Vanuatu - Det store Øyriket i Melanesia

Hvor reiser man når det er fullt på flyet til Cook Island, for dyrt på Samoa, for vått på Solomonøyene, og for mange ryggsekkturister på Fiji? Svaret er Vanuatu, tidligere kalt Ny-Hebridene, midt mellom Melanesia, Polynesia og Micronesia.

Sist oppdatert
-La meg gjøre det klart en gang for alle; Fiji hører ikke til Polynesia, for den som måtte tro det. Argumenet for å velge Fiji som reisemål kun for å komme til Polynesia, faller derfor i grus. Dessuten er det altfor mange ryggsekkturister der, og da kan dere like gjerne dra tilbake til Asia!

Ordene fra bookingkonsulenten på James Cook Travel i Auckland er ikke til å misforstå, selv om vi selvfølgelig visste at Fiji tilhørte Melanesia og ikke Polynesia.....Det samme kan det forresten være, vi befinner oss allerede i Polynesias største by, og har dessuten ikke behov for å reise en plass kun for å skryte av at vi "have been there, and done that".

-Men hva med kannibaler, liane-hopping og et av Stillehavets beste dykkersteder? spør bookingkonsulenten vår.
Valget falt til slutt på øystaten Vanuautu, tre timers flytur nordover fra Auckland, NZL.

Vanuatu er nok bedre kjent blant antropologer enn blant europeiske turister, selv om enkelte kjenner til historien om liane-hopperne fra Ny-Hebridene.

Øygruppen, som består av tilsammen 83 øyer, med Fiji, Ny-Caledonia og Solomonøyene som naboer, ble ikke selvstendig før så sent som i 1980. Før dette var landet under delt britisk og fransk styre, noe som fortsatt preger landet i dag. Selv om bislama er det offisielle språket, snakkes det fortsatt fransk og engelsk, i tillegg til 110 lokale dialekter.

Hovedstaden Port Vila huser ca 50.000 innbyggere godt spredt utover områdende rundt byen, og man har følelsen av å tråkke rundt i en søvning liten landsby, hvor folk ser ut til å ta livet med ro.

Med en snitt-temperatur på godt over 30 celsius, og luftfuktighet på nærmere 90 % i regntiden, er det faktisk ikke så rart at man tar det med ro!

Da er det godt å tenke på at Vanuatu har så mye vann overalt, enten i form av hav, regn eller bassenger. Havet er det desidert mest spennende, og har du dykkerlappen, bør du absolutt benytte deg av muligheten til et dykk med en av lokale klubbene i Port Vila. Har du positive minner fra Rødehavet og Barriererevet, vil du definitivt ikke bli skuffet her heller. Det finnes en del rariteter under overflaten som ikke finnes så mange andre steder, og er verdt en titt!

Den siste kannibal:

Vanuatu er likevel mye mer enn strender og koraller! Det er en grunn til at antroplogene og misjonærene i sin tid valgte ut øyene som et av sine store mål.De første misjonærene som kom hit fikk en heller lunken mottakelse. Hvis de trodde at middagsinvitasjonen de fikk var et tegn på vennskap, tok de desverre så feil som det kan gå an. De var nemlig selv hovedigrediensen i måltidet!

Mens stammene på Ny-Guinea har hatt et tvilsomt rykte som hodejegere og kannibaler på 1800 -tallet, kan det fortsatt finnes kannibaler på Vanuatu i dag.Det er ikke lenger siden kannibalisme ble offisielt forbudt pr ved lov enn at man kan risikere å møte på en på gata!

Eller som en innfødt ni-vatu så fint sa det;
-"A law against cannibalism, doesn`t mean it doesn`t happen anymore. Remember that this country consists of small, remote islands far away from its capital. These are places where nobody goes,not event the officials of the gouvernment know much about alle the locals variations of cultures and tradiotaions out there, and nobody controls them either!"
Dette høres ordentlig betryggende ut.....

Hvis ikke dette er spennende nok, har du muligheten til å oppleve den årlige liane-hoppingen på Pentacost island, som tiltekker seg spesielt interreserte turister og journalister fra hele verden. Denne øya, med 11.000 innbyggere, sies av mange å være den vakreste av alle øyene, i tillegg til dens særegne tradisjoner innen kunst, dans og ritualer.

Liane-ritualet, som er en manndosmprøve for unge gutter basert på en gammel myte, er et fargespill uten like. Når man i tillegg hører ropene og musikken fra de lokale danserne, har man virkelig følelsen av å befinne seg i mytelogiens og historiebøkenes Melanesia..

Reise Tips:
Innbyggertall. totalt 200.000. av disse 50.000 i Port Vila.

Mynteenhet: Vatu 200 vatu = 2 USD.
(Tidligere brukte man også griser som betalingmiddel, og selv om dette fortsatt praktiseres på lansbygda, bør man nok likevel satse på moderne mynter)

Religion: Kristendom, tradisjonelle religioner.

Banker og veklsingskontorer:Hovedstaden har flere minbanker og veklsingskontorer som aksepterer internajonlae kredittkort. US, AUS og NZL dollar kan veksles inn i Vatu.

Malaria/vaksiner: ikke nødvendig for oppholde i Pot Vila, men undersøk nærmere for de andre øyene.

Visum: ikke nødvendig for norske statsborgere.

Drikkevann: kjøp helst på flaske, selv om vannet i springen kan drikkes.

Butikker/Postkontorer mm: Det meste finnes i Port-Vila, og holder åpnet man-lør.

Viktig å få med seg:
Det botaniske museet utenfor Port Vila er et must for kultur- og historieinteresserte. Pass på at du får med deg "the cannibal-hut"!

Land-diving seriemonien på Pentacost Island i april, hvor unge gutter kaster seg ut fra opptil 30 m høye tårn, med kun lianer rundt føttene. Det går som regel bra...

Dykking: Farvannet rundt Vanuatu huser mange lokale rariteter som er verdt å få med seg.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2004, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også