Venninnens ufyselige type

Du liker han absolutt ikke, men kan du fortelle venninnen din det?

Publisert Oppdatert
Venninnen din har stjerner i blikket, og svever nyforelsket av gårde på en rosa sky mens harpene klimprer i bakgrunnen. Den nye kjæresten er ifølge henne verdens beste, mens du ikke fatter å begripe hva hun kan se i han. Han er brautende, uhøflig og behandler henne dårlig, men har man lov til å si hva man egentlig mener om han?

- Det skal være lov å si ifra, mener gestaltpsykoterapeut og parveileder Grethe Rønning.

Hun forteller at det ofte ikke er hva du sier, men hvordan du sier det som avgjør hvordan venninnen din reagerer.

- Ærlighet uten en viss porsjon omtanke blir fort brutalt, poengterer hun.

Det er derfor viktig at venninnen din skjønner at du sier noe først og fremst fordi du virkelig bryr deg om henne. Rønning vektlegger også viktigheten av å si ting ut fra eget ståsted, uten å virke fordømmende eller bombastisk.

- Å fortelle om egne reaksjoner som; "jeg har sett", "jeg registrerer" eller "jeg er bekymret" oppleves ikke like kritiserende som å si at "jeg liker ikke kjæresten din". Vi jenter har kanskje lett for å dømme og kritisere for fort.

- Å si noe negativt om kjæresten til en nær venninne kan oppleves veldig sårende, eller også som en kritikk av henne og hennes valg. Opplever venninnen din det du sier som et angrep går hun gjerne i forsvarsposisjon og det kan skade vennskapet, legger hun til.

Sjalu?

Jo nærmere venner man er, jo vanskeligere kan det ofte være:

- Sjalusi kan være et element. Man kan føle seg litt forlatt når bestevenninnen plutselig deler sin fortrolighet med en annen person, sier hun.

Terapeuten synes derfor det er svært viktig å tenke godt over hva det konkret er man ikke liker ved vedkommende.

- Det er alltid så mye lettere å se den andres feil, enn å se hva man selv gjør for å bidra til en vanskelig situasjon. Derfor har man ofte en jobb å gjøre med seg selv, tydeliggjøre hva konkret jeg reagerer på, før man går til venninnen.

Rønning synes imidlertid det er viktig å kunne sette ord på hva man føler og hvorfor.

- Slike negative følelser som ligger der har uansett en tendens til å komme ut, gjerne via kroppsspråk, små kommentarer og lignende.

Hun forteller at gode venner aksepterer at man sier eller gjør dumme ting, men at det ofte kan være en utfordring å få noen til å se et annet perspektiv enn man selv opplever.

- Selv en ufordragelig person kan ha sjarmerende sider, forteller Rønning.

Hun synes det er en grei tommelfingerregel å tenke gjennom hvordan man selv ville fått høre at noen ikke liker kjæresten din, og ta valg ut fra det.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning