havregryn

GRØT-EKSPERT: - Jo mindre bearbeidet grynene er, desto bedre er det, sier vår smaksekspert Lasse Skjønning Andersen, som driver en kjede av grøtrestauranter i København. FOTO: Øyvind Lie

Om testen:

Havregrynene er vurdert av Lasse Skjønning Andersen. Han driver en kjede av grøtrestauranter i København, han er også medeier i en dansk mølle som maler kornet på tradisjonell måte.

Grynene er vurdert blindt og med utgangspunkt i om de egner seg for grøt eller med melk. Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Havregrøt er mer populært enn noen sinne og mange produsenter legger seg i selen for å lage skikkelig gode produkter. Vi har testet dem alle sammen.

Vi har samlet sammen alt vi kunne finne av havregryn. Store, små, lettkokte og økologiske.

De fleste typene finner du i vanlige supermarkeder, noen av dem må du i butikker med godt utvalg for å finne.

Kriterier

Vi har først og fremst vært ute etter den naturlige havresmaken. Her vil du kjenne en svak duft av vanilje, samtidig en søt karamellaktig smak.

Tyggemotstand og tekstur beskriver hvordan grynene kjennes i munnen. De store grynene, med god tyggemotstand, tåler koking og egner seg derfor til grøtlaging. De med mer middels størrelse, og ikke så stor tyggemotstand, passer best som ingrediens i en müsli, eller kun sammen med melk.

Vi har også testet det som kalles lettkokte gryn. Vår grøtekspert legger ikke skjul på at han ikke er så glad i denne varianten.

- Jo mindre bearbeidet grynene er,  desto bedre er det. Ellers mister du tyggemotstand og smak, forklarer vår smaksekspert Lasse Skjønning Andersen, som driver en kjede av grøtrestauranter i København.

Om vinneren

Det er lite eller ingen ting som skiller de grynene vi har gitt karakteren 5 i denne testen. Det er litt forskjell på havresmaken, ellers skiller de på hva de skal brukes til.

Grynene fra Holli mølle er for eksempel velegnet til grøt, mens Grynene fra Helios kan brukes til begge deler.

Lag den perfekte grøten

Ingrediensen i den perfekte grøten er havregryn, vann, melk og salt.

- Bruk halvparten melk og halvparten vann, råder Skjønning Andersen. Salt er også viktig, en kvart teskje per porsjon.

Kok opp på sterk varme, så snart grøten koker skrur du godt ned på varmen og lar grøten trekke til den er ferdig.

Les også:

Lag din egen energibar

Supergode knekkebrød med havregryn

Turkjeks med tørket frukt og havregryn

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!