enn så lenge, ikke dukket opp på radaren hos nyrike vinsnobber i Russland, India og Kina. Derfor er prisnivået fortsatt moderat.

Et godt eksempel på en produsent i Østerrike som leverer høy kvalitet til lave priser, er kooperativet Freie Weingärtner Wachau, som selger sine viner under varemerket Domäne Wachau. Som navnet sier, holder de hus i Wachau, et av Østerrikes beste vindistrikter, en times biltur vest av Wien. Her lages det viner på både den internasjonale riesling-druen, samt Østerrikes egen spesialdrue, grüner veltliner.

Domäne Wachau laget fabelaktige viner i 2000 og 2002, men så kom noen år med blandet kvalitet før de var tilbake med gode viner igjen i 2006. Det er med glede vi melder at 2007 også ser ut til å ha blitt et godt år for denne produsenten.

Vår vinanbefaling denne uken er en riesling, som bærer tilleggsbetegnelsene "Terrassen" og "Federspiel" på etiketten. Terrassen henspeiler på de terrasserte vinmarkene langs Donau i Wachau. Når det ikke er gitt mer nøyaktig geografisk informasjon enn dette, er ikke vinen fra én enkelt vinmark, men fra flere. Federspiel sier noe om modningsgrad og dermed om potensielt alkoholnivå og fylde. I Wachau deler man tørre hvitviner opp i tre kategorier: Steinfeder er lette viner, Federspiel er middels fyldige, mens Smaragd er fyldige. Vår vin er altså i den midterste katagorien.

Domäne Wachau Riesling Terrassen Federspiel 2007, vnr 20448, kr 110, 84 poeng.

Strågul på farve. Frisk og fruktig duft av eple, sitron og fersken med hint av mineraler og blomster. Middels fyldig med rik frukt og flott, balanserende syre. Ganske lang ettersmak.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par år i kjelleren - uten at vi tror den nødvendigvis blir noe bedre av det. I matveien er denne vinen meget fleksibel. Du kan bruke den til omtrent alt av fisk og skalldyr, så lenge du styrer unna de aller sterkest krydrete rettene (da trenger du en søtere vin) og retter med veldig fete sauser (da trenger du en fyldigere vin). Den er også god som aperitiff og terrassevin. Nå er det jo sesong for ferskvannskreps, og vår vin sitter som et skudd til det også.

Her er oppskrifter på noen oppskrifter som passer til vinen:

Kreps

Fajitas med reker, mango og ferskensalsa

Kveite i wok

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Kraftig, rød spanjol

Tysk riesling i knallårgang

Billig og god rød portugiser

Billig, frisk og fruktig hvitvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning