Tovet nisse

Du rekker fortsatt å strikke julens koseligeste nisser. Nissene finnes i 3 størrelser og toves i vaskemaskin før de fylles med vatt. De minste strikker du på noen få timer.

Sist oppdatert
Du trenger:
Finullgarn i sort/koksgrått, rødt og hvitt
Strikkepinne nr 5

Oppskrift:
Liten (middels) stor

Legg opp 17 (31) 63 masker med sort/koksgrått garn og strikk glattstrikk frem og tilbake. Når arbeidset måler 5 (6) 16 cm strikker du sammen to og to masker rett sammen, slik at antallet masker halveres. Du skal ende opp med ujevnt masketall.

Bytt til hvitt garn og strikk 2 (3) 5 cm uten å øke. Nå skal du øke maskeantallet til det samme som du begynte med ved å legge opp en maske mellom hver av maskene. Strikk til det hvite feltet måler 2 (3) 5 cm. Midt forran, på retten, strikker du nå en boble til nese i den midterste masken. Strikk vekslesvis foran og bak 5 (7) 9 ganger i masken(=5 (7) 9 masker). Snu og strikk vrangt, snu og strikk rett. Fortsett slik til det er snudd 3 (3) 5 ganger. Du er nå tilbake på retten.

Strikk videre slik:
Liten nisse: Strikk 2 masker rett sammen, 3 masker rett sammen, trekk den bakerste masken over (=1 maske).

Middels: Strikk 3 masker rett sammen 2 ganger og trekk den bakerste over (=1 maske)

Stor: Strikk 3 masker sammen 3 ganger og trekk den bakerste masken over 2 ganger (=1 maske)

Stram tråden godt over boblem på neste pinne, slik at nesen blir rund og fin. Fortsett på det hvite feltet til det måler 4 (5) 8 cm og strikk den siste rett fra vrangen.

Bytt til rødt garn og strikk en pinne rett fra retten og neste pinne rett fra vrangen. Du har nå en vrangstripe å strikke opp luekanten i. Fprtsett å strikke rødt til hel lengde. Fell samtidig for luespissen i begynnelsen og slutten av pinnen: Strikk 1 rett, 2 masker vridd tett sammen. Fortsett slik til du har 3 masker igjen på pinnen.
Strikk 2 masker rett sammen og en rett.
Fortsett å felle av på denne måten, vekselsvis på hver 2. og hver 4. pinne til det er 1 maske igjen på pinnen. Klipp av tråden og trekk den gjennom den siste masken og fest den.

Strikk med rødt fra vrangpinnen over det hvite feltet til luekant. Strikk vrangbord (1 rett og 1 vrang) til den måler 4,5 (6) 8 cm. Fell av i vrangbordstrikk.

Sy sammen nissen bak med 1 maske sømmonn.
Lag en dusk og fest den godt i toppen av luen.

Vær nissen og gni den godt inn med grønnsåpe til den begynner å tove. Vask nissen i maskin på 60 grader sammen med et håndkle e.l. og strekk den i fasong før den legges til tørk.

Fyll middels og stor nisse med vatt. Den minste fylles ikke.Klipp en passende sirkel av vatt og sy den usynlig fast i bunnen på. Lim eller sy på ullhår til sjegg og hår. Tegn evt. øyne med sort og en rød flekk på nesen.

Den minste nissen passer fint på toppen av en flaske.

Takk til HMSP for oppskrift og bilder.

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også