- De skal lage puré av alt, klager dommerne i TV3s kokkekonkurranse Masterchef.

Pureene til deltakerne i Masterchef har blitt et symbol på hvor lite oppfinnsomme vi i Norge er når det kommer til grønnsaksgarnityret.

Varier mer

Men, ikke skyld på pureen. Min påstand er at vi ikke nødvendigvis lager for mange pureer og moser, vi må bare bli flinkere til å variere.

Denne frekke blomkålpureen er et eksempel på en av de mer eksperimentelle man kan lage.

Blant de mest brukte pureene i verden finner vi kikertpureen hummus (klikk for oppskrift), den velkjente potetmosen og så kommer vi selvfølgelig ikke utenom tomatpuré.

Rustikk olivenpuré

Tapenade er også en klassisk puré. Denne rustikke olivenpureen har sitt opphav ifra Provence på 1800-tallet (her må det legges til at noen kilder mener den stammer helt tilbake til de gamle grekerne).

Jeg lager tapenade ved å finhakke svarte oliven, kapers og ansjos i en kjøkkenmaskin for så å spe på med god olivenolje. Når den har konsistens som temperert smør blander jeg av og til i finhakket hvitløk før jeg smaker den til med sitronsaft, salt og pepper. I tillegg kan man tilsette blant annet urter og brandy.

Bruk ansjos fra middelhavet som har ligget på olivenolje. Jeg tror mange da vil bli overrasket over hvor godt de egentlig liker ansjos.

En skive ristet landbrød smurt med tapenade er nydelig som hors-d'oeuvre eller tapas. Skjenk deg et glass sherry og nyt den rustikke luksusen.

Tapenade er dessuten utmerket tilbehør til mye fisk, fugl og kjøtt. Du kan jo prøve den til stekt uer eller grillet lammekjøtt (som disse grillspydene til Clotilde Dusouliers).

LES OGSÅ:

Slik blir blomkålen god

Slik lager du perfekt potetmos

Clotildes nydelige grillspyd

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Tapenade

Klassisk olivenpuré.

Ingredienser:

30 stk oliven, sorte

3 stk store kapers

2 stk ansjos

olivenolje

noen dråper sitron

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!