Om testen:

Her har vi tatt med buljongtypene som kommer som terninger eller i pulverform.

Testpanelet har bestått av Jan Ivar Nykvist og Joakim Bakken. Nykvist jobber for tiden med grillbok, pluss at han er leder for eget grilllag. Bakken er konsulent hos United Bakeries.

Begge er restaurantkokker, har lang erfaring fra dagligvarehandelen. Kokkene har også forsynt seg grovt av førsteplassene i NM i grilling.

Fond og buljong er smak som du kan plukke rett ut av butikkhylla. Uglesett av feinschmeckerne, men likefult redningen for mange hverdagskokker, enten det er en særdeles god fiskesuppe eller en velsmakende potetsuppe som skal tilberedes.

Vi har slått sammen fisk og grønnsaker i denne testen og har tatt med alt du kan finne av buljong og fond. Når det gjelder fond er det litt ulike begreper ute og går, det er vanskelig å få en helt riktig oppdeling her. 

Utvalg

Vi har plukket med oss alle typene vi har funnet i hos de store kjedene. Syv typer buljong og syv typer fond.

Kriterier

Smak er eneste kriterium. Da snakker vi ikke først og fremst om smaken på selve kraften, men hva denne kraften kan gjøre for den matretten den skal brukes i.

- Det skal smake ekte råvarer, og vi er vi ute etter de rene smakene, forklarer vår kokkeekspert Jan Ivar Nykvist.

- Skal kraften brukes i noe som skal kokes ned blir alle smakene forsterket. Også de som ikke skal være der. Særlig mye salt er skummelt når kraften blir redusert, men det skal sies at det var overraskende lite salt i alt vi testet, sier Nykvist.

Selv om dette ikke blir tillagt stor vekt i vurderingen har vi også vurdert hvor lett de ulike fondene og buljongene løses opp i vann.

Slik har vi testet

Vi har blandet ut alle buljongene etter anvisningen på pakken. Det samme har vi gjort med de konsentrerte fondtypene.

Der det er slingringsmonn i doseringen har vi konsekvent gått for kraftigste blandingsforhold.

De rene fondene er varmet opp og smakt som de er.

Fiskefond

Her har vi tatt med alt som ikke er i tørr form. Strengt tatt er noen av disse produktene mer å regne som buljong i flytende form, selv om produsentene selv velger å kalle det fond.

Noen bruker også begge betegnelsene på pakken.

De eneste produktene som etter vår mening kan kalles fond med god margin er produktene fra Le Fond og Jacobs.

Grønnsaksfond og -buljong

Er du ute etter fond fremhever testpanelet grønnsaksfonden fra Le Fond.

- Her er det ren smak av ekte grønnsaker, sier kokkene om den.

Likeledes kommer fiskebuljongen fra Toro og grønnsaksbuljongen fra Knorr godt ut av testen, begge med karakteren 4.

- Fond består av høykonsentrerte smaksstoffer og smaksforsterkere i væskeform tilsatt olje og fett. Buljongterninger er tørkede smaksstoffer og smaksforsterkere tilsatt fett, oljer og stivelse, forklarer salgs - og markedsansvarlig/partner Jon Forkerudsæter i Gastro Catering.

Det er vanskelig å avgjøre om det ene produktet er bedre enn det andre, da de ofte har ulike bruksområder.

- Fond er best til sauser eller kraftige kjøtt- og kyllinggryter, mens buljong passer best til supper og koking av pasta eller nudler.

Vil du vite enda mer om fond og buljong kan du lese mer om det her.

Poeng

Alle produktene er vurdert etter en poengskala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Alle priser er oppgitt per liter.

Les også:

Her er oppskriften på kremet fiskesuppe

Her er de beste vinene til fiskesuppen

Tre supper du kommer til å elske

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!