Ta deg en filmtur

Lenge siden siste ferie? Hent inspirasjon til neste storbyferie fra filmens verden.

Publisert Oppdatert
New York, London, Paris, Roma og en rekke andre storbyer. Alle har "sine" filmer. "Notting Hill", "The Da Vinci Code" og "The Talented Mr. Ripley" er noen eksempler på filmer hvor du kan drømme deg bort til populære storbyer.

- Høsten er høysesong for storbyferie. Filmer kan absolutt trigge reiselysten og gi ideer til reisemål, eller kanskje bare vekke nostalgien i oss. Har du lagt konkrete planer, kan jo filmer bidra til at du gleder deg litt ekstra til turen, sier Terje Berge, salgsdirektør i FINN reise.

Les også: Pass deg for kåte skiboms

Les også: Romantisk overraskelse

Les også: Jenteturer i høst- De kan også ha påvirkning på reisemønstre. For eksempel så vi at søk på New Dehli økte kraftig etter "Slumdog Millionaire". I det siste har vi også sett en økning på byer i Midtøsten, hvor "Sex and the City 2" ble filmet, sier Berge.

Rigg deg til i sofaen og snurr film. Her er noen byer som er foreviget på lerretet:

Barcelona - "Vicky Cristina Barcelona"

Her slår du to fluer i én smekk; vakre kvinner - Scarlett Johanson og Penélope Cruz - og vakre byscener fra den katalanske hovedstaden. Kjekkasen Javier Bardem, kjernen i kjærlighetsdramaet, er heller ikke å forakte. Mye spansk temperament, samt scener fra Barcelonas trange bakgater og Antonio Gaudis utsiktspark Parc Güell, er noe av det du kan vente deg.

Dublin - "P.S. I love you"

Hillary Swanks rollefigur er gift med mannen i sitt liv, den sjarmerende iren Gerry (Gerard Butler), som brått dør av hjernesvulst. Plutselig dukker det opp en rekke brev han skrev før han døde, som sender henne ut på nye eventyr. En tur til Irland er en av dem. Her dukker det opp nye overraskelser, blant annet i form av den avdødes barndomskompis. "P.S. I love you" er filmet i Dublin og andre steder i Irland, men også New York. Filmmusikalen "Once" er en annen film fra den irske hovedstaden.

Tokyo - "Lost in Translation"

Sofia Coppolas Oscar-belønnede film handler om to amerikanere i Bill Murreys og Scarlett Johansons skikkelser som er "lost" i Tokyo. Begge sliter med vanskelige ekteskap, og i sin felles ensomhet møtes de i en hotellbar. Sammen utforsker de Tokyo og utvikler et nært bånd. Filmen har blant annet scener fra luksushotellet Park Hyatt Tokyo's "New York Bar" i 52.-etasje i Shinjuku Park Tower og den trendy klubben Air i Daikanyama-distriktet. Har du lyst på mer brutal Tokyo-inspirasjon, har Tarantino's "Kill Bill" også handling herfra.

Paris - "Amélie"

Filmen om den isolerte unge kvinnen Amélie (Audrey Tautou) gir deg garantert franske vibber. Amélies kall til å gjøre små, rare ting for å hjelpe folk og leke Kirsten Giftekniv medfører en rekke hendelser i kunstnerdistriktet Montmartre. Bydelen nord i Paris er nærmest en obligatorisk turistattraksjon, og er kjent for kabaretscenen Moulin Rouge og Sacré Coeur-bygningen som ligger på Paris' høyeste topp, med utsikt over store deler av byen. Den lille kafeen der Amélie er servitør, "Café des 2 Moulins", kan besøkes i virkeligheten. Andre filmer som foregår i Paris er "The Da Vinci Code", "Moulin Rouge", "Paris, je t'aime" og "Breathless" fra 1960.

London - "Notting Hill"

Dette er bare én av mangfoldige filmer fra den engelske hovedstaden. Hugh Grant er en gjenganger i flere av dem, eksempelvis i Bridget Jones-filmene, "About a Boy", "Love Actually" og "Four Weddings and a Funeral". I "Notting Hill" fremstår Grant slik mange kjenner ham best, som en vittig og litt klumsete kar, for anledningen eier av en bokhandler i Londons fasjonable Notting Hill-område. Én dag blir livet hans snudd på hodet når filmstjernen Anna Scott (Julia Roberts) kommer inn døra. I filmen ser vi blant annet markedet i Portobello Road, Notting Hills' private hageområder og Savoy Hotel.

Roma - "The Talented Mr Ripley"

Denne amerikanske, psykologiske thrilleren med Matt Damon, Gwyneth Paltrow og Jude Law i hovedrollene har flere scener fra Roma, men også Venezia, New York og den italienske kyststripen. Filmen handler om den etter hvert svært innpåslitne og løgnaktige Tom Ripley, som drar til Italia for å overtale overklasseplayboy-en Dickie Greenleaf til å være med hjem til USA, på oppdrag fra sistnevntes far. Noen av stedene i Roma som vises i filmen er Caffè Latino, spansketrappen, Musei Capitolini og luksushotellet The St. Regis Grand Hotel, hvor Ripley bor. Vil du se flere filmer fra Roma, kan det være en idé å prøve "Angels & Demons", "La Dolce Vita" eller "Gladiator".

Stockholm - "Millennium"-trilogien

I filmene basert på Stieg Larssons trilogi, "Menn som hater kvinner", "Jenta som lekte med ilden" og "Luftslottet som sprengtes" har Stockholm en sentral plass. Mye av handlingen foregår i den tidligere arbeiderklassebydelen Södermalm. Bøkene og filmene om journalisten Mikael Blomkvist og antihelten Lisbeth Salander er blitt så populære at Stockholms Stadsmuseum arrangerer "Millennium"-vandringer, hvor du kan gå i hovedpersonenes fotspor. Her går man forbi steder som hovedpersonenes leiligheter, kontoret hvor avisa Millennium holder til og puben Kvarnen, som Salander besøkte. Roma-spansketrappen220 Tokyo-by-night220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning