Vintage interiør

Glem shabby chic, nå er det trash luxe som gjelder.

Publisert Oppdatert
Trash luxe er den maskuline storebroren til shabby chic-trenden. Duse farger og landsbyromantikk er byttet ut med industrielle elementer og slitte detaljer.

- Men først og fremst handler trash luxe om "thirdhand", forteller Anne Vestad, redaktør for interiørmagasinet Rom 123.

- Det vil si at designere redesigner brukte møbler, for deretter å selge dem videre. Trash luxe er derfor et ytterpunkt av gjenbrukstrenden som er så populær nå for tiden. Du kan si det er gjenbruk for viderekommende, mener hun.

Tøft

Trash luxe-møblene er maskuline og slitte, men på en tøff måte. Det skal være metall og tre, industrielt og rustikt. Lær, strie og lin. Møbler fra fabrikker og industri får nytt liv, og særlig industrilamper og arkivskap er typisk for trenden.

- Dessuten dreier det seg om å bruke gjenstander til noe annet enn det de opprinnelig var ment for. Metallkasser blir blomsterpotter og paller blir bord. I tillegg er det vanlig å blande gammelt og nytt, sier interiørstylisten Christine Hærra.

Hun og Vestad er enige om at trenden ikke er spesielt utbredt i Norge.

- Jeg tror nok trash luxe-stilen er litt for spesiell for nordmenn flest, men den vil nok appellere til trendsettere som er opptatt av interiør, mener Vestad.

Så i vanlige norske møbelforretninger er ikke utvalget av trash luxe-inspirerte møbler det beste. Men man trenger ikke dra lengre enn til Danmark for å finne slike produkter.

- Danskene er litt foran oss når det kommer til denne trenden, og butikken Fil de Fer selger slike produkter på nett, opplyser Hærra.

Et kjapt søk på nettsiden til butikken (fildefer.dk) viser at industrilampene går for rundt 5000 kroner, mens arkivskap kan komme opp i 17.500. Ikke en trend for fattigfolk med andre ord.

Dyrt

- Thirdhandmøbler koster gjerne like mye som nye møbler og vel så det. Før var det hipt å utsmykke leiligheten med kjente merkenavn, men det er ut å snakke om designere som Georg Jensen og Alessi nå. Likevel må du fort blåse tusenvis av kroner for å følge trash luxe trenden. Så det er fremdeles snobberi, bare på en annen måte, påpeker Vestad.

Trash luxe utmerket seg først som en kunsttrend, og i 2007 var det utstilling på Liberty i London. Her samlet en rekke designere seg, og viste frem vakre ting som var laget av billige materialer - eller rett og slett av søppel. Lysekroner av plast, lenestoler av avispapir og lamper laget av plastkrus var noe av det som ble stilt ut.

- Siden begrepet "trash luxe" ble lansert har det vært en del forvirring rundt hva denne trenden egentlig går ut på. Mange tror det bare handler om å kjøpe brukte ting, men det stemmer jo ikke. For gjenbruk har gjerne fint lite med luksus å gjøre, i motsetning til trash luxe, sier Vedstad.

Siden 2007 er trenden og begrepet blitt mye omtalt, særlig i utenlandske trend- og interiørmagasiner. Dette har selvsagt ikke gått billigkjedene hus forbi., og de har kopiert deler av den. H&M Home har for eksempel elementer fra trash luxe i sine interiørkolleksjoner, blant annet sengetøy i lin. Og katalogbildene deres viser slitne rom som er herjet på akkurat den rette og tøffe måten.

1 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning