Nå skal jeg alltid legge fram klærne kvelden i forveien, begynne å sykle til jobben, ikke spise sjokoklade før klokken tre og ligge unna øl før onsdag.

Og selvsagt: Nå blir det nye boller i matfatet.

Reaksjonen er en framprovosert refleks etter en lang ferie med mye mat, mye drikke og lite trening. For å imøtekomme stormen av folk som ønsker seg sunne oppskrifter har jeg snekret sammen en hel ukemeny.

Det er fem utvalgte retter som er veldig kalorimoderate.

Mandag

Først ut er en salat med spekeskinke og bringebær.

Det er så mye smak i spekeskinke at selv om du spiser lite føles det mettende.

Oppskriften foreslår brød - det er opp til deg hvor grovt du vil ha det - eller om du utelater det helt og holdent.

Sellerirot

SELLERIROT © Foto: istockphoto

Tirsdag

Om du ikke har laget denne salaten før kan du glede deg! Blandingen av mango og rå sellerirot er like sjelden som den er god.

Det føles som om du har funnet et hemmelig kulinarisk skatt som ingen andre kjenner til.

Onsdag

Denne dagen er det duket for kyllingsuppe. Fordelen med suppe er at du føler deg mye fortere mett på grunn av all væsken.

Torsdag

Blåskjell er raskt, sunt, billig og noe av det beste havet har å by på. Dersom du ikke laget blåskjell før kan du sjekke denne videoen (ikke samme oppskrift).

Fredag

Vi avslutter med en deilig kyllingrett. I oppskriften står det av det skal serveres ris, men det kan du droppe. Et tips er å bruke grovere ristyper. Du kan også bake grønnsaker i ovnen (squash, auberginer og blomkål for eksempel) om du vil begrense karbohydratene.

Erik Hannemann

Salat med spekeskinke og friske bringebær

Salat med spekeskinke er rask og sunn middag. I denne varianten er det bringebær som setter en fin, frisk smak.

Ingredienser:

15 bl basilikum

0,5 kurv bringebær

0,5 pk ruccola

8 skiver spekeskinke

10 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje (eller annen god matolje som rapsolje)

1 fedd hvitløk

2 ss sitronsaft

0,5 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Ingredienser:

0,5 stk sellerirot

12 stk aspargesbønner

1 stk mango

12 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

1 ts sennep

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Petter Berg

Kyllingsuppe som i Provence

Til 4 porsjoner:

1 stk kokt 800 grams kylling, renset kjøtt av

1,5 l kyllingkraft

1 bokser tomatboks

0,5 stk appelsin, finrevet skall

4 stk poteter

2 stk gulrot

0,5 stk purre

1 stk løk

0,5 stk fennikel

3 fedd hvitløk

0,5 ts gurkemeie

1 ss hakket frisk basilikum

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Raske blåskjell

Disse blåskjellene lager du på 10 minutter.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk fennikel

1 stk hvitløksfedd

1 dl vann

1 dl fløte

1 ss hvitvinseddik, eller estragoneddik

400 g blåskjell

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Indisk kyllingrett

Her har du en enkel, deilig og varmende variant av en indisk karrikylling. Dersom du synes det blir for sterkt, er det lurt å ha litt yoghurt for hånden. Det lindrer godt om cayennepepperen blir for utfordrende!

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

2 fedd hvitløk

2 cm ingefær, skrelt

2 ts karri

1 ts cayennepepper

2 ts kumin

1 bokser kokosmelk

1 kylling, i seks biter

3 stk tomatboks

100 g cashewnøtter

4 ss yoghurt naturell

4 ss koriander, fersk

4 ss smør, til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!