BILNDSMAKT: Alle oljene i testen er blindsmakt, som innebærer at smaksekspertene ikke vet hvilken olje de evaluerer. FOTO: Øyvind Lie

Om testen:

I testpanelet satt Morten Leiren og Arnie Stalheim. Stalheim er vinekspert på Klikk.no, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke samt bred erfaring med å sitte i testpanel for matprodukter. 

Leiren er faglært kokk med lang erfaring fra flere av Oslos bedre restauranter. Han jobber til daglig på Fjelberg Fisk & Vilt.

Alle produktene ble smakt blindt (testpanelet fikk ikke vite hva de ble servert). Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Utvalg

Vi har testet 21 extra virgin olivenolje som er tilgjengelig i de store butikkjedene.

Kriterier

En god extra virgin olivenolje skal smake ekte råvare. Altså oliven. I tillegg skal smaken være fint balansert mellom fruktighet og bitterhet. Oljen kan gjerne ha innslag av fruktige elementer. Epler for eksempel.

SMAKSEKSPERT: Vinkjenner og matekspert Arnie Stalheim.

EKSPERT: Kokk Morten Leiren. FOTO: Øyvind Lie.

Vi har testet extra virgin olivenolje. Vi har funnet noe typer du helt sikkert blir fornøyd med når du skal i gang med matlagingen. Men vi starter med å gi deg to gode tips:

Det er store prisforskjeller på olivenolje. De to vinnerne i denne testen, Olearum Coupage Aceite De Oliva Virgen Extra og Dauro Aceite de Olivia Virgen Extra, koster henholdsvis 140 og 398 kroner per liter.

I tillegg er det stor variasjon på samme olje i de ulike butikkene. For eksempel koster A.O.P Huile D`Olive DÁIX-En-Provence 299 per liter hos Rema, og 478 hos Ultra. Den andre vinneren får du også kjøpt på Rema 1000.

MRK. Prisene oppgitt under er per liter - dette for å få fram de reelle prisforskjellene, siden flaskenes innhold varierer fra 250 ml til en liter.

Pris per flaske finner du under omtalene av hvert enkelt produkt. 

Sjekk datoen!

Tips nummer to er å sjekke tappedatoen.

- Dette er ferskvare, og jo ferskere jo bedre, sier Arnie Stalheim, den ene av våre to smakseksperter i denne testen.

Før du leser videre:  Vi er nødt til å anbefale mat der du får bruk for god olivenolje: Vår italienske ukemeny som Sjuve skrev for ikke lenge siden, og denne enkle, men suverent gode salaten med mango og sellerirot.

Vinneren

Av de 21 oljene vi testet ble det delt førsteplass til Olearum Coupage Aceite De Oliva Virgen Extra og Dauro Aceite de Olivia Virgen Extra. De fikk begge terningkast 5.

Dette sier testpanelet om de to vinnerne:

"Olearum Coupage Aceite De Oliva Virgen Extra har en syrlig duft av gress. Den er i tillegg god på smak og passe bitter. Hint av gress også i smaken. Olivenoljen oppfattes som ren med fin sødme og god ettersmak. En av testens aller beste." 

"Dauro Aceite de Olivia Virgen Extra har en fruktig duft med hint av gress. Bra med gresstoner også i smaken. Frisk og fin med fin bitterhet. En god olivenolje med fin balanse. En av testens to beste."

Olivenoljefakta

Extra virgin er en olivenolje av aller høyeste kvalitet. Den utvinnes ved førstegangs pressing og uten bruk av varme. Oljen kjennetegnes på fargen, som varierer fra gyllen til klar grønn, og den inneholder maksimalt 1% frie fettsyrer. Større mengder frie fettsyrer gir oljen mindre olivensmak og mer smak av olje.

Smaken på extra virgin olje er kraftigere og mer karakteristisk enn smaken av andre olivenoljer, som er fremstilt ved annengangs pressing eller ved varmebehandling. Extra virgin-oljene inneholder store mengder enumettet fett som minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

- Er det noen markante forskjeller på oljer fra de ulike produsentlandene, som Italia, Spania og Hellas?

- Det er flere andre parametre som er viktigere enn land. Type oliven, hvor skånsom pressingen er, hvor fersk oljen er. Lokalt jordsmonn, lokalt klima, lokal oliventype og produksjonsprosess betyr mer enn produsentland. Vinneren av testen, den spanske, er ikke så ulik gode oljer fra Italia, sier Arnie Stalheim.

Ikke stek med den!

Kaldpressede oljer er ikke varmebehandlet. Det er dette som særpreger kvaliteten, og de skal egentlig ikke varmebehandles igjen. 

En extra virgin olivenolje brukes derfor først og fremst kald og der smaken av oljen kommer til sin rett, i dressinger, marinader, over pasta og grønnsaker. Det er bortkastet å steke mat i denne oljen.

Les også:

Slik lager du aioli

Lag din egen pesto

Grillet laks med olivenolje og sitron

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!