Blåskjell er deilig nå om sommeren, og så er det ganske så lett å stelle til. Du kan dampe dem i hvitvin, øl eller cider. Ja, du kan til og med servere dem med risotto. Eller som belgierne gjør, med pommes frites og majones.

Det går selvsagt også an å gjøre en asiatisk vri på blåskjellene, og for hjelp med det, henvendte vi oss til thai-restaurenten Plah og kjøkkensjef og innehaver Terje Ommundsen.

Thai style

Plah, som ligger der hvor Hegdehaugsveien går over til å bli gågate like nedenfor Lorry i Oslo, har nå i ti år satt standarden for virkelig god thaimat i Norge. Ikke bare er maten fantastisk; de har også et vinkart som er tilpasset maten, med bl.a. et stort utvalg av tyske rieslinger fra gode produsenter.

Pad Hoi Malaeng er navnet på den thailandske varianten av blåskjell Ommundsen presenterer. Han mener den er en av de beste måtene å tilberede blåskjell på.

- Sterkt, salt og litt søtt. Blåskjellene og østerssausen sammen med den anislignende smaken man får fra thaibasilikum, harmonerer så bra i denne retten.

Oppskriften på denne varianten av blåskjell finner du nedenfor.

Godt med riesling til

Mens hvitvinsdampete blåskjell går godt sammen med chablis og sancerre, og den belgiske varianten er deilig med hveteøl, er det riesling som passer best til spicy, asiatiske versjoner av blåskjell.

På Plah lager de også friske og spreke drinker, og noen av dem passer også forbausende bra til spicy mat, som f.eks. Kumquat Caipirinha.

Erik Hannemann

Blåskjell thai style

Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.

Til 6 porsjoner:

2 kg blåskjell

2 stk rød chili uten frø

2 fedd hvitløk

8 cm ingefær

olje

5 ss østerssaus

0,5 ts pepper, svart

1 stk lime

1 neve thaibasilikum

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!