Glutenfrie kjeks og cookies

Glutenfrie kjeks og cookies

Her er noen smakfulle kjeks og cookies uten gluten.

GLUTENFRI KJEKS: Glutenfrie havrekjeks med sjokolade. Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
GLUTENFRI KJEKS: Glutenfrie havrekjeks med sjokolade. Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
Publisert

Språket vårt blir stadig mer angloamerikanisert, spesielt blant den yngre garde, og nå er det blitt ganske så vanlig å si "cookie" når man like gjerne kunne brukt det norske ordet kjeks. Men er det det samme? Ja, for alle praktiske formål så er det det.

Både kjeks og cookies er små og ganske flate kaker. De kan være både sprø og myke, og de kan ha varierende grad av sødme og forskjellige tilsetninger som sjokolade, nøtter og rosiner.

Men hva med biscuit? Det amerikanere kaller cookie blir kalt biscuit hos britene. Men biscuit i USA er et bakverk i Sørstatene, som minner mer om boller, scones eller muffins og blir spist sammen med "sausage gravy", altså en hvit saus med pølse smuldret opp i den.

Glutenfri cookies

Fakta: Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg. Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn. Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.

Det var dagens språkleksjon. Nå over til bakingen. Samme hva du kaller dem, trenger du mel for å lage kjeks/cookies. Og da har du et potensielt problem om du har cøliaki eller er glutensensitiv. Vi sier "potensielt" fordi det går nemlig an å sno seg rundt dette.

Det finnes heldigvis et stadig bedre utvalg av glutenfrie melblandinger på markedet. Finner du dem ikke i en vanlig dagligvarehandel, har de det gjerne på helsekostbutikken. Så da er det ikke noe hinder i veien for å lage kjeks eller cookies. Det er bare å sette i gang og bake.

Nedenfor finner du et knippe fine oppskrifter på velsmakende, glutenfrie kjeks og cookies som du kan bruke som inspirasjon. De har alle mer eller mindre grader av sjokolade i seg, men du kan velge andre smakstilsetninger, som vanilje, kokos, rosiner eller nøtter.

Du finner sikkert frem til noe som passer akkurat til din smak. For ikke å snakke om hva ungene setter mest pris på. Men du hadde kanskje tenkt å lage kjeksene til deg selv? Guilty pleasure?

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2018.

Les også