Tilbake til 1001 natt i Oman

På veien hjem fra Øst-Afrika hadde jeg gleden av å få turistvisum til Oman. Det var ikke mye jeg visste om dette landet på forhånd.

Sist oppdatert
Etter to dager innså jeg at en god del av mine oppfatninger om den arabiske verden nok behøvde oppgradering og justering.

VELKOMMEN TIL 1001 NATT

Det å komme til hovedstaden Muscat fra Zanibar og Nairobi er i seg selv som å komme hoppende inn et eventyr fra 1001 Natt. Allerede utenfor flyplassen blir vi møtt av marmor-fontener med sprutende vannsøyler, rundkjøringer med forstørrede utgaver av "Alladinlamper" som pyntegjenstander i midten, og blankpussede, skinnende bygninger. Alt er skinnende rent og velorganisert. Blått og hvitt er gjennomgangsfargene, med noen gule og grønne innslag innimellom. Kontrastene er store mellom de skinnende fargene og den rødbrune sandørkenen som Muscat er bygget på. Mellom bygningene stikker det opp steinknauser og klipper, og det ser ut som om hele byen er bygget rundt og innimellom disse små toppene. Det perfekte sted å gjemme seg...

EREMITTSTATEN PÅ VEI UT AV SKJELLET

Den lille staten Oman ligger sørøst på den arabiske halvøy, og var tidligere under portugisisk herredømme inntil landet fikk sin selvstendighet i siste halvdel av1600 tallet. Det var som sagt ikke mye jeg visste om Oman, men så var det ikke mange jeg kjente som kunne fortelle meg noe særlig heller, det hadde jo vært omtrent umulig å komme inn før midten av 1990-tallet.

Eremittstaten Oman hadde så og si vært lukket mot den øvrige verden, inntil Qaboos bin Said Al Said tok over makten fra sin far på 1970-tallet, og startet en sakte men sikker liberalisering av utenlandspolitikken, militæret, og etterhvert også åpnet for turisme. Utdannelse ble vektlagt, og i dag er prosentandelen av kvinnelig studenter på universitetet i Muscat faktisk rundt 50 %. Landet har tradisjonelt brukt opptil 70-80 % av statsbudsjetttet til militære forebyggende formål, men når en tenker på hvem som er naboer, Saudi Arabia, Iran m.m, er det naturlig at landet ønsker å ha et godt forsvar. Oman har i dag et godt forhold til Storbritania og den øvrige vestlige verden, noe som ikke nødvenigvis faller i like god jord hos alle naboene i regionen.

VARIERT LANDSKAP OG FLOTTE BADESTRENDER

Hva gjør en så i Oman, lurer du kanskje?
Til tross for at hovedstaden er en by med alt tenkelig innen moderne teknologi, skal man ikke skue hunden på hårene....

Med en gang du kommer ut på landsbygda vil du oppleve det tradisjonelle Oman, der livet går sin vandte gang som det alltid har gjort. Mange mener at Oman er det landet i Midt -Østen som fortsatt har det tradisjonelle landsbygdlivet mest inntakt, og ikke minst, de hyggeligste menneskene. Folk er særdeles gjestfrie, det være seg i byer som Muscat eller Salahla, eller på bygda ! Som lyshåret jente var jeg i tvil om hvordan jeg ville bli mottatt når jeg bevget meg nedover gaten alene, men dette var ikke noe problem. Folket i Oman er høflige og viser deg stor respekt, selv om du er kvinne på egen hånd.

Landet har en meget variert natur, men ørken, grønne oaser og og flotte bademuligheter, for ikke å snakke om livet under havoverflaten. Som dykkerentusiast er Oman et av de siste urørte paradisene. Siden turismen i Oman fortsatt er begrenset, har undervannsfaunaen og korallene fått stå i ro for masseturisme og ødeleggelser.

Et godt tips er å leie bil å kjøre ut fra Muscat etter et par dager. Byen Salahla ligger på grensen til Yemen, og er en stor, grønn oase, akuratt hva du ikke forventer å finne på disse trakter. Overnattigsmulighetene er mange, enten du velger å bo på luksushotell, eller legger turen til mer avsidesliggende landsbyer, og Oman er generelt et meget trygt land å ferdes i Ins`Allah!

(Bildene i artikkelen tilhører forfatteren og er ulovlige å kopiere uten samtykke.)

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2004, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også