Stor hygge i liten hage

Det finnes mange spennende løsninger også for små hager. Du må bare planlegge godt.

Sist oppdatert
Huset har ligget der noen år, oppe på en bergknaus med vakker utsikt over fjorden. Noe av fjellet ble i sin tid sprengt vekk for å legge huset litt ned i terrenget, og naturtomt omgir det meste av huset.

Uteplassen er ikke så stor, men en gjennomtenkt utnyttelse av arealet har gitt en hage helt utenom det vanlige.

Sjø og land

Det er landskapsarkitekt Heidi Borgersen i Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter i Sandefjord som har prosjektert hagen. Det er selvsagt ikke alle forunt å leie inn hjelp til å skape drømmehagen, men det å hente inspirasjon fra andre er heldigvis aldeles gratis.

Huseierne ønsket i forbindelse med oppussing av huset innvendig å gjøre noe med uteplassen, hvor nærhet til sjøen og vestfoldvegetasjonen skulle være sentrale elementer. På grunn av fjellet var størrelsen gitt, og de ga landskapsarkitekten stort sett frie tøyler når det gjaldt hele prosjektet.

Stein og tre

Uteplassen ble utført i en blanding av tre og stein. Det er brukt elvesingel, og deler av gulvet er i eik som i løpet av to år har fått en vakker grå farge. Andre steder er det brukt en hard tresort med regnskogsertifikat, som er meget populært på sydligere breddegrader, og noen detaljer er i teak.

Utegulvet i tre blir skurt med grønnsåpe om våren, men ellers er uteplassen nærmest vedlikeholdsfri. Vegetasjonen består i hovedsak av sivaktig prydgress som også fungerer som forheng foran utedusjen. Et boblebad er nedsenket i terrenget og dekket av en brun matte når det ikke er i bruk. For å få plass til dette måtte det sprenges, og karet kom på plass ved hjelp av helikopter.

Hagen hele året

Lyssettingen i hagen er eierne spesielt godt fornøyde med. Det er en utfordring å belyse en hage, og når mørket senker seg endrer den fullstendig karakter. Lysene gjør at de har glede av hagen året rundt.

Råd i bok

Planlegger du å gjøre noe med hagen din, enten du har en liten tomt eller det er andre ting som begrenser størrelsen, er det råd å finne i boken "Små hager", skrevet av engelskmannen John Brookes. Brookes har vært i bransjen siden 1964, og regnes som en av de mest innflytelsesrike innen hagedesign.

Boken er tilrettelagt for norske forhold av landskapsarkitekt Kjersti Vallevik Håbjørg, som jobber både med private hager og store urbane boligprosjekter i Oslo og omegn. I boken er det tatt høyde for både smale rekkehustomter, bakgårder og bitte små terrasser. Her får du praktisk veiledning i hva du kan gjøre; selve designprosessen, materialbruken, plantene og hvordan du selv kan utføre forvandlingen slik at du blir stolt av hagen din.

- Kan du lage en hage ut av hvilket som helst areal?

- Ja, og akkurat det viser denne boken, sier Kjersti Vallevik Håbjørg.

Nye vinkler

- Du lærer å disponere tomten slik en arkitekt gjør med et hus. Når du har lært deg føringene, er ikke hageplanlegging så veldig vanskelig.

I boken holder man en nybegynners tempo, det fortelles om de enkelte elementene i hagen og du får eksempler på hva du kan gjøre.

- Du lærer å se på hagen med litt andre øyne. Hvor kommer sola, hvor er det sjenerende støy, hvor ser du rett inn i naboens kjøkken og hvor sitter du best skjermet, forteller Kjersti Vallevik Håbjørg.

- Løsningene som skisseres i boken kan også brukes når det gjelder å tilrettelegge avgrensede områder i en større hage eller på terrassen. Det gjelder å finne en løsning som gjør at du får en levende hage hele året, med både noe vintergrønt, busker, stauder, løk og sommerblomster. Du skal kose deg i hagen din om sommeren, men det er også viktig å ha noe pent å se på når du ser ut av vinduene resten av året, synes Kjersti Vallevik Håbjørg.

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også