Denne helgemenyen starter med noen deilige, sprø bruschettaer med røkelaks som er piffet opp med litt peperrot. Hovedretten er helstekt kylling. Det viktigste er å huske at kyllingen er ferdig på 70 grader. Blir den varmere har den lett for å bli tørr.

Den søte avslutningen er en sjokoladedessert med en mørk, mørk hemmelighet. Lykke til!

FORRETT

Bruschetta med røkelaks

1/3 slangeagurk

200 g Philadelphiaost

2 ss finhakket dill

1/2 sitron, revet skall og saft av

2 ts revet pepperrot

8 sk baguetter, skåret godt på skrå

1 ss extra virgin olivenolje

1 fd hvitløk, delt i to

8 skiver røkelaks

Til garnering:

Dill

Grovmalt pepper

Revet sitronskall

Skrell agurken, del den i to og skrap ut frøene. Skjær agurken i små terninger. Dryss dem med grovt salt og la dem stå i 20 minutter. Skyll saltet godt av og tørk agurkterningene.

Rør Philadelphiaost, dill, sitronsaft og -skall og pepperrot sammen.

Varm en grillpanne eller stekepanne. Pensle baguetteskivene med olje og gni dem inn med snittflaten på hvitløken. Stek dem gylne og sprø

Legg en god skje osteblanding på hver skive, topp med røeklaks og garner med frsk dill, pepper og sitronskall.

HOVEDRETT

Helstekt, urtekrydret kylling

4 personer

1 hel kylling

2 ts salt

2 ts pepper

1 ss frisk, hakket estragon

1 ss hakket persille

I ovn ved 175° i ca. 1 time.

Gni kyllingen inn med salt og pepper og dryss på urtene. Legg eventuelt også litt hele urter inni kyllingen og under brystskinnet.

Legg kyllingen med brystet opp i ildfast fat og stek den i ovnen til den er gyllen og gjennomstekt. Bruk steketermometer, kyllingen er ferdig når den er 70 grader. La den hvile ca 10 minutter før servering.

Server kyllingen med stekte poteter og en salat av f. eks tomat, hodesalat, basilikum, agurk, fetaost og oliven med dressing av sitron og olje.

=

Denne kaken er lett å lage og perfekt som helgedesert. Foto: Matprat.no © Matprat.no

DESSERT

Fylt varm sjokoladekake

125 g kokesjokolade

50 g smør

40 g rismel eller potetmel

40 g malte mandler

2 stk eggeplomme

2 stk eggehvite

80 g sukker

1 ss melis til dryss

Mørk hemmelighet

100 g sjokolade

2 ss kremfløte

Karamell-sjokoladesaus

1 dl sukker

1 dl vann

1 stk vaniljestang

1 stk hel nellik

1 ss kakaopulver

3 ss Grand Marnier

Bruk porsjonsformer à 1,5 dl.

I ovn på 180 °C, ca. 15 minutter.

Varm opp smøret og tilsett biter av sjokolade og la det smelte sammen. Tilsett rismel og malte mandler, rør godt og tilsett eggeplommene.

Pisk marengs av eggehviter og sukker. Vend denne i røren til slutt.

Mørk hemmelighet:

Brekk sjokoladen i mindre biter og smelt den i vannbad. Tilsett litt kremfløte. Massen skal være fast. Avkjøl. Rull små kuler på størrelse med klinkekuler.

Lag ferdig kaken:

Smør formene med smør. Fyll litt kakedeig i formen, legg i en "mørk hemmelighet" og etterfyll med kakedeig. Formen skal være ca. ¾ full. Formene med røre kan stå kjølig til de skal stekes. Stek kakene og ta dem straks ut av formen og anrett dem på tallerken sammen med karamell-sjokoladesaus.

Karamell-sjokoladesaus:

Del vaniljestangen i to på langs. Ha alle ingrediensene foruten Grand Marnier i en liten kjel og kok massen til en tykk sirup.

Smak til med Grand Marnier til slutt.

Oppskriften er fra matprat no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!