Test av juleøl fra polet 2015

Det beste juleølet har du neppe hørt om

- Et rikt og elegant øl, skriver ekspertene begeistret om debutanten som vinner testen.

Sist oppdatert

Disse har vi også smakt på:

Dette er de øvrige ølene som selges på polet, men som ikke nådde opp i vår kvalifiseringsrunde:

Bad Santa Juleøl
Nøisom Lutefisk-øl Julen 2015
Berentsens Julefnugg
Dahls Juleøl
Slogen Sunnmørsjul
Quinta do Nöel Porter 2013
Eiker God Jul
Ringnes Juleøl sterk
Holtens Julebrygg
Sagene Sterk Jul
Fredrikstad Juleøl
Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg
Borg Juleøl
Hansa Juleøl
Mikrobryggeriet Oslo Julebrygg
Telemark Mikrobryggeri Juleøl
Berentsens Stjerneskudd Krydret JuleAle
Lindesnes Brygghus Juleøl
Nøgne Ø Underlig Jul
Lade Gaards Juleøl
Mack Juleøl
CB Juleøl
Haandbryggeriet Nissemor
Kinn Julefred
Lervig's jul
Nøisom Nøisommelig jul
Nøisom Gullinbustes Torreblot Jòl
Austmann Vintersolverv
Haandbryggeriet Nissefar
Lindheim Yul Winter Warmer
Little Brother Big Belly Juleøl
Ægir Ylir Julebrygg 2014
Kinn Solsnu
Mack Nissefant
Lindheim 100 Days Of Juleøl
Nøgne Ø Rød Jul
Trondhjem Mikrobryggeri Gledelig Jul
St. Hallvards El Jucan Dipa
Bådin Stille Dal Hvete-IPA

Om testen:

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.

Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.

  • Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt
  • Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat.

Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med mye kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.

Løite har bred erfaring blant annet som øldommer i Norbrygg, og som Klikks ølekspert gjennom mange år.

Vi har akkurat testet det juleølet du får kjøpt i butikken, nå er det tid for polølet.

Vi har tatt med kun de norske, og vi har smakt på alle du får kjøpt på vinmonopolet. I år er det rekordmange typer som skal smakes, og for å rekke over alt har vi kjørt en kvalifiseringsrunde først. Da har vi kunnet bruke god tid på de gode ølene. Det betyr at vi har smakt på nesten 60 øl, hvorav 20 gikk til finalen.

Det betyr at ølene som er listet nederst på ingen måte er de dårligste ølene i denne testen. De har alle kommet igjennom nåløyet, og har fra 82 poeng og oppover.

Ølene som vi også har smakt på, men som ikke nådde opp i kvalifiseringen, finner du i boksen til høyre. Alle disse fikk en lavere poengscore enn dem du finner i selve testen.

Slik vurderer vi øl

Smakerne bruker begreper som lengde, bitterhet, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde. Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Maltkonsentrasjon er den største bidragsyteren til ølets fylde og vil da også henge sammen med hvor søtt vi opplever ølet.

Bitterhet. Selv om det er mange (mindre vanlige) ingredienser som kan gi bitterhet i øl, er det nesten alltid humlen som bidrar mest. Det kan brukes for å balansere sødme eller for å dominere et øl, som f.eks. IPA.

Fruktighet. Dette begrepet beskriver hvor sterkt innslag, både i duft og smak, ølet har av frukt/bær. Noen øl har frukt/bær som ingrediens og kan åpenbart få fruktighet fra disse, men når ølet gjæres, skapes estere og dette gir fruktige assosiasjoner.

Undergjærede øl (som pils og bayer) har mindre med estere enn overgjærede (f.eks. hveteøl og belgisk klosterøl). Tenk bare på så tydelig banankarakter et tysk hveteøl kan ha. Dette kommer utelukkende fra gjæren.

Kullsyre Også kalt karbonering. Forskjellige øltyper skal har forskjellig grad av kullsyre. De fleste øl vil tjene på å få ”løftet” smakene med oppfriskningen kullsyren gir. Men blir det for mye kullsyre, kan smaken skjemmes av en dårlig munnfølelse.

Kompleksitet/balanse Jo flere forskjellige dufter og smaker vi kan finne i ølet, desto mer spennende er det. Vi vil likevel ha en viss balanse i ølet; det kan være skjemmende når en enkelt komponent blir for sterk.

Lengde Et godt øl har smak som sitter lenge i munnhulen. Lengden deles gjerne opp i tre; anslaget, midtpartiet og sluttpartiet.

Favorittene

Klostergården 7 slag er nykommeren som har gått rett til topps med 93 poeng. Et rikt, konsentrert og komplekst øl på smak, mener våre eksperter.

På poengplassene etter følger Kinn Tomasmesse og Ringnes Julebokk, begge gjengangere i toppsjiktet av våre juleøltester.

Øl til mat

Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hos drikkeglede kan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:

  • Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
  • Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
  • Svakt øl før sterkt øl
  • Lett øl til lett mat
  • Smaksrike øl til kraftig mat
  • Ølet bør minst like mye sødme som maten
  • Leskende øl til salt mat
  • Bitre eller sterke øl til fet matlenge i munnhulen. Lengden deles

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også