Tilbake til eksen

Kan det ende lykkelig, eller kommer dere til å falle tilbake til gamle (u)vaner?

Publisert Oppdatert
Han fikk deg til å drømme om stakittgjerde, barnegråt og stasjonsvogn, men finnes det egentlig en vei tilbake til romantikken og de sterke følelsene du hadde for eksen når det først er slutt? Vi tok en prat med parterapeutene Tina Hagen og Anne Kristin Schønning ved Samtalepartnerne DA.

- Det er veldig vanskelig å si hvor stor sannsynlighet det er for at par kan klare å få det til å fungere igjen etter et brudd, sier terapeutene.

De erfarer at sannsynligheten for å lykkes øker om paret bestemmer seg for å gå i parterapi.

- Det å få profesjonell hjelp til å se på hva som gikk galt, og forebygge at man kommer i samme mønster som tidligere, vil i stor grad bidra til suksess, forteller Schønning.

Hard jobbing
Det er viktig å å endre kommunikasjonsmønster og bli ferdig med det som har vært sårende. Å komme over det som har bidratt til bruddet er helt avgjørende for å kunne lykkes.

- De par som ikke klarer å la det negative være et tilbakelagt stadium strever i mye større grad med å finne sammen igjen. Man må kartlegge hverandres forventninger i nåtid og fremtid. Dette innebærer at man hver dag må velge partneren sin på nytt. "Jeg velger deg fordi..." Et godt samliv får man bare til gjennom hard jobbing, sier Hagen.

Men er det slik at man ofte glorifiserer tidligere forhold, slik at man får urealistiske forventninger til å prøve på nytt?

- Vi har ikke erfart mye glorifisering av partneren, og de urealistiske forventningene dette kan medføre. Heller tvert imot. Ofte opplever vi at en partner viser mistro til positive endringer. For eksempel er det ikke uvanlig å høre "ja, han/hun har endret seg, men hvor lenge varer det". Det ligger det en mistro til at endringen er varig og ekte. Dette henger ofte sammen med det å bli ferdig med det negative i parets fortid sammen, svarer Schønning.

Trygt og velkjent
Det å få "skylapper" for partnerens negative sider er mulig, men det kommer ofte hos par der den ene parten er på vei ut av forholdet. Dette kan legge stort press på den som er usikker på forholdet.

Parterapeutene forteller at det ikke er uvanlig at man blir i, eller går tilbake i et forhold fordi det både er trygt og kjent, og kanskje tanken på å være alene blir for skremmende.

- De vanligste fellene mange går i når de prøver på nytt med eksen, er at de glemmer å jobbe med forholdet, og tar hverandre for gitt. De glemmer å gjøre det som er nødvendig for å få et forhold til å fungere, sier Hagen.

Parterapeutene har laget en tipsliste for par som ønsker å finne sammen igjen.

- Listen innebærer mye jobb, men også forsakelse og vilje til sådan. Vi mennesker har i utgangspunktet en tendens til å velge de raske og lette utveiene. Glemmer man å lytte, se og anerkjenne sin partner vil forholdet ha liten forutsetning for å overleve. Vår erfaring er at det kun er spørsmål om tid. Mange har sikkert blitt sjokkert over at forhold, som man trodde var bunnsolide, har gått i stykker. Da kanskje etter 20 år sammen, forteller terapeutene.

Samtalepartnernes tipsliste:
 • Tydelig og direkte kommuikasjon.
 • Respektere og akseptere at det finnes flere sannheter enn bare ens egen.
 • Respektere og akseptere hverandres følelser og opplevelser.
 • Unngå bebreidende og belærende kommunikasjon.
 • Gjøre ting sammen som begge liker. Gjøre aktiviteter sammen og finne felles interesser. Bygge felles og egne nettverk.
 • Unngå å ta partneren for gitt.
 • Velge partneren sin hver dag og ha fokus på kjærligheten. Generelt dyrke hverandre.
 • Overraske og gjøre hverandre glad. Unngå at det blir kjedelig og ikke la hverdagen ta overhånd.
 • Jevnlig sex. Bytte på å ta initiativ.
 • Bruke tid til å være kjærester, selv om det er en travel hverdag. Bygge "tosomheten".
 • Sette av tid til å bli kjent på nytt.
eks_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning