Båtmat:

Delikatesser på dypt vann

Kokkeler med det du finner på de syv hav, og nyt det så til fantastisk sjøutsikt.

SKJELLFEST: Det finnes et ukjent antall måter å tilberede blåskjell på. Hvitvinsmåten er en lettvint vei til seier.

SKJELLFEST: Det finnes et ukjent antall måter å tilberede blåskjell på. Hvitvinsmåten er en lettvint vei til seier. Foto: Evy Andersen, Mat ombord, Vega forlag

Publisert Oppdatert
VELUTSTYRT: Du kommer ekstra langt med primus. Ingenting er som et varmt måltid i strandkanten når kvelden kommer snikende.

VELUTSTYRT: Du kommer ekstra langt med primus. Ingenting er som et varmt måltid i strandkanten når kvelden kommer snikende. Foto: Evy Andersen, Mat ombord, Vega forlag

Båtlivet er et yndet liv, og når sola steker trekker vi raskt på sjøen. Mat trenger ikke å smake ille fordi du er i båt. Med noen små triks, kan du servere et aldri så lite gourmetmåltid.

Velutstyrt bysse

Kjøkkenutstyret i båten bør være rustfritt, for at det skal tåle den fuktige luften om bord. Tenk på det når du velger kniver og kasseroller. Håndtakene på grytene bør også være rustfrie, og korte for å spare plass. Høye kanter på i hvert fall én kasserolle er lurt, på dager med store bølger.

Stekepanne med lokk er mest praktisk i båt. Det oser mindre, og varmen holder seg under lokket. Dessuten går det an å lage brød i den. Velg en firkantet en, den er lettere å stue.

Proviant for liten og for stor

Provianten om bord må tilpasses båtstørrelsen. Men en basisproviant kan være grei å ha i bakhodet, så kan båteiere med litt størrelse legge til det de måtte ønske. Da er det morsommere å kokkelere, fordi vi kan diske opp med noe spennende.

Hermetikk holder seg i mange år, men det er lurt å bytte den ut når den har stått et år. Du kan risikere at etikettene forsvinner hvis de står på fuktige steder. Da aner du ikke hva det blir til middag før du åpner boksen, og etiketten kan for eksempel ha funnet og skapt problemer for en lensepumpe. Da kan det være lurt å ta av papiret, og skrive innholdet på med tusj.

Mat uten kjøleskap

Ikke alle båter er utstyrt med kjøleskap, så da er det vanskelig å oppbevare melk, fløte og andre ferskvarer som må holdes kalde. Fløten kan du bytte ut med crème fraiche, som holder seg lenger. Kokosmelk på boks er et annet og spennende alternativ til fløten.

Legger du noen liter melk i fryseren hjemme før du skal på tur, passer disse ypperlig som kjøleelementer. Husk også at yoghurt ikke forandrer smak, selv om den oppbevares utenfor kjøleskapet.

For å lage ordentlig god båtmat, trenger du smør og olivenolje. Smør har god holdbarhet uten kjøleskap, og egner seg derfor bedre enn margarin.

Egg holder seg godt, så lenge de ligger på et svalt sted. Svale stuerom er også et fint sted for oster. Hvis du må oppbevare den på et varmere sted, skjær den opp i biter og legg den i olje. Da holder den seg lenger. Har du med kjøtt og fisk, pass på at det ligger trygt i plastposer med sikker klemme. Men ta bort papiret, ellers trekker det til seg kjøttsaften.

Skal du på langtur uten kjølemuligheter, bør du satse på vakuumpakket kjøtt og marinert kjøtt i mye olje. Da unngår du at det kommer luft til kjøttet. Gravet fisk, bayonneskinke og spekeskinke er også fine løsninger. Kaldrøkt mat, som pølser og salami, er også lurt, fordi saltet og den lange røketiden gir god holdbarhet. Andre matvarer som holder lenge er poteter, løk, ris, pasta, bønner og linser.

Men kanskje viktigst av alt, husk krok og snøre. Ingenting er som et nyfisket måltid rett fra sjøen. Blåskjell er også en sommerfavoritt. Plukker du skjellene selv, ring først Mattilsynets blåskjelltelefon på 820 33 333, så er du sikker på at de er trygge.

Krydderhyllen

I tillegg til basisprovianten kommer krydderet. Med en fyldig krydderhylle i båten, kan du piffe opp både suppeposer og hermetikk. Her er noen tips:

Timian er godt i kjøttretter, til ertesuppe og til grillet fisk. Bruk det også i urtesauser og grønnsaksretter. Basilikum er uunnværlig i pastaretter, og til kjøtt, fisk og grønnsaker. Sammen med tomat får den virkelig vist seg fram. Merian passer tradisjonen tro til ertesuppe, men også pasta og eggretter gjør seg med merian.

Oregano hører hjemme i alle pizza- og pastaretter. Tyr du til frossenpizza, er det utrolig hva ekstra oregano og ost gjør. Kjørvel kan brukes på samme måte som persille. Estragon egner seg til røkt fisk, gjerne i en saus sammen med rømme, salt og pepper.

Skal du ut på langtur, kan du utvide krydderrepertoaret med tørket persille, dill og gressløk. Mengder av hvitløk er en selvfølge.

Klar, ferdig, grill!

Grillen er en av båtfolkets beste venner. Du kan grille nesten hva som helst. Bare husk å vente til glørne blir grå, det tar omtrent en halvtime før grillen får riktig varme. Spis maten rett fra grillen, og server gjerne bakt potet til. De kan du koke i ti minutter, før du legger dem på grillen, så får du litt fortgang i matlagingen.

Marinadelaging gir alltid rom for improvisasjon, selv om basisen er olje og krydder. Tilsett også noe surt, som sitron eller vineddik. Spanderer du på deg litt luksus, ha oppi en skvett vin eller en spiseskje cognac. Hvitløk passer alltid, enten den er hakket, presset eller hel. Tomatpuré bør du styre unna, den gjør at kjøttet lett brenner seg.

Oppvaskfritt

Lag marinaden i en papptallerken, og vend kjøttet i den. Ha kjøttet så over i en plastpose, helst en med "g lidelås". La det ligge noen timer og godgjøre seg før grilling. Enkelt, og uten oppvask. Men pass på at det ikke er for mye olje på kjøttet når du legger det på grillen. Da brenner det seg lett.

Skal du grille fisk, pensle gitteret med litt olje før start, med mindre fisken har ligget i marinade først. Da unngår du at den setter seg fast.

Legg en klype friske urter på glørne mot slutten av grillingen. De gir deilige dufter, og setter smak på maten.

Velegnet meny

Menyen når du er ute på vannet, avhenger av tilberedningsmulighetene. Men har du kokebluss, er mye gjort. Suppe er genial mat om bord. Server den i krus, så vil den både varme og holde seg varm. Pannekaker er en annen rett, som alltid blir en hit med barn i båten. De kan stekes under fart, og serveres sammenrullet med syltetøy.

Båtfolket liker mat som kan spises med en hånd på skjeen, og den andre på tallerken. Lapskaus, risotto og pastaretter med store pastasorter, er alle gode løsninger.

Kilde: "Godt ombord" av Carina Lernhagen Matz

En sommerlig fiskesuppe

Grillet fisk i pita

Makrellfilet med squash og tomat

Makrellpizza

Ovnsbakt sei med grillsaus

Hjerteskjell i hvitvin

Blåskjell med øl

Gigantørretkaker på primus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning