Ut på langtur?

Skal du ut på en lengre reise kan du få problemer med reiseforsikringen.

Publisert Oppdatert
Planlegger du et lengre opphold utenlands? Da er det en rekke ting du bør tenke over først, spesielt når det kommer til reiseforsikring. I artikkelen "Forsikringstrøbbel" hos nettstedet Backpacker.no fremår det at du mister medlemskapet i folketrygden om du oppholder deg i utlandet i over 12 måneder, eller tar deg betalt jobb under reisen.

Les også: Aktiv ferie

Les også: Treningsferie

Les også: Tips for backpackeren


Dette kan få store konsekvenser i forhold til forsikring. Enkelte forsikringsselskaper dekker nemlig ingenting om du ikke er medlem av folketrygden.

Reisenettstedet har vært i kontakt med 3 av de mest populære selskapene på reiseforsikring.

Her er hva de kom frem til:

TrygVesta
- Vi har ikke reiseforsikring som er spesielt tilpasset backpackere. I vilkårene våre er det en forutsetning at den sikrede er medlem av norsk folketrygd - og vi har ikke noe tilbud til de som ikke er det. Dette gjelder for de som er ute og reiser mer enn 12 måneder, eller dersom den reisende finner ut at han/hun skal jobbe underveis - da går de nemlig ut av norsk folketrygd med mindre de har gjort en avtale med folketrygdskontoret for utenlandssaker. Hvor enkelt det siste er, vet jeg ikke noe om, opplyser senior informasjonsrådgiver i TrygVesta, Roald Stigum Olsen til Backpacker.no.

Unntak ved naturkatastrofer
Ifølge NAV er det ikke mulig å forlenge 12-månedersgrensen for ferierende, bortsett fra noen helt spesielle unntak for tilfeller der vedkommende ikke har mulighet til å komme seg hjem.

"De opplyser at et eksempel på dette er i forbindelse med naturkatastrofer (force majeure), men at lista ligger ganske høyt. Denne praksisen er ikke lovregulert, men styres av mer generelle betraktninger rundt hva som kan regnes som force majeure", skriver Backpacker.no.

Gouda Reiseforsikring
- Hos oss kan du tegne en reiseforsikring som er gyldig uavhengig om du er medlem i NAV eller ei. Vilkårene våre forutsetter at du er medlem av folketrygden når du reiser ut, og at du har norsk bostedsadresse. Dersom du vet du mister medlemsskapet underveis må dette avtales spesielt med oss. Vær forberedt på at det koster å være dekket over så lang tid. Men det kan bli svært dyrt å ikke ha forsikring. Bare en hjemtransport fra USA kan komme opp i over 800.000 kroner, forklarer Eva Hagby, Salgs- og markedssjef i Gouda Reiseforsikring til reisenettstedet.

Europeiske Reiseforsikring
- Du må være medlem av folketrygden for at reiseforsikringen vår skal være gjeldende, forklarer Johanna Aaker i Europeiske.

Så hva gjør du?
Det er mest fordelaktig å ikke planlegge en reise over 12 måneder, og ikke ta betalt jobb. Da har du folketrygden i ryggen, og står friere til å velge mellom reiseforsikringer. Dette er mest hensiktsmessig økonomisk sett. Det gir deg også større fleksibilitet i forhold til løsninger best tilpasset deg.

Backpacker.no anbefaler å starte researchen i god tid før avreise, samt ta kontakt med aktuelle forsikringsselskaper og NAV for å finne den beste løsningen for din reiserute. Det er riktignok strevsomt og møysommelig arbeid, men det vil lønne seg på sikt.

Er det slik at du er nødt til å reise i over 12 måneder, bør du kontakte reiseforsikringsselskapet som tilbyr dekning utover NAV/Folketrygden. En annen mulighet er å sjekk vilkårene i land du skal besøke, for å se om du kommer innenfor deres system.

Kilde: Backpacker.no reise_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning