Sterilisering av menn

- En forbanna plikt for menn å vurdere sterilisering

Da Hege var lei av å bruke p-piller, måtte Yngve ta ansvar.

Publisert Oppdatert

Avisparet Hege Ulstein (44) og Yngve Ekern (51) vil ha slutt på tabuet rundt sterilisering av menn. Da Hege fikk nok av å bruke hormonell prevensjon, ga hun stafettpinnen til mannen. De har ikke angret.  

Manglende offentlig debatt

Paret er forundret over at ikke sterilisering er en del av samfunnsdebatten i Norge når det angår så mange av oss. Det var grunnen til at Yngve skrev om sin opplevelse av sterilisering i kommentaren «Skjær igjennom» i Aftenposten 2013.

–  Det er jo veldig mye annet vi diskuterer og våger å ta debatten om. Ikke dette, sier Yngve. Likevel har han inntrykk av at kommentaren han skrev i Aftenposten har gitt mange par en anledning til å snakke om sterilisering.

– Sørgelige motargumenter

Yngves poeng er at mannen det beste voksne familiefedre kan gjøre for kona er å sterilisere seg. Det er billig, betyr lite for mannen, men mye for kvinnen. Et vanlig argument han ofte blir møtt med er at sterilisering ødelegger muligheten for å få barn med en eventuell framtidig partner. Hege mener at det er umulig for en mann å si til sin kone at hun skal fortsette å «spise gift i tilfelle jeg treffer en annen som jeg har lyst til å få unger med».

– Det kan man faktisk ikke si, sier Hege alvorlig.

–  Hvis du er over 45 og har de barna du skal ha, så fremstår motargumentene som sørgelige, sier Yngve.

Han syntes selv han «sparket inn en åpen dør» med kommentaren sin, men ble overrasket over hvor lite folk visste om dette.

PREVENSJON: Da Hege ikke lenger ville bruke hormonell prevensjon, ga hun stafettpinnen videre til Yngve. Det har de ikke angret på.

PREVENSJON: Da Hege ikke lenger ville bruke hormonell prevensjon, ga hun stafettpinnen videre til Yngve. Det har de ikke angret på. Foto: FOTO: Ida Eliassen-Coker

Frykter manglende lyst

Tilde Broch Østborg er lege i spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Stavanger Universitetssykehus. Hun bekrefter at folk vet lite om dette:

Tilde Broch Østborg er lege i spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Stavanger Universitetssykehus.

Tilde Broch Østborg er lege i spesialisering i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Stavanger Universitetssykehus. Foto: FOTO: Privat

Slik er operasjonen:

Det kirurgiske inngrepet foregår i lokalbedøvelse ved at det legges 2 separate snitt, ett på hver side øverst på pungen (skrotum). Man fjerner to-tre cm av hver sædstreng og lukker endene med hver sin tråd. Huden lukkes med sutur (tråd) som løses opp av seg selv etter noen uker. Inngrepet tar 20-30 minutter.

Han blir sykmeldt noen dager avhengig av aktivitetsnivå. Pasienten må levere sædprøve til mikroskopisk undersøkelse to-tre måneder etter inngrepet for å kontrollere at det ikke er sædceller igjen i sæden. Man vil ellers oppleve normal sædavgang etter en slik operasjon og vil ha normal seksuell aktivitet. Noen vil kjenne stikninger i operasjonssåret ved sædavgang i en periode etter operasjonen.

Kilde: Urolog Paul Anders Malme

– Vasektomi er heldigvis blitt mer vanlig, men kvinner forteller fortsatt om at deres partnere frykter vasektomi på grunn av myter om nedsatt libido, ejakulasjonsvolum og liknende, sier hun til Kvinneguiden.

Nøyaktig hvor mange menn som steriliserer seg vet vi ikke, for Statistisk sentralbyrå sluttet å samle statistikk på feltet i 2003.

Ukomplisert inngrep

Broch Østborg forteller at sterilisering av menn er et lite og trygt inngrep.

– For menn er sterilisering et lite inngrep som kan gjøres i lokalbedøvelse. For kvinner er det et inngrep som må gjøres med narkose og kikkhullskirurgi, noe som har høyere risiko.  Smertene etter inngrepet for menn er betydelig mindre enn etter en kikkhullsoperasjon.

- P-pillen var en gave

– P-pillen, da den kom, var jo en fantastisk gave til kvinner, påpeker Hege. Da kunne kvinner plutselig regulere fødsler, noe som var en viktig grunn til at kvinner kunne gå ut i yrkeslivet og bli likestilte. Før p-pillen var kvinnene hjemme og fødte den ene ungen etter den andre. Hege tror dette har festet seg i samfunnet slik at kvinner har blitt sittende med ansvaret. 

Men skal det bare være hennes ansvar å sørge for prevensjon?

Hege ser på dette som et prinsipielt spørsmål.

– Unge jenter blir oppfordret til å ha med seg kondomer på byen. Selv et kondom, som er noe gutten skal ha på seg, må jentene ha med seg fordi det er deres ansvar. Det er jo lurt å ha med seg kondomer på byen, men det er litt absurd, sier Hege.

Bivirkninger av p-piller

I jobben som lege ved Stavanger Universitetssykehus ser Broch Østborg daglig uønskede svangerskap som skyldes prevensjonssvikt:

– Dette til tross for at prevensjon er lett tilgjengelig for de aller fleste.

Hun er ikke helt sikker på hvorfor det er slik, men hun mener plagsomme bivirkninger av hormonell prevensjon sannsynligvis er en faktor.

Østborg forteller videre at mange kvinner tåler hormonell prevensjon godt og at det finnes mange alternativer med ulike fordeler og ulemper. Dessuten er mange av bivirkningene mindre alvorlige og forbigående.

– Enkelte kvinner får dessverre bivirkninger som hodepine, psykiske plager, blødningsforstyrrelser som ikke går over etter flere måneders bruk.

Økt risiko for blodpropp

–  Jeg tror aldri mannfolk hadde funnet seg i å spise en pille hver eneste dag som hadde økt risikoen for blodpropp så mye som den faktisk gjør, sier Hege.

Hun er uansett glad for at hun har sluttet med p-piller.

–  Det var jeg som var lei av å gå på p-piller. Så sa jeg at det slutter jeg med, nå er det din tur.

- Les pakningsvedlegget

Yngve syntes det var helt forståelig. Han mener alle menn burde lese pakningsvedlegget til sin partners p-piller.

–  Hvis menn leser det, så burde bare det i seg selv være nok til å vurdere å sterilisere seg.

Hvor mange kvinner i aktuell alder som bruker hormonell prevensjon er det ikke lett å finne statistikk på. Østborg mener det er lite aktuelt som forskningstema.

Bare å bruke kobberspiral?

Men hva med kobberspiral? spør mange. Tilde Broch Østborg forteller at en tradisjonell kobberspiral ikke inneholder hormoner, men at hovedproblemet for mange er økt blødningsmengde.

–  Det finnes imidlertid nyere modeller som ikke skal gi samme blødningsproblematikk, men det er også en noe økt infeksjonsfare med alle slike innlegg.

Menn snakker ikke om det

I Heges feministiske venninnegjeng er det beundring for en mann som har valgt å sterilisere seg.

–  Mine venninner synes jo det er kjempekult og at jeg er veldig heldig som er gift med en så tøff fyr.  At det er ekstra mandig, smiler hun.

Samtidig undrer Yngve seg over at sterilisering ikke er tema som tas opp blant menn.

– Det er vel det at mange menn synes at kjønnsorganet er et slags bevis på mandighet. Du vil ikke tukle med det.

Han har selv prøvd å ta det opp mange ganger, men uten hell:

– Samtalen dør ganske fort. Eller den bli i hvert fall ganske slapp.

Bedre sexliv

Yngve har også fått høre mange motforestillinger som går ut på at sterilisering kan ødelegge sexlivet, men det ler han bare av. 

–  Jeg kan skrive under på at det gir et ekstra piff til sexlivet. Ekstra utfoldelsesglede, sier Yngve.

Lege Broch Østborg bekrefter at sterilisering i seg selv ikke påvirker sexlysten eller mengden på sæduttømmingen.

Det er hans kropp

Hege poengterer at det er viktig å ha respekt for at en mann kan oppleve det som veldig endelig.

– Det tror jeg er en veldig fremmed tanke for menn. For de er jo fruktbare hele livet, i motsetning til oss som slutter å være det midt i livet.

Hun mener kvinner er bevisste på at de ikke er fruktbare hele livet.

– Men sånn er det ikke for mannfolk. Du ser 70-åringer som henter på SFO.

Hege mener det er viktig å ikke være for pågående og argumenterende, men heller presentere problemet og invitere til dialog.

– Det er viktig å huske på at det er hans kropp og han må til syvende og sist få lov til å bestemme over sin egen kropp. For jeg tror det er veldig dumt hvis mannfolk føler seg pressa til å gjøre et inngrep som de ikke er klare for å gjøre. Og så heller bruke den tiden til å snakke om det og lande sammen.

- Forbanna plikt

Yngve er litt mindre forsiktig:

– Jeg synes det er en forbanna plikt for menn i min situasjon å vurdere sterilisering. Det handler om å vise at man er mann nok, sier han.

Selv brukte de et år på å tenke gjennom det før de bestemte seg.

– Vi brukte jo en formue på kondomer. Det er dyrt. To melk og ett brød, pålegg. Og 40 kondomer, ler Hege.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag