Ville og vakre New Zealand

Da den første maori i år 911 e.kr gikk i land på stranden i det vi i dag kjenner som New Zealand, døpte han landet Aotearoa, - den lange hvite skyens land.

Sist oppdatert
New Zealand er med sine dramatiske fjell, dype fjorder og krigerske sjøfartshistorie på mange måter likt Norge, til tross for at avstanden mellom de to landene er så stor som overhodet mulig.

Helt nord i landet ligger seilparadiset Bay of Islands, kjent som ett av de vakreste kystområdene i landet. Den beste måten å oppleve skjærgården på er ved å leie en kajakk for en dag eller to. Ved Beach Boat Hire i tettstedet Pahia får du alt utstyret du trenger for å klare deg de neste dagene, inkludert en rask innføring i hvordan man kommer seg ut og inn fra stranden uten å gå ut av kajakken, og uten å velte den.

Det er overraskende lite turistpreg over Pahia, tatt i betraktning hvor mange som besøker stedet i løpet av et år. Det finnes ingen store hoteller, og heller ingen organisert utleie av typisk strandutstyr som solsenger og parasoller. Her er det båtlivet og vannsporten som står i fokus, selv om det også finnes flere flotte strender for de som kun vil slappe av og bade. Bay of Islands omtales gjerne som padlerne og seilernes hjemsted, men en kan vi ikke unngå å legge merke til alle de andre aktiviteten i bukta. 50 fots lange speedbåter fyker forbi, og lager skikkelig surfebølger for kajakkpadlerne i nærheten. Disse båtene tar opptil 40 -50 passasjerer hver, og har en gjennomsnittsfart på rundt 50 knop. Adrenalinsøkende turister betaler gladelig et par hundre kroner for den to timer lange turen ut og inn av fjorden.

Den beste utsikten over Bay of Island får en derimot ved å ta en tur med Flying Kiwi Parasail, som sender deg 800 fot rett til værs, med start og landing fra båtens egen plattform. Instruktørene er topputdannede, og har flere tusen timers praksis bak seg. På den andre siden av fjorden ligger den lille landsbyen Russel, som med sine mange fritidsbåter og hvite trehus likner mest på en søvnig norsk sørlandsby. Det er merkelig å tenke på at denne knøttlille landsbyen var landets første hovedstad, og enda vanskeligere er det å forestille seg at den for et par hundre år siden hadde rykte på seg for å være Stillehavets mest syndige og forfyllede plass. I misjonærenes historiebøker beskrives stedet som "The Hell Hole of the Pacific", hvor alkoholen fløt kontinuerlig og det fantes flere bordeller pr innbygger enn noe annet sted i Stillehavsregionen. I dag er landsbyen muligens landets fredligste, og et populært utfartssted for befolkningen i Bay of Islands.

Allsidige Auckland

Polynesias største by bærer kjælenavnet "Seilenes by", og det med rette. Byen har nemlig hatt æren av å være vertskap for den prestisjetunge America Cup Regattaen to ganger i løpet av de siste tre årene. America Cup Village er Auckland`s svar på Aker Brygge, og er åpent for alle som har lyst til å ta de flytende dollarglisende i nærmere beskuing, eller bare sitte på en av de mange utendørsrestaurantene og følge med på mylderet av båtfolk og landkrabber som vil se og bli sett. Pubene og spisestedene ligger tett i tett langs bryggekanten, og du får servert førsteklasses mat, enten du velger skalldyr, fisk eller kjøtt. Newzealandske østers er i verdensklasse, og smaker ekstra godt med et glass avkjølt newzealandsk hvitvin. Ønsker du et billigere alternativ, er et av de mange asiatiske selvbetjeningsstedene et godt alternativ til den tradisjonelle fish`n chips varianten. Auckland er også det beste stedet for shopping i New Zealand. I hovedgaten Queens Street ligger de forskjellige varehusene på rekke og rad, og prisene er jevnt over mye lavere enn hjemme. Spa-produkter, ulltøy, skjellsmykker, og friluftsklær er gode tips.

For de som er interessert i Sydpolekspedisjoner og har lyst til å utforske dette kontinentet nærmere, er Kelly Torlton`s Museum of Antarctic Explorers et must. Her har Roald Amundsen fått en hel liten avdeling for seg selv, med levende kongepingviner som nærmeste naboer. Det finnes nemlig et eget rom som er gjort om til et miniatyr- Antarktis, med isfjell, pingviner og temperaurer tilsvarende virkelighetens Antarktis.

Det er aldri langt til nærmeste strand eller park i Auckland, og vil du ut av byen, er det bare å hoppe på en av mange ferjene som går i skytteltrafikk mellom byen og de mange øyene i Aucklandbukten. Kunstnerøya Whaiheke island ligger lengst ut av alle øyene, men er absolutt verdt et besøk. Vi fant ut at dette var øya hvor den hippe middelklassen i Auckland tilbringer feriene og helgene, og vi skjønte fort hvorfor. Her kan du velge mellom å bade på den flotte Onetangi stranden, sykle på fredelige landeveier blant palmer og sauer, eller smake på lokale viner som dyrkes og selges på øya. Tempoet her er minst tre hakk levere enn på fastlandet to timer unna, og folk vet å nyte livets mer behagelige sider.
Varmebad til fest og hverdag

Byen Rotorua ligger kun et par timers biltur sørover fra storbyen Auckland, og er kjent for sine varme kilder og sprutende geysirer. Lukten av svoveldamp er alltid tilstede, og flere steder kan en se den hvite røyklignende dampen stige opp fra kumlokk og parker.

Den vulkanske aktiviteten gjør Rotorua spesielt attraktivt som spa-senter, og det finnes et bredt spekter av tilbud til de som ønsker å benytte seg av denne naturgaven. Vi ble anbefalt byens Polynesian Spa, som ligger kun fem minutters gange fra sentrum. Dette unike kurbadet er New Zealands ledende internasjonale spa, og består av totalt 35 naturlig oppvarmede basseng. Vi testet "Radium & Priest", som består av åtte firkantede utendørs basseng med temperaturer mellom 33-43 grader celsius. Vannet i disse bassengene kommer direkte fra de boblende kildene rett utenfor spasenteret, og både fargen og temperaturen følger variasjonene i kildene. Ettersom temperaturen derfor brått kan øke fra 33 til 43 grader uten forvarsel, er dette bassengområdet forbeholdt voksne. Polynesian Spa tilbyr også flere mindre boblebad som kan leies til private sammenkomster. Boblebadene har egne avkledningsavlukker, og er avskjermet fra de øvrige avdelingene. Her har man selv kontrollen og kan justere bobler og temperatur etter eget ønske, uten innslag av uventede temperatursvingninger. Foruten å være populære blant familier, par og vennegjenger, er boblebadene også en stor hit blant firmaer og foreninger som ønsker en "fuktig" sammenkomst. Ønsker du å bade i mer naturlige omgivelser, anbefales et besøk i senterets "de luxe"-avdeling. Her bader du utendørs i et naturlig basseng, mens du nyter utsikten over Rotorua sjøen som ligger rett nedenfor.

Etter en halvtimes bading i det glohete mineralholdige vannet, er ikke akkurat energien på topp lenger. Tanken på å kunne krabbe opp på bassengkanten og legge seg ned på nærmeste benk, er mer enn nærliggende. Polynesian Spa Retreat tilbyr flere typer massasje og hudterapi, og hva er vel bedre enn å avslutte det hele med en deilig massasje?.

Ekstremsportens vugge

New Zealand ga begrepet ekstremsport ny betydning, og landet er fortsatt ansett som verdens ledende innen risikosport. Det var her den kommersielle strikkhoppingen startet, nærmere bestemt ved legendariske Skippers Canyon Bridge. Provinsen Taupo sør for Rotorua tilbyr aktiviteter som strikkhopping, rafting, jetboat, og elvepadling for de som ønsker litt ekstra adrenalin i hverdagen. Tongariro Nasjonalpark er stedet for ski, snowboard og andre typiske vinteraktiviteter i perioden mai-august.

Stillehavets vikinger

En gang var de krigere, men nåtidens maoribefolkning er heldigvis mye fredeligere enn sine beryktede polynesiske forfedre. Skillet mellom pakhea, dvs etterkommere etter europeere, og maoribefolkningen er eller ikke lenger av stor betydning for de fleste. Maoriene dyktighet til sjøs gjør at de ofte omtales som "The Vikings of the Pacific", og deres tradisjonelle waka-ship brukes fortsatt ved spesielle anledninger og festivaler. Den nordlige delen av New Zealand er maoriens land fremfor noe, og flere steder kan du oppleve hvordan maoriene har utviklet en livsstil basert på naturlig jordvarme og sprutende geysirer. Hangi er mat kokt på glohete, jordoppvarmede steiner, på ekte polynesisk vis.

De som har sett det newzealandske rygby-landslaget i aksjon har muligens lagt merke til New Zealands landslag "The All Blacks`" utføre et noe spesielt ritual foran hver kamp. Den tradisjonelle haka er en åndelig krigsdans hvor forfedrenes ånder tilkalles for å få hjelp og styrke til å knuse motstanderen.. En rugbykamp på hjemmebane er en opplevelse, og dette gjelder ikke kun for spesielt interesserte. En hjemmekamp mot erkerivalen Australia kan trygt sies å være et minne for livet, og her er saken klar fra newzealandsk side; -enten er du med oss, eller så er du mot oss!..

I Frodo`s rike

Landet består i hovedsak av to øyer, Nordøya og Sørøya. Landets tredje største by Christchurch, er med sin internasjonale flyplass det naturlige utgangspunkt for de fleste utflukter på Sørøya. Byen bærer fortsatt strekt preg av britenes mangeårige dominans, og minner mer om en koselig bristisk småby enn om en storby med 300.000 innbyggere. Med lokalkjent guide og litt for dårlige sko, satt vi kurs for Mt. Cook Nasjonalpark, som blant annet huser landets høyeste fjell (3753 m.o.h) med samme navn (Aoraki på maori). På veien passeres foruten horder av sauer, den turkise Takapo, innsjøen som har fått sin farge etter alt brevannet som renner ut i den.

I dette området, med majestetiske fjell og turkise innsjøer ble deler av Ringens Herre spilt inn, og det skal ikke mye fantasi for å drømme seg tilbake til Frodo`s Midtgaardsrike. Det er bare å legge seg flat for den newzealanske naturen, og bruke den tiden man har til å utforske fjellheimen. Landets største isbre, Abel Tasman Glacier, passeres ved inngangen til nasjonalparken, men kan være vanskelig å oppdage på grunn av all grusen og slammen som dekker store deler av den. Oppkalt etter oppdageren Abel Tasman er også den flotte Abel Tasman Nasjonalpark lenger nord på Nordøya. Dette naturområdet bør oppleves både fra sjøen og fra de grønnkledde åsene rundt, og de fleste organiserte utfluktene er lagt opp der deretter i form av kombinasjonspakker. På en dagstur fra den koselige havnebyen Nelson, rekker du å få med deg både de hvite strendene langs kysten, og en fottur i skogen med flott utsikt over nasjonalparken

Et lite stykke Norge

Mens Nordøya har den største polynesiske innflytelsen, er Sørøya fjellene og fjordenes rike fremfor noe. For oss nordmenn er det nesten litt vel mye fjell og fjorder, og det kan for enkelte føles litt bortkastet å reise til den andre siden av jorden for å se noe som en har mer enn nok av hjemme. Det er lett å reagere med en litt overdrevet patriotisme, og rett og slett bestemme seg for ikke å la seg imponere.

-Det er jammen ikke lett å imponere nordmenn her nede, dere føler dere vissnok litt for mye hjemme i disse traktene, forteller en av guidene som frakter turister i Milford Sound i Fiordland på sørvest kysten. Men rett skal være rett, for Fiordland er et uvanlig vakkert området, også sett med norske øyne. Det er derfor bare å ta til seg komplementet når guiden rutinemessig bruker de norske vestlandfjordene som sammenlikningsgrunnlag og målestokk for å beskrive Fiordland. For vår mann i Fiordland har helt rett, New Zealand er landet hvor nordmenn raskt føler seg hjemme, til tross for at det ligger i Polynesia!.

Reisefakta:

Geografi og beliggenhet: New Zealand (Aotearoa) tilhører Polynesia og ligger i det sydlige Stillehavet.

Styreform: NZL er fortsatt en del av det britiske samveldet, på linje med Australia.

Hovedstad: Wellington (ca 400.000 innb).

Språk: engelsk og Te Reo (maori) er offisielle språk.

Befolkning: ca 3,5 millioner innbyggere, derav flesteparten etterkommere av europeere. Omlag 10 % maorier, samt en del andre polynesiske folkeslag fra øyene i regionen. Felles for alle er at omtaler seg selv som kiwier, etter landets nasjonalfugl.

Visum: Gyldig pass for norske statsborgere for opphold inntil 3 mnd. Nordmenn behøver ikke turistvisum.

Valuta: NZL dollar, som de siste årene har ligget på ca 4,- kr på dollar.

Betaling: Reisesjekker, kredittkort.

Overnatting: Du kan velge mellom alt fra enkle billige Backpacker`s til en femtilapp pr natt, til store luksuriøse hoteller fra 250 kr opp oppover. I Auckland anbefales sentrumshotellet Heritage, som tilbyr dobbeltrom fra kr 250 kr og oppover. De aller fleste hoteller har svømmebasseng og eller eget spa.

Klima: Fra subtropisk i nord til temperert i sør.

Sesong: Hele året, men husk at årstidene er omvendt av her hjemme.

Religion: Kristendom.

Vaksiner: nei, her er det ingen farlige sykdommer. New Zealand har også strenge regler for innførsel av varer og planteprodukter.

Reiseoperatører: Globetrotter og de større reiseselskapene har ofte New Zealand på sitt temaprogram.

Flyselskaper som flyr til New Zealand: Thai Airways International, British Airways, Air New Zealand, og de fleste store alliansene har New Zealand på programmet. Sistnevnte kjører en del kampanjepriser i forbindelse med lansering av Ringenes Herre. Er du under 34 år, anbefales det å høre med Kilroy Travels, da de har hatt de beste prisene de siste årene.

Verdt å nevne: New Zealand var den første nasjonen i verden som ga kvinner stemmerett (1893).

Aktuell litteratur: Lonely planet: "New Zealand".

Sjekk nettstedene: Newzealand.com .

Foto: Linn Krogh Hansen

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også