Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Ingen ting er som en perfekt temperert Amarone, det er mange nordmenn enig i. Vi elsker nemlig denne vinen, og i fjor kjøpte vi cirka 382.000 flasker, eller nærmere bestemt 286 439 liter. Dette er en av storselgerne på polet.

Utvalg

Vi har testet 25 av de mest solgte Amaronene på polet. Utvalget er basert på salgstall fra 2014. 

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.

Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

Høy alkoholprosent

- Amarone fungerer fint med rik mat som vilt og smakskraftige retter av rødt kjøtt, forklarer Robert Lie.

Han er den ene av vinekspertene i panelet. Han poengterer også at den høye alkoholen i disse vinene går ut over elegansen. Generelt sliter mange av dem med manglende balanse og friskhet.

Årganger

Vi har testet den årgangen som står etter navnet. Her kan det være avvik fra varesortimentet per i dag.

Vinfakta

Amarone er en spesialvariant av valpolicella, og kommer fra vindistriktet Valpolicella i Veneto-regionen i Nord-Italia. Det opprinnelige vinområdet, kalt Classico, ligger nordvest for Verona, men i 1968 ble det utvidet sørover og østover mot hvitvinsdistriktet Soave.

Klimaet er kontinentalt og mildt til kjølig, og reguleres av de store vannmassene vi finner i Garda-sjøen i vest og Adriaterhavet i sørøst. Jordsmonnet har store variasjoner i de forskjellige delene av distriktet.

I Amaronevinen brukes det tørkede druer. Da fordamper vann, og druene mister en 30-40 prosent av vekten sin, noe som gir en mer konsentrert vin.

Mer om amarone her

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik velger du vinglass

Når skal vinen dekanteres

Hvorfor er det bra med skrukork på vinen

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!