Jeg kan ikke komme på en mer utskjelt tilberedningsmetode enn fritering.

Likefullt er det ikke å komme bort i fra at maten blir svinegod av det.

Selv stjernekokkene lager mat på denne måten. Eksempler er friterte banantwister, friterte østers og fritert ishavsrøye med chips.

Løkringene fra India er best

Du finner frityren på amerikanske fast food-kjeder. I Japan spises det som tempura. Mens friterte løkringer med øl og persille er et eksempel på hva europeiske bistroer kan finne på.

Men, de aller beste løkringene er den indiske varianten - onion bhaji.

Onion bhaji er løkringer blandet med en røre av kikertmel (gram flour), bakepulver (gjerne bicarbonate of soda), krydder og urter for så å havne klasevis i frityren.

Retten er fra sør i India, men er kanskje enda mer populær på de britiske øyer sammen med andre fast-foodklassikere som fish'n chips og kebab.

Slik friterer du

Om du ikke er vant til å fritere lurer du sikkert på hva slags olje som er best å bruke, og hvor varm oljen bør være.

Når det gjelder olje er det peanøttolje eller annen nøytral olje som gjelder.

Jeg bruker helst peanøttolje til fritering ettersom den gir en renere smak, og dessuten for å unngå gatekjøkkenlukt hjemme i leiligheten.

Peanøttoljen koster litt mer, men forskjellen blir ikke så stor om du tar vare på den til neste gang du skal fritere.

Bare hell den avkjølte oljen gjennom en finmasket sil og oppbevar den i en lufttett boks.

På det andre spørsmålet er svaret at oljen bør holde 160-180 grader.

Verken mer eller mindre.

Det vil frese livlig rundt en trepinne når du stikker den ned i kasserollen, men har du et digitalt steketermometer så bruk dette, den gjør det mye enklere å vite om temperaturen er optimal.

Et digitalt steketermometer koster ikke mange penger, og er blant de 10 kjøkkenredskapene som er nyttigst å ha i kjøkkenskuffen.

Bruk det for å sjekke når roastbiffen er ferdig eller om du vil prøve deg på Sjuves sjokoladefudge eller denne himmelske sabayonen.

Jeg spiser mine onion bhaji som snacks med mangochutney eller raita. Andre ganger blir de tilbehør til mine hjemmelagde curryburgere eller andre indiske retter som denne smaksbomben eller Sjuves indiske kylling.

Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor hvilke løkringer du synes er best.

Les også:

Slik lager du raita

Coq au vin har bare én oppskrift som funker

Dessert av sjokolade og vann

Supereplekaka lager du slik

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Onion bhajis

Verdens beste løkringer!

Ingredienser:

3 stk løk

1 l peanøtt olje eller annen nøytral olje

100 g siktet kikert mel (ev annen siktet mel)

1 ts bakepulver

0,5 ts gurkemeie

1 stk grønn chili

2 ss koriander, hakket

0,5 ts salt

vann

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!