flauser, samliv, råd

Vær forberedt på flauser

Men pinlige situasjoner er positvt, mener ekspert.

VÆR ÅPEN: Parterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, mener det er viktig å ha en åpen dialog med kjæresten din. FOTO: Colourbox

VÆR ÅPEN: Parterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, mener det er viktig å ha en åpen dialog med kjæresten din. FOTO: Colourbox Foto: Monkey Business Images

Publisert Oppdatert

PRIVAT:

Alle har private rom uten at det trenger å være noe "ulovlig" som holdes tilbake. Enten det er på toalettet eller andre steder.

Det viktigste er å ta hensyn til hverandre og gi rom for en åpenhet som gjør deg trygg og som rommer både deg som kjæreste og privatperson.

Parterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, sier at de fleste vil unngå å dumme seg ut.

- De fleste ønsker å ta seg best mulig ut for sin partner - det ligger i vår natur, spesielt i begynnelsen av forholdet, sier hun.

- Vi er forfengelige og blir usikre når vi mister kontrollen i en uheldig situasjon - og kan da føle oss helt avkledd.

Det finnes måter å håndtere pinlige situasjoner på.

- Husk at vi alle dummer oss ut i blant, men det er aller mest ubehagelig når vi ikke har kontroll på sitasjonen. Uansett flause og utfall, så prat om det i etterkant!

Gjelder det egen flause så prøv å le av situasjonen etterpå. Det er fin mental trening. Gjelder det partneren din, og vedkommende ikke ser humoren i det, kan du bagatellisere det.

- Understrek at det er helt normalt, og si gjerne noe positivt, råder Søyland.

- Får man litt forståelse fra kjæresten er det bare befriende å "komme ut av skapet".

Parterapeuten mener det er viktig at man ikke ler av den andre. Kanskje trenger partneren din litt tid for å se det komiske i situasjonen.

Styrker forholdet

EKSPERTKILDE: Parterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland. FOTO: Åpen Dialog.

EKSPERTKILDE: Parterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland. FOTO: Åpen Dialog.

- Selv om slike situasjoner er ubehagelige, er de faktisk viktige for parforholdets utvikling. Når du midt oppi en dum situasjon får bekreftelse på at "jeg er glad i deg uansett", styrkes det emosjonelle båndet mellom dere, mener Søyland.

Når du får et bevis på at din kjære elsker deg selv når du dummer deg ut, viser det at det er den ekte og trygge kjærligheten som får forholdet til å blomstre.

Hun råder partnere til å snakke med hverandre om hva som defineres som privat og pinlig. Det kan nemlig være nokså ulikt fra person til person.

- Man blir da også godt kjent med den andres private grenser, og det fører det at man blir enda tryggere på partneren og forholdet, sier hun.

Etterhvert som dere lærer å kjenne hverandre bedre på disse områdene, blir forholdet mer avslappet.

Noen har en lav terskel for privatlivet, andre er mer sensetive og påpasselige.

Pinlige situasjoner er faktisk positivt.

- Dere blir bedre kjent ved slike hendelser, og det vil dermed være en fin måte å utvikle forholdet på. Slik kan dere lettere komme bak fasaden.

TIPS:

Fortell hverandre gjerne om gamle tabber og le av det sammen. Da fremstår du som kjæreste mer menneskelig. Ingen er perfekt og dere blir enda tryggere på hverandre. Bruk gjerne fantasien "Tenk hvis¿" der dere kan dikte opp de villeste pinligste sitasjoner. Prøv deretter å finne løsninger som ivaretar dere begge. Da er det faktisk litt mindre pinlig når man plutselig står midt oppi en dum situasjon.

Kilde: Parterapeut Kate Elin Søyland, daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes, www.odialog.no

Det er viktig å være åpen foran hverandre, men noen ting bør du gjøre for deg selv.

- Det er individuelt hva som er privat for deg. Det viktigste du kan gjøre er å redegjøre det for deg og partneren din.

- Noen syns at å komme over kjæresten når han/hun ser porno er kjempepinlig - mens andre syns det er helt normalt.

Balanserte grenser

Faktisk kan både for mye og for lite åpenhet skade den intime relasjonen. Noen tror at åpen dialog handler om at man deler absolutt alt, og begrunner det ofte med at det er sannheten og at du må være ærlig fremfor partneren.

- Det er ikke sikkert at din partner er interessert i intime detaljer fra ditt forrige forhold. Og noen synes at det er skikkelig ekkelt når partneren slipper en promp.

- Snakk derfor skikkelig sammen og finn ut hvor deres personlig grense går i dag og hvor den bør gå. Noen trenger å bli litt mer private mens andre trenger å øve på å dele litt mer!

Fortsatt i minne

Kvinneguiden spurte noen unge damer på gaten om deres pinligste historier.

Charlotte, student i Oslo: Vond lukt.

- Jeg og kjæresten var på ferie i Miami. Alt var helt herlig og dagene gikk, men etterhvert fant jeg ut at jeg ikke hadde vært på do på flere dager. Derfor tok jeg med meg kjæresten min på apoteket og jeg kjøpte noe som skulle virke kjapt. Jeg trodde det ikke virket fordi det tok så lang tid. Men plutselig måtte jeg løpe på toalettet og der gjorde jeg mitt. Kjæresten min ertet meg og spurte om jeg bæsjet der inne, og hvorfor det tok så lang tid. Jeg måtte jo bare lyve og si at jeg ikke gjorde det. Det pinlige skjedde da jeg kom ut fra toalettet. Det var en stor vifte i taket som dro med seg hele lukten rundt i rommet, og det luktet ikke akkurat roser. Jeg har aldri vært så flau før, og vi har ledd mye av det i ettertid. Heldigvis er dette den eneste gangen han vet om som jeg har vært på do.

Isabelle, frisør i Oslo: Låst dør.

- Jeg hadde en gang en kjæreste som ikke hadde lås på døra. Dette gjorde at jeg måtte si ifra høyt til hele huset når jeg gikk på do. Dette resulterte i at kjæresten min kom inn flere ganger når jeg satt på doskåla.

Benedicte, journalist i Oslo: Kvalme lyder.

LE SAMMEN: En god latter forlenger ikke bare livet, men også forholdet. FOTO: Colourbox

LE SAMMEN: En god latter forlenger ikke bare livet, men også forholdet. FOTO: Colourbox

- Jeg og kjæresten hadde vært på fest. Jeg var full og han var helt edru, så han kjørte meg hjem. Etter å ha spydd ned hele bilen hans, kom vi endelig hjem. Der klatret jeg opp i sofaen og brakk meg over stuebordet. Jeg hadde ikke så mye å få ut, så det eneste som kom ut av meg var store, høylytte prompelyder. Slik fortsatte det i over et kvarter. Jeg husker ingenting av hendelsen, men likevel blir jeg minnet på det hver eneste gang jeg drikker, sånn at jeg klarer å kontrollere inntaket!

Yasmine, fotograf i Drammen: Feireflause.

- Jeg var i Bulgaria med en vennegjeng og vi besøkte et utested som hadde et stort basseng på innsiden. Etter mange tequilashots måtte jeg skikkelig på do å tisse, men jeg orket ikke å gå opp av vannet og inn i baren. Det endte med at jeg tisset i vannet. En stor lilla flekk sirklet rundt meg og vakten kom og hentet meg. Han beskyldte meg for å ha tisset i bassenget og jeg ble kastet ut av diskoteket foran alle vennene mine. Jeg ble også utestengt for resten av oppholdet og fikk en bot på 250 kroner. Det var flaut!

Pia, jobber med fakturering i Oslo: Annet navn.

- Jeg hadde vært ute og var rimelig full. Han jeg holdt på med var så sur når jeg våknet dagen etter. Han fortalte at jeg hadde kalt han for et annet guttenavn mens vi hadde hatt sex. Stemningen var ikke helt på topp dagen etter.

Flaut i senga

Fakta:

Norge og Sverige er blant landene i verden der samboerskapet har lengst historie, og der denne samlivsformen er mest utbredt. Til forskjell fra de fleste andre land er samboerskap også mer likestilt med ekteskap. I dag er ett av fire samliv i Norge samboerskap, og så mange som ni av ti første samliv er samboerskap. Kilde: SSB

Også i Kvinneguidens diskusjonsforum er det mange som har opplevd pinlige situasjoner. I tråden "Det FLAUESTE du har opplevd under sexakten?" kan vi for eksempel lese følgende:

"Jeg slo hånda gjennom hodegjerdet på senga og satte den fast. Brukte vel rundt en halvtime på å få meg løs - og det endte med at han måtte demontere hele greia."

"Jeg og min daværende kjæreste fant ut at mine 2 meter og 110 kilo, doggy style og billig Ikea jernseng ikke var noen god kombinasjon. Jeg lo og hun var sinna fordi senga hennes hadde knela. Spørsmålet var om en skulle kle på seg før en begynte å reparere"

"Vi tok en 69 hvor han lå på toppen, og selvfølgelig fikk jeg DEN fisen i trynet. Jeg dyttet ham av og holdt på å le meg i hel. Needles to say at vi byttet stilling etter det."

STYRK FORHOLDET: Fortell hverandre hvor den private grensa går. FOTO: Colourbox.

STYRK FORHOLDET: Fortell hverandre hvor den private grensa går. FOTO: Colourbox. Foto: Monkey Business Images

"Jeg sovnet midt i hele greia.."

"Det flaueste må vel være når jeg fikk orgasme, og slo hodet hans i veggen. Han besvimte"

"En gang jeg og eksen hadde sex så var jeg så trøtt at jeg begynte å drømme. Ut av ingenting utbrøt jeg "SKULLE DU HA DEN SEILHUNDEN?". Det hender fortsatt at jeg får meldinger av han angående seilhunder.."

Les også:

Få sexgnisten tilbake i forholdet

Snakk sexen bedre

40 år og singel

Har du valgt riktig partner?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning