Sparsommelig design

Å designe produkter til IKEA-priser gir mange kreative utfordringer.

Publisert Oppdatert
- Som designer i IKEA må man vanligvis jobbe innenfor veldig strenge rammer, forteller en av IKEAs fast ansatte designere, Marcus Arvonen.

- Skal jeg for eksempel designe en ny stekespade, vil produktutvikleren komme med et oppdrag der ikke bare pris, materiale og stiltype er spesifisert på forhånd, men også hvor mange gram av materialet som skal brukes, fortsetter han.

I tillegg skal selvfølgelig alle IKEAs produkter kunne flatpakkes, og være enkle nok til å kunne monteres av folk flest.

I disse dager lanseres imidlertid IKEAs designkolleksjon PS, hvor rammene har vært langt friere.

Nytenkning

- PS-kolleksjonen skal representere det siste og mest innovative fra IKEA. For at designet skal kunne ta mer plass, starter prosessen med andre rammer enn de vanlige strenge priskravene, sier Arvonen.

Innledningsvis ble det formet en gruppe som skulle si hva PS 2009 skulle være.

- Hele prosessen fra idé til lansering av ny kolleksjon tar rundt tre år, så det er en utfordring å kunne si hva som vil være relevant og interessant flere år frem i tid, påpeker han.

Valget falt på temaet "Den uendelige designhistorien". Kolleksjonen skal ta med seg elementer som er forankret i våre tradisjoner og i naturen rundt oss.

- Da temaet var satt, tok jeg tak i de skandinaviske røttene og filosoferte rundt hvilke av dem som kan være interessante i dag, og hvordan det kan materialiseres, sier Arvonen.

Flatpakket løvetann

Et av Arvonens bidrag til kolleksjonen er lampen Maskros, eller "løvetann" på norsk.

- Jeg gikk en tur med kjæresten min i Älmhult hvor IKEAs hovedkontor ligger, og fikk øye på alle disse løvetennene med sine grå ullhoder. Jeg ble fascinert av hvordan blomsten er bygget opp, og hvordan hver blomst blir like perfekt, forteller han.

Utfordringen var å overføre dette til et IKEA-produkt.

- Jeg jobbet lenge med hvordan jeg kunne bevare det skjøre og transparente i løvetannhodet, og samtidig lage et produkt som både er robust og kan flatpakkes, forklarer designeren.

Den første prototypen tok fem timer å sette sammen.

- Prosjektgruppa ble både forferdet og imponert - de likte lampen, men mente man ikke kunne utsette IKEA-kundene for timer med montering.

Etter mange runder og nye prototyper skal monteringen av den endelige varianten være nede i rundt halvtimen.

Myk og solid

En annen av Arvonens gjenstander i kolleksjonen, er stolen PS Brygga.

- Trebryggen står også for meg som noe typisk skandinavisk, sier han.

Men selv om utgangspunktet er solid og tradisjonsrikt, skal stolene inneholde et overraskelsesmoment.

- Stolene ser ut som de er laget av harde treplanker, men setter du deg, vil du oppdage at de er laget i myk gummi. Det skal gi en surprise-effekt, forklarer Arvonen.

Han trives med å jobbe innenfor IKEAs strenge rammer.

- Når faktorer som pris, materiale og størrelse er gitt på forhånd, kan man tenke kreativt innenfor rammene, sier han.

- I PS-kolleksjonen var prosessen frem til konkretisering av produktene lang. Arbeider man uten rammer, er man nødt til å skape sine egne. Da kan man fort gå seg vill. ikea-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning