Vi tester grovbrød!

Sunt og godt eller bare luft? Vi har spist oss gjennom brødutvalget!

Publisert Oppdatert
De siste årene har debatten om man skal spise brød eller ikke vært het, likevel viser undersøkelser at det i Norge spises omtrent 42 kilo brød per person per år. Dette er en økning på nesten ti kilo i forhold til for 30 år siden.

Grovt eller bare mørkt?

En skikkelig matpakke er godt, og i disse finanskrisetider lønner det seg å smøre med seg maten. Derfor har vi i Kvinneguiden denne gangen valgt å teste grovbrød.

Professor i Mat og Enrnæringvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Wenche Frølich, har svært gode kunnskaper om brød. Hun forteller at et grovbrød først og fremst skal inneholde godt med sammalt mel eller fullkorn.

- Brød inneholder i utgangspunktet lite fett, men mange brød tilsettes mye frø som for eksempel linfrø og solsikkefrø. Ettersom disse inneholder mye fett, så mye som mellom 50 til 70 prosent, vil brødet få et høyt fettinnhold, forteller Frølich.

Professoren sier samtidig at mange blir lurt av fargen på brødet og tror det er grovt fordi det er mørkt.

- Det tilsettes både maltmel og sukkerkulør som kan gi brødet en mørk farge, men dette har ingenting med sunnhet å gjøre.

- God matpakkekultur

I Sverige anbefaler man et inntak på 6-8 brødskiver om dagen, og vi har en lignende anbefaling i Norge.

- Nordmenn er glad i å spise brød og det har vært et økende forbruk de siste årene. Gledelig er det også at det er de grove brødtypene som øker mest. Det er interessant at andre land tar etter vår matpakkekultur og for eksempel spiser baguetter til lunsj, selv om de burde være grove, sier Frølich.

Føler du ikke at matpakkene dine er spennende nok som lunsj? Bruk det du har i kjøleskapet, tipser professoren;

- En god matpakke kan være mye, bruk gjerne det du har i kjøleskapet. Et godt tips er å legge frukt og grønnsaker ved siden av skivene og ikke oppå, da blir ikke skivene våte og seige.

Kriterier

Smaken er som baken; den er delt! Vi i testpanelet er fan av ulike brød, men det som trekker mest ned per brød er et høyt fettinnhold og mye sukker. Det er selvsagt viktig at brødet smaker og ser godt ut, men er det grovt synes vi selvsagt at det skal være sunt! I denne grovbrødtesten har vi lagt vekt på følgende kriterier;
  • Sunnhet i form av karbohydrater, fett og energi
  • Smak,konsistens, utseende og holdbarhet
  • Pris


Test av grovbrød her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning