Forbruk og feriepenger

Slik får du mest for feriepengene

Lever du stort sett i sus og dus bør du bruke feriepengene på gammel moro.

IDYLL: Sydenferie koster penger. Tenk langsiktig og spar hvis du vil på langtur.

IDYLL: Sydenferie koster penger. Tenk langsiktig og spar hvis du vil på langtur. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Anne Victoria Frogner

Publisert Oppdatert

Fakta om feriepenger

Ferie er egentlig fritid uten lønn. Hensikten med feriepenger, er at de skal erstatte fravær av lønn i ferieperioden

Feriepengene skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum12,5 prosent

Feriepengene skal i henhold til ferieloven utbetales siste ordinære lønningsdag før ferien. Det mest vanlige er utbetaling en bestemt dag i juni

Dersom virksomheten er bundet av tariffavtale som gir fem ferieuker, er den ordinære satsen 12 prosent. For arbeidstakere over 60 år er satsen 14,3 prosent

Kilde: Arbeidstilsynet.no

I juni danser feriepengene inn på kontoene til ferieklare nordmenn. De fleste av oss blir litt svimle ved tanken på pengesummen som snart er disponibel. Man føler seg velholden en stakket stund, men pengene kan fort få bein å gå på om man har bestilt ferie over evne eller levd som en greve på gullkortets regning.

Burde man egentlig bruke feriepengene på ferie?

- Nei, ikke hvis du har festet, brukt, spist og reist i hele år, samt samlet opp regninger som må betales. Da er det selvsagt både riktigst og mest fornuftig å bruke feriepengene til å betale for moroa, sier Agnes Bergo, daglig leder i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren.

- Har du derimot full kontroll og ikke har opparbeidet deg inkasso- eller kredittkortgjeld, skal feriepengene brukes som en investering i opplevelser og gode minner, sier hun.

Prioriter riktig

Ifølge beregninger utført av Dine Penger får nordmenn nemlig utbetalt 160 milliarder i ferie- og skattepenger i år. Feriepengene er til for at alle arbeidstagere i Norge skal kunne benytte seg av den lovbestemte retten de har til ferie.

I tillegg er det en del som får igjen på skatten. Dette er et kjærkomment tillegg til feriepengene. Mulighetene til å betale regninger, bygge en økonomisk buffer og sørge for at privatøkonomien igjen går på skinner før man tar en velfortjent strekk, er altså tilstede. Dersom man prioriterer riktig.

- Ingenting er så dyrt som kredittkortgjeld. Her kan den effektive renten komme opp i over 30 prosent. Hvis man sliter med slik gjeld, gir feriepengene best avkastning ved å betale ned gjelden. Ferie behøver ikke koste mye. Ta en sykkeltur sammen med barna. Sov i telt eller under åpen himmel i skogen. Tenn et bål og grill pølser og ta et bad i et skogsvann. Et godt tips er å tenke langsiktig og spare penger til ferien hvis man ønsker seg en dyr langtur, sier Bergo.

- Feriepengene skal brukes til å ta ferie, men ikke ferier over evne. Jeg anbefaler å bruke en del av feriepengene til å bygge opp en buffer. I følge undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB, sier 86 prosent at de har en buffer. Det er det høyeste antallet på 5 år. Kun 79 prosent av dem i alderen 20 til 34 år har en økonomisk buffer, mot 91 prosent av de over 60 år, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og ekspert i Luksusfellen på TV3

BETAL FOR GAMMEL MORO: Agnes Bergo i Pengedoktoren er klar i talen.

BETAL FOR GAMMEL MORO: Agnes Bergo i Pengedoktoren er klar i talen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Virre Dahl

IKKE FERIER OVER EVNE: Silje Sandmæl i DNB har mange gode tips til en ferie på budsjett

IKKE FERIER OVER EVNE: Silje Sandmæl i DNB har mange gode tips til en ferie på budsjett Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: dnb

6 av 10 bruker pengene på ferie

En feriendersøkelse fra Nordea og TNS Gallup fra 2012, viser at vi bruker feriepengene til det formålet de er tiltenkt. 12 prosent opplyser at de vil bruke pengene til å betale kredittkortgjeld, og 40 prosent vil bruke pengene til en eller annen form for sparing. Dette er gode nyheter, da 27 prosent nordmenn sitter med kredittkortgjeld, i følge tall fra samme aktører.

- Nordmenn bør ikke ha dårlig samvittighet for å ta ferie. Pengene du får utbetalt er jo en form for tvangssparing, slik at du skal ha penger når du ferierer. Samtidig er det en gyllen anledning til å skape en sunn økonomi. Setter du opp et enkelt feriebudsjett over kostnader på turen, kan du fint ha råd til begge deler. Tall fra Nordea og TNS Gallup viser at nordmenn i gjennomsnitt bruker 22.000 kr. på ferie. Da har du penger igjen til å betale ned kredittkortgjelden og skape en eventuell økonomisk buffer, forteller Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Spar til buffer

For hun anbefaler folk å tenke langsiktig og ha penger i bakhånd.

START LANGSIKTIG SPARING: Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea anbefaler sparing.

START LANGSIKTIG SPARING: Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea anbefaler sparing. Foto: Michal Tomaszewicz

- Feriepengene er folks sjanse til å komme ovenpå, betale ned kredittkortgjelden, øke bufferen og komme i gang med en langsiktig sparing. En familie bør ha minst 2-3 netto månedslønninger i buffer, adskilt fra lønnskonto. Bor du alene anbefaler jeg å ha minst netto1 månedslønning i bakhånd, sier hun.

Føler oss som rikinger

Når feriepengene triller inn på kontoen føler vi oss rike og velstående og er dermed mer tilbøyelige til å bruke penger. Dette er butikkene oppmerksomme på, og derfor florerer det som regel av lokketilbud i dagene etter feriepengeutbetalingene.

- Det er mye å spare på å droppe impulshandlingen. Ikke la deg friste, men spør deg selv om dette er noe du virkelig trenger. I tillegg er det mye å spare på å velge ferieperiode med omhu. Det er billigere å ta ferie før fellesferien eller etter at den er over. Da varer feriepengene lenger, og du har mer til regninger og sparing, råder hun.

Slik får du både ferie og sunn økonomi

  • Bruk en del av feriepengene til å få balanse i privatlkonomien, i tillegg til å feriere. Dette får du råd til ved å velge reisetidspunkt, sted, overnatting etc med omhu.
  • Estimer kostnadene på ferieturen, da varer pengene lenger. Feks hvor ofte du skal unne deg restaurantbesøk, om du må leie bil, hvor mye du skal bruke på sightseeing og shopping etc
  • Skal du til utlandet, kan det lønne seg å leie leilighet i stedet for hotell. Da kan du handle og lage maten selv og spise hjemme, i stedet for ute
  • Bo gratis i utlandet ved å bytte bolig/hytte, sjekk ut www.boligbytte.no og www.intervac.no
  • Bruk marka, dra på telt og sykkelturer. Sjekk ut tilbudene til www.turistforeningen.no
  • Betal i lokal valuta når du er utenlands, ikke norske kroner
  • Betaler du mer enn 50 prosent av reisenmed kredittkort får du gratis reiseforsikring. Dette er en basis forsikring. Sjekk med arbeidsgiver hva de har
  • Sett en del av feriepengene til side med en gang, da er det lettere å styre unna lokketilbud
  • Om du har mye kredittkortgjeld, vurder å nedbetale så mye som mulig og heller gjør hyggelige ting i hjemby og omegn

Kilder: Christine Warloe, Nordea, Silje Sændmæl, DNB og Agnes Bergo, Pengedoktoren

Les mer

Så mye får du i feriepenger

QUIZ: Har du god kontroll over familieøkonomien?

Spar en månedslønn

Økonomitips for barnefamilier

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning