Slik nyter du ferien

Her er rådene for en avslappende ferie!

Publisert Oppdatert
Enten dere går for hytteferie i Norge, leie av feriehus i Danmark eller sydenferie - det blir som regel ikke bare avslapning når familien drar på tur.

Kvinner er nemlig så opptatte av å planlegge den best tenkelige ferien for hele familien at hun ender opp utslitt. Ikke nok med at feriegarderoben skal vaskes og pakkes, blomstene skal vannes og posten skal omadresseres, men vi sørger også for at barna skal få oppleve stedets fornøyelsespark, at alle er mette og fornøyde, og at den forsvunnede bagasjen dukker opp på riktig adresse.

Kvinnene bestemmer

Og feriestresset begynner ikke når dere reiser bort, men når ferien skal planlegges.

- Nesten syv av ti menn mener at det er partneren som bestemmer hvor ferieskapet skal stå, mens drøyt halvparten av kvinnene svarer det samme, sier informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson, til Stavangeravisen.

Og selv om kvinnen kanskje får velge destinasjon, ender det med at hun glemmer seg selv.

- Kvinner vil så gjerne tilgodese alles behov, noe som i utgangspunktet er en god handling, forklarer psykolog Camilla Holst til danske BT. Hun mener at denne egenskapen dessverre i mange tilfeller fører til at kvinnen kommer tilbake til arbeidsplassen mindre uthvilt enn hun var da hun gikk ut i ferie.

Hun minner også om at barna ikke trenger å oppleve noe - hele tiden.

- Det er nok for barn å komme til et nytt sted, de blir bare stresset hvis det er for mange planer, sier Holst.

Her er hennes fem tips for en avslappende ferie:


  • Betal deg fra pliktene. Øk heller feriebudsjettet ditt slik at dere slipper å lage mat og å vaske ut når dere drar hjem.
  • Vær likeglad - Ikke tenk på hva andre syns om ferieformen deres. Om dere ønsker å reise på charterferie med alt inkludert, så gjør det, selv om naboen skryter av fire ukers fottur i Italia med overnattinger på vinslott.
  • Sett av tid til avslapning. Gjør det klart for familien at også du har behov for å gjøre "ingenting".
  • Vær realistisk - Det er umulig å oppfylle alle familiemedlemmers behov og ønsker.
  • Prøv en barnefri ferie - bare et par dager. Det er sunt for parforholdet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning