Skremmende nytt forhold?

Hvordan få guts til å tørre å satse igjen når det skjærer seg gang på gang?

Sist oppdatert
Enten du er dumpet, bedratt, eller ser alle de dårlige forholdene rundt deg.. Det kan noen ganger være vanskelig å beholde troen på romantikken selv for den mest ihuga romantiker!

Parterapeutene Tina Hagen og Anne Kristin Schønning ved Samtalepartnerne DA er klar på hvorfor mange ofte er redde for å satse på nytt.

Dette er de vanligste grunnene:
  • Redd for å bli såret på nytt.
  • Redd for å få nok en bekreftelse på at man ikke er noen god kjæreste/partner.
  • Redd for å kjenne på/oppleve gode følelser for et annet menneske og så bli fratatt disse følelsene på nytt.
  • Redd for avvisning og hva dette kan medføre.
  • Redd for å knytte seg til en person, åpne seg for et annet menneske og så bli sviktet igjen. Man beskytter seg selv mot eventuell kjærlighetssorg.
  • Redd for å bli føleselsemessig utnyttet, at den andre ikke mener alvor. Det kan oppleves slitsomt og krevende å skulle bli kjent med nok et nytt menneske, å gi av seg selv. Hvis der er barn involvert kan man være redd for å utsette barna for et nytt bekjentskap, som kanskje vil forsvinne.
  • Redd for å bli lurt, at den andre har skumle hensikter.
  • Redd for å inngå et forhold til noen man ikke kjenner så godt.
  • Redd for å bli tråkket på en gang til, at ens grenser ikke blir respektert.
  • Lær av erfaring
    Til tross for alle disse reservasjonene så finnes det håp for å finne kjærligheten igjen. Alder og erfaring kan spille en rolle, men ikke nødvendigvis.

- Hvis en tar lærdom av sine erfaringer og unngår å gjøre de samme feil som i tidligere forhold, vil erfaring spille en rolle. Alder tror vi har mindre å si, for forelskelse og det å elske noen handler ikke om alder. Kjærligheten kan være like sterk og like oppslukende uansett om er er ung eller gammel, sier parterapeutene.

Så hvordan kan man bevare tanken på kjærlighet og troskap når man ser og hører så mye av andres dårlige forhold der ute?

- Fokusere på dette nye forholdet, og glem de gamle, sier Schønning.

- Snakk sammen om hvilket forhold dere ønsker å ha, og hvilke forventninger dere har til hverandre. Finne ut hva som er akseptabel/ikke akseptabel oppførsel hos de begge, fortsetter hun.

Bruk tid
Det er ofte stor hjelp i å snakke om tidligere erfaringer og reflektere over hva som gikk galt.

- Sett av tid til å snakke sammen, gjøre noe sammen og elske med hverandre. Finne ut hva deres forhold trenger av romantikk for at det skal blomstre. Huske på at den som intet våger, intet vinner. Man kan ikke oppleve hvordan det er å bli virkelig elsket hvis man ikke våger å nærme seg et annet menneske, poengterer parterapeutene.

Samtalepartnerne kommer med konkrete tips til hvordan man skal oppføre seg i starten av et helt nytt forhold når man er litt skeptisk:

- Det er viktig i starten av et forhold å tilstrebe å være seg selv i størst mulig grad. Men samtidig kan det være viktig å ikke vise alle sidene av seg selv på en gang, men heller porsjonere gradvis ut hvem du er.

Tydelig kommunikasjon
Den nye partneren må få tid til å venne seg til deg uten å bli skremt eller overveldet. Det er viktig å være nysgjerrig på den andre og vise interesse for hvem denne personen er, hvilke interesser, ønsker og behov vedkommende har.

- Man skal være tydelig når man kommuniserer ønsker og behov. Ikke vær redd for å be om unnskyldning og eller innrømme egne feil. Vær raus med gode ord og tjenester overfor partneren. Ikke være redd for å ta initiativ til sex. Unngå å virke for desperat og for gifteklar, prøv å slappe av sammen med den nye partneren, råder Hagen og Schønning. skummelt_hoyde.gif hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 12/08 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også