Avslapping med sex

Stress ned med førjulssex

- Her er det viktig at mannen tar ansvar, sier lege.

STRESSLETTER: Sex kan fungere som en ypperlig måte å slappe av på dersom man tar seg god tid til det.

STRESSLETTER: Sex kan fungere som en ypperlig måte å slappe av på dersom man tar seg god tid til det. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Publisert Oppdatert
LEGE: Haakon Aars.

LEGE: Haakon Aars. Foto: Foto: PRIVAT.

SEXOLOGISK RÅDGIVER: Anne Marie Pile.

SEXOLOGISK RÅDGIVER: Anne Marie Pile. Foto: Foto: KINE ØYNES

- I førjulstid føler man gjerne at man skal gjøre en million ting, man skal ta seg av unger og jobb, og ordne alt mulig. Da bygger stresset seg opp. Om man vil gjøre førjulstiden hyggelig, bør man prøve å ta seg god tid, sette seg ned med god mat og kanskje litt god vin, tenne stearinlys og bruke tiden på å komme nær hverandre. Sex er noe som gjør oss avslappet, og slik kan det virke avstressende.

Det sier Haakon Aars, lege, samfunnsmedisiner og psykiater. Han har jobbet i en årrekke innen feltet sexologi, og han mener at sex er den perfekte måten å stresse ned på.

Om man kommer hjem fra jobb sliten og trøtt, kan en runde i sengehalmen gjøre mye for kropp og sjel. Men det skal ikke skje ubetinget, mener Aars.

- Når man kommer hjem er det spørsmål om hva som møter en. Man må ha landet litt før man eventuelt kan ha sex med partneren sin, og det må være en enighet om å ha sex med hverandre. Det er ikke bare den ene som må ha lyst til det for at det skal skje, sier Aars videre.

- Sex har mange funksjoner

Siv Gamnes, sexolog, mener samtidig at man ikke må være så sliten og trøtt at man ikke orker å gjøre noe.

- Å ha sex og få en orgasme er blant annet en kilde til avslapping og avspenning, så om man har litt overskudd til å ha sex med partner eller seg selv, så vil det kunne gi en positiv energi - en kilde til rekreasjon. I en stresset tid kan det også være fare for at partnerne glemmer hverandre litt oppi alt stresset, så det å ha sex sammen kan også ha betydning i relasjonen mellom de to, sier Gamnes til Kvinneguiden.

- De hormonene som frigjøres når en har sex og får orgasme virker direkte mot stresshormoner, som har negativ innvirkning på seksualhormonene, så sex er en "enkel" måte å senke stresset på, sier hun videre.

Anne Marie Pile, sexologisk rådgiver, mener at seksualiteten har mange funksjoner.

- I engelskspråklig litteratur snakker man om de seks R`er. Reproduction, altså reproduksjon, sex som forplantning. Relation, altså sex som forhold mellom mennesker og Respect, hvor sex gir en innblikk i egne og andres grenser. Rehabilitation, hvor sex brukes som håndtering av samlivskonflikter. Recreation, hvor seksualiteten fungerer som nytelse glede og lek og Relaxation hvor sex brukes som fysisk og psykisk avspenning, sier Pile til Kvinngeuiden.

Hun mener samtidig at det kan virke mot sin hensikt dersom man har for mye fokus på samleie.

- Det kan lett skape masse stress og føre til at den ene eller begge parter får prestasjonsangst. Det er viktig å huske på at seksualiteten er mangfoldig og at det ikke finnes noen oppskrift på hva som riktig, naturlig eller normalt. Hva som tenner et menneske er også høyst individuellt, og er man heldig har man en partner som tenner på det samme som en selv, sier hun.

Gir bedre søvn

NYT HVERANDRE: Bare det å bruke litt tid på å ta på hverandre, vil gjøre dere begge avslappet og mer stressfri.

NYT HVERANDRE: Bare det å bruke litt tid på å ta på hverandre, vil gjøre dere begge avslappet og mer stressfri. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Det er ikke en myte at menn sover bedre enn kvinner etter sex, mener Aars.

Men det er fordi menn får oftere orgasme enn det kvinner gjør.

- Menn tenner rent fysiologisk raskere enn kvinner, og mannen kan få rask utløsning. Dersom mannen i et heterofilt forhold "skyndter seg" i sengen og får orgasme med én gang, kan de sovne fortere enn kvinnen som ikke er i nærheten av å få orgasme men som likevel er "i høygir". Da vil hun få problemer med å sove. Men får kvinnen også orgasme, vil hun kunne kjenne seg avslappet også. Her må mannen skjerpe seg litt og bruke tid på kvinnen, mener legen.

Pile mener at dette også er avhengig av hvordan man har det sammen.

- Dersom bare den ene blir tilfredsstilt kan den andre oppleve det som smertefullt at partneren bare sovner og ligger ved siden av og føle seg både avvist og brukt. Dette vil skape både stress og avstand i et forhold, mener Pile.

- Noen kan også ha stor glede av at partneren er tilfreds, så jeg vil si at det er helt avhengig av hvilken relasjon man har til partneren og jeg tror man skal være forsiktig med å fokusere for mye på kjønnsforskjeller. På samme vis som det nok er klokt å ha fokus på nytelsen og gleden ved å være sammen, fremfor å ha for mye fokus på orgasmen. Men vi vet at orgasme utløser endel gode hormoner og at de fleste vil føle seg avslappet etter en orgasme, uansett kjønn, sier hun videre.

Seksuell rutine

Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig ved Kondomeriet mener at det er mange grunner til at de fleste av oss har perioder med nedsatt sexlyst.

EKSPERIMENTERING: - Mange har kanskje gått inn i en seksuell rutine, som gjør at hverdagen ikke er så spennende lenger. Da er det viktig å være leken og tørre å eksperimentere, sier Maria K. Ebbestad (bilde).

EKSPERIMENTERING: - Mange har kanskje gått inn i en seksuell rutine, som gjør at hverdagen ikke er så spennende lenger. Da er det viktig å være leken og tørre å eksperimentere, sier Maria K. Ebbestad (bilde). Foto: Foto: PETTER BERG.

- For høye forventninger til selve samleiet, nylig gjennomgått fødsel, sorg, stress, premenstruelle problemer og overgangsalder kan være noen av årsakene. Det viktigste er å slappe av og ikke legge for mye press på seg selv eller partneren sin. Mange har kanskje gått inn i en seksuell rutine, som gjør at hverdagen ikke er så spennende lenger. Da er det viktig å være leken og tørre å eksperimentere, tipser Ebbestad til Kvinneguiden.

Ebbestad mener at man i stresset blir man så fokusert på at forholdet trenger sex for å overleve at det kan være lett å glemme de rolige stundene.

- Sett av litt tid til avslapping, så kan det tenkes at sexlivet setter fart også. Spenningsutladningen etter sex forhindrer stresshormonet kortisol fra å slå rot. Mindre stress gir som kjent bedre helse. I tillegg har studier vist at et godt og aktivt sexliv kan forebygge depresjon, forteller hun videre.

Ebbestad mener at par kan forsøke å ta livet med ro og bevisst nyte hverandre med disse tipsene:

- Ligg på ryggen ved siden av hverandre

- Prøv bevisst å slappe av. For noen kan det være vanskelig, men prøv å puste dypt og langsomt, og rense sinnet for forstyrrende tanker. Ta for dere armer og ben. Konsentrer dere om muskelspenning ved hjelp av stramming og avslapning. Overdriv øvelsen ved å spenne musklene i armer og ben etter tur, mens dere teller til tre.

- Slipp opp, og slapp av mens dere igjen teller til tre. Fortsett til dere føler dere avslappet.

- Ligg så helt stille og hvil i fem minutter. Det kan hjelpe på stemningen med dempet belysning, gjerne stearinlys. Det dempede lyset får pupillene til å utvide seg, noe som virker tiltrekkende og erotisk. Det er også lettere å slappe av hvis temperaturen i rommet er behagelig og lun.

- Det sies at menn blir trøttere fordi de mister ereksjonen direkte etter utløsning, mens kvinnen holder på blodet i cirka 30 minutter etter orgasmen.

Ekspertenes beste tips

Det er noe man bør tenke over for å klare å slappe fullstendig av og koble helt ut med hverandre dersom sex skal fungere som avspenning og stress-letting.

Her er ekspertenes beste tips:

Anne Marie Pile, sexologisk rådgiver:

 • Først og fremst handler det om å ha et godt forhold til egen kropp, akseptere at en er som en er og slappe av. Jeg har liten tro på at botox, silikonpupper, påsatte negler og andre remedier nødvendigvis fører til et godt sexliv.
 • Det å være trygg på partneren sin, så trygg at man våger å fortelle hva som gjør en kåt og hva som er godt, er et godt utgangspunkt. I media fremstilles ofte sex som om det kun handler om samleie, men seksualitenten innholder så mye mer enn selve samleie. Det er mye godt i seksualiteten som nærhet, hudkontakt og det å bli tatt imot av et annet menneske.
 • Det å bli begjært og også gleden over å se at den man er glad i har det godt. Jeg mener også at det er viktig å ha fokus på disse tingene fremfor samleiestillinger og en masse leketøy. Man må ikke nødvendigvis forsøkte alt og særlig ikke dersom man ikke har lyst, press og stress er sexkiller nummer en.
 • Så stress ned, ta på hverandre, ha omsorg for hverandre, ha blikkontakt og nyt, man må nødvendigvis må ha samleie og så mye krydder for å ha det godt.

Haakon Aars, lege, samfunnsmedisiner og psykiater:

 • Man må innstille seg på det, sette av tid for eksempel etter at barna har lagt seg og dytte verden litt bort.
 • Man kan legge seg inntil hverandre i skjestilling i sengen, nyte øyeblikket, intimiteten som oppstår, snakke med hverandre om hva som er deilig, ta på hverandre.
 • Huden er en av de største erogene sonene vi har.
 • Noen ønsker gjerne å ha hektisk og intenst samleie.
 • Kvinner vil nok ofte ha det vanskeligere for å legge bort ting enn det menn har, så her må mannen være flink og ta hensyn til det.

Siv Gamnes, sexolog:

 • Følg lysten.
 • Gjør det begge har mest lyst til.
 • Husk at sex må ikke være perfekt og avansert for å funke.

Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig ved Kondomeriet:

 • Mye kan få begge i stemning. Om partneren for eksempel sier: "Du må være kjempesliten. Skal vi ikke ta en varm dusj sammen, så skal jeg massere deg".
 • Ta et bad eller en dusj sammen. Det er deilig og avslappende samtidig som det er erotisk. Vask hverandre, gi massasje og husk flere vibratorer og penisringer kan bli med i både dusj og badekar.
 • Tilbring kvalitetstid med partneren din. Prøv å tilføre romantikk, uten å legge press på hverandre.
 • Se for deg partneren din slik du så på han eller henne da dere var nyforelsket. Kan du føle noe av spenningen du følte den gang?
 • Tren opp sexlysten ved å lese erotiske bøker eller tenke sexy tanker. Dette er også en god oppvarming til sex.
 • Besøk en sexleketøyforretning sammen. Det finnes mange morsomme leker som kan få opp lysten.
 • Får du nok søvn? Søvnmangel er libidoens største fiende.
 • Overvekt og usunn kost går ut over sexlysten. Kjøp en bok om kosthold og tenk over hva du spiser.
 • Undersøkelser viser at par som klemmer og kysser har mindre stresshormoner i kroppen. Så oppfordringen bør absolutt være kyss mer!

Les også:

Dette minsker faren for utroskap

Onani kan være et godt alternativ til sex

Fikk svært så direkte tilbud: 7 av 10 menn svarte ja

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning