Z-faktoren

Når hadde sist en norsk festival besøk av en maktfaktor som Jay-Z?

Publisert Oppdatert
- Jeg er blitt hiphopens svar på The Rolling Stones, bemerket Jay-Z da han nylig skrev under kontrakt med Live Nation verdt 150 millioner dollar.

Så langt er han den tredje megastjernen - etter Madonna og U2 - som har sagt opp sin "gammeldagse" platekontrakt og gått over til den ekspansive turnégiganten. Madonnas avtale skal ha en verdi rundt 120 millioner dollar. Jay-Z får altså mer, og det sier litt om mannens status, både som artist og forretningsmann.

- Han presterte jo nylig å selge ut Madison Square Garden tre ganger, påpeker Hovefestivalens bookingsjef Toffen Gunnufsen, i forkant av Norgesbesøket St. Hans.

- "Hova" er nærmest guddommelig. En av de aller, aller beste rapperne, mener Chirag Rashmikant Patel i den norske hiphop-duoen Karpe Diem.

- Måten han flower på, har dannet skole, sier Chirag med ærefrykt. - Derfor blir debutalbumet hans, "Reasonable Doubt", stående som et vannskille i hiphop-historien.

Power Couple

Time Magazine listet i forfjor opp Jay-Z og hans artist-hustru Beyoncé (de giftet seg 4. april i år) blant verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker. De er musikkbransjens definitive power couple akkurat nå, og Beyoncé skal få en rolle som talentspeider for Roc Nation, det nye Jay-Z-selskapet som blir et underbruk av Live Nation. Ifølge den britiske avisen The Guardian skal mannen ha en personlig formue på over en halv milliard dollar. Det må vel være litt av et hoff han drar med seg til Hovefestivalen St. Hans?

- Faktisk ikke. De blir bare rundt 30 personer. Green Day hadde det dobbelte da jeg booket dem til Quart for noen år siden, forteller Toffen Gunnufsen.

- Og raideren er overraskende jordnær. Ingen primadonna-krav til mat og overnatting, det viktigste er visst at bilene må være fine.

Selvfølgelig kan det føles absurd å oppleve den ultra-urbane Jay-Z i pastorale omgivelser på Hove; han vokste jo opp i Brooklyn-ghettoen og har de siste årene hatt 40 etasjers utsikt over Manhattan, fra hovedkontoret til suksessbedriften Rocawear. Men fyren har opptrådd på uvanlige steder før:

- Jeg så ham i London sist høst, forteller Chirag i Karpe Diem. - Det var den aller første rapkonserten som ble arrangert i Royal Albert Hall. Jeg får frysninger bare ved å snakke om det. Gwyneth Paltrow sto plutselig på scenen, uten at Jay-Z brydde seg om å introdusere henne. Og hele strykeorkesteret besto av vakre, unge damer i svarte kjoler - med egen dirigent. Ordentlig superstjernefaktor!

Kontinuitet

Knapt noen rappere har klart å lage viktig musikk med samme kontinuitet som Jay-Z. Og få har i samme grad klart å beholde ghetto-troverdigheten etter hvert som hitlåtene slår an hos poppublikummet og pengene renner inn. Hvem andre kunne ha tillatt seg å lage en hel plate sammen med Linkin Park, spille inn en låt med Fall Out Boy, invitere Chris Martin fra Coldplay i studio og opptre sammen med Paul McCartney under Grammy-utdelingen? Man skal visst aldri undervurdere Jay-Z: De få gangene han har levert et album under vanlig standard ("The Blueprint II: The Gift and The Curse", "Kingdom Come"), har han ved neste framstøt klart å virke like ruvende som før.

- Alt virker så lett for Jay-Z. Både på scenen og ellers. Han klarer å framstå som en ganske avslappet fyr. Der andre rappere utstråler et gigantisk ego, er selvsikkerheten mer karakteristisk for Jay-Z, mener Chriag i Karpe Diem.

- I virkeligheten er jeg mye mindre skrytepave enn enkelte av platene mine kan gi inntrykk av. Den beefen jeg hadde med Nas (gjerne omtalt som "Kampen om hiphop-tronen i New York" - journ.komm.), kunne jeg sikkert ha holdt meg unna. Slike feider er en del av det å vokse opp. Og en del av hiphop generelt, uttalte Jay-Z The Guardian sist vinter.

- Egentlig ønsker jeg bare å være en "good guy" som gjør de riktige tingene!

Jay-Z  • Født i Brooklyn 4. desember 1969. Døpt Shawn Corey Carter. Vokste opp i Marcy Houses-ghettoen i Brooklyn. Fullførte aldri high school, men livnærte seg en stund som narkopusher. Var bare ni år da han første gang så noen bli skutt. Fikk en boombox til bursdagen av sin mor, og avslørte raskt et talent for rapping. Tok artistnavnet Jay-Z, som en videreføring av kallenavnet Jazzy.

  • Pangdebuterte i 1996 med albumet "Reasonable Doubt". Startet for anledningen sitt eget selskap, Roc-A-Fella Records, og innledet året etter et samarbeid med Def Jam (hvor han senere ble innlemmet i styret). Fikk en massiv hit med "Hard Knock Life (Ghetto Anthem)" i 1998, og solgte 8 millioner av albumet ved nesten samme navn. "The Blueprint" (2001) fikk umiddelbar klassikerstatus, men etter "The Black Album" (2003) erklærte Jay-Z at han ga seg som plateartist, for å konsentrere seg om forretningsvirksomheten. Tre år senere gjorde han comeback med "Kingdom Come", etterfulgt av "American Gangster" (2007), et delvis selvbiografisk konseptalbum hvor han vender tilbake til ungdommens gater i Brooklyn.

  • Jay-Z har også vært innblandet i mange andre artisters hitlåter - deriblant Rihannas "Umbrella" (en massiv hit i fjor sommer) og hans livsledsager Beyoncés "Crazy In Love". På sine egne plater har han nytt godt av teften til produsenter som Kanye West, P. Diddy, Dr. Dre, The Neptunes, Timbaland, Eminem, Rick Rubin, DJ Premier, Swizz Beats og Just Blaze.

  • Som forretningsmogul har Jay-Z - i tillegg til Roc-A-Fella - tjent seg rik på klesmerket Rocawear (nylig solgt for 204 millioner dollar), nattklubbkjeden 40/40, J Hotels, Budweiser Select, og mye annet. Han er deleier i basketballaget New Jersey Nets.jay2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning