Venner etter brudd?

Hvorfor fungerer det for noen, men er helt umulig for andre?

Publisert Oppdatert
En gang i tiden var dere hverandres beste venn, la masse planer for fremtiden og investerte i felles bolig. Så kom de vanskelige tidene, som resulterte i brudd... Hva nå?

- Et brudd er som regel vanskelig uansett grunn. Man føler seg såret, skuffa og lei seg. Drømmer er knust, og felles håp for fremtiden eksisterer ikke mer, sier parterapeut Anne Kristin Schønning fra Samtalepartnerne DA

Hun erfarer at selve bruddet spiller en stor rolle for om partene er i stand til å være venner etterpå.

- Det kan være ekstra vanskelig hvis en av partene ikke ønsker brudd, sier Schønning.

Usikkerhet

En annen grunn til at det kan være vanskelig å være venn med eksen er at man ikke er trygg nok på seg selv.

- Man kan være redd for at følelsene blomster opp på nytt, sier parterapeuten.

Å bevare et vennskap når bruddet er ferskt er vanskelig fordi man må sette en grense og være litt avvisende for å ikke gi falske forhåpninger.

Ønsker man allikevel å beholde et vennskap med personen som tross alt har vært en stor del av livet ditt, råder Schønning til å være veldig observante i forhold til hverandre.

- Det handler om å være tilstede, åpen og ærlig mot den andre. Tydelig kommunikasjon og klare forventninger mellom begge parter er veldig viktig, sier hun.

- Det er vanskelig med vennskap hvis den ene parten ønsker mer enn den andre. Et vennskap skal være likeverdig med klare grenser.

Om partene har barn eller ikke spiller også en viktig rolle i bevaring av et visst vennskap.

- Det er viktig at man ikke skaper forvirring hos barnet, sier Schønning.

- Hvorfor det funker for noen, mens det er helt umulig for andre kommer i stor grad an på på personlighet, relasjonshistorie og tidligere evne til tilknytning. For noen er det veldig svart-hvitt; "enten er vi kjærester, eller ikke", sier parterapeuten.

Individuelt

Noen trenger i tillegg mer tid og avstand enn andre til å bli ferdig med forholdet.

- Som parterapeut har jeg sett at det avhenger av forholdet, lengden og intensiteten om partene greier å være venner etterpå. Hvor bra forholdet var, og hvor bra paret kommuniserte.

- Mitt inntrykk er at det ikke er så veldig enkelt, og de fleste greier nok ikke å bevare vennskapet. Men det kommer jo an på hvordan du definerer vennskapet. Det bli fort vanskelig med et nært vennskap med en av motsatt kjønn med en gang det kommer en ny partner inn i bildet, mener Schønning. venn_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning