Bordplassering i bryllup

Skal man splitte par?

Ja, mener skikk og bruk-ekspert. Nei, mener relasjonsterapeut.

GOD PLANLEGGING: Bordplasseringen har mye å si for hvor vellykket middagen blir.
GOD PLANLEGGING: Bordplasseringen har mye å si for hvor vellykket middagen blir. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM
Sist oppdatert

Det er mye å planlegge når man arrangerer bryllup, og bordplassering er noe av det mest krevende. Hvem skal egentlig sitte ved siden av hvem, skal par splittes, og hva gjør man egentlig med svigermor og svigerfar som skilte seg for 10 år siden, og som ikke har vekslet et ord siden?

- Det finnes mange skikk og bruk-regler når det kommer til bordplassering, sier Sille Svenkerud Førner fra selskabelig.no.

- At brud og brudgom har hverandre til bords, at bruden har sin far til høyre, og han igjen har brudgommens mor til bords er de mest kjente. Og tilsvarende for brudgommen, som skal ha brudens mor på venstre side, som igjen har brudgommens far til bords, forklarer hun.

Som regel sitter disse seks på et hovedbord, eller på toppen av en hestesko eller et e-formet bord.

Skilte foreldre skaper trøbbel

Skikk og bruk

Brud og brudgom sitter synlig for alle, og har hverandre til bords

Bruden har sin far på høyre side, som har brudgommens mor til bords.

Brudgommen har brudens mor på venstre side, som har brudgommens far til bords.

Besteforeldre, forlovere og faddere bør alle få en sentral plassering.

Damen sitter alltid til høyre for mannen.

Kilde: Selskabelig.no

Hvis familieforholdene krever alternative løsninger, for eksempel hvis brudgommens foreldre er skilt og begge har fått nye partnere - da gjelder det å tenke kreativt.

- Da kan man utvide hovedbordet, slik at det blir plass til flere. For eksempel kan fars nye kone sitte sammen med et av brudeparets søsken eller forlover. Noen velger også å lage mindre bord og kanskje ikke plassere noen foreldre på hovedbordet i det hele tatt, så slipper man problemet med "steforeldre", sier Svenkerud Førner.

I tillegg til foreldre har normalt også forlovere plass på hovedbordet.

- Har brudeparet besteforeldre bør også disse få en sentral plassering, gjerne sammen med eldste fadder av brudeparet, sier hun videre.

Alle bør se brudeparet

Også plasseringen i lokalet spiller en rolle når bordplasseringen skal planlegges. Det er god skikk å plassere brudeparet godt synlig for alle gjestene, og for at toastmasteren skal kunne gjøre en god jobb bør han eller hun få en plassering midt i lokalet. Dersom lokalet består av flere rom eller har vinkler, bør alle talere flytte seg til et sted der alle ser dem når det er deres tur til å tale.

ENKELT: Bordplassering laget på weddingwire.com.
ENKELT: Bordplassering laget på weddingwire.com. Foto: Screenshot Weddingwire.com

Slik lager du oppsettet

  • Tegn opp bordet på et stort ark, lag løse lapper med alle navn, begynn med brudeparet, foreldre og forlovere. Deretter lage du "par", slik at du ser hvem som har hverandre til bords. Så kan du begynne å plasse og omplassere, til du er i mål.
  • En enda enklere måte å gjøre det på er å ta nettet til hjelp. På Toptableplanner.com og Weddingwire.com kan du importere en gjesteliste fra word eller excel, og få hjelp til å plassere alle gjestene. Du kan velge de bordene som passer dere, og flytte rundt på gjestene på en enkel måte. Ipad-appen Seatingplanner+ fungerer omtrent på samme måte.

Når de mest sentrale personene har fått plass gjenstår det å plassere øvrig familie og venner - noe som for mange er den mest utfordrende delen av bordplasseringen. Svenkerud Førner anbefaler å fordele de mest sosiale gjestene, slik at praten flyter på alle bord.

- Spre de gjestene som klarer å snakke med alle, slik at det blir en "jevn" summing ved bordet og forsøk å finne frem til gjester som har noe felles, enten det er jobb, privat eller en felles interesse, tipser hun.

Skal man splitte par?

Skikk og bruk sier at man skal splitte ektepar ved bordet, og mange praktiserer denne regelen også i dag.

- Det er bare de forlovede parene som skal sitte sammen, så unngå at ektefeller sitter sammen, sier Svenkerud Førner.

Selv om dette er korrekt i følge skikk og bruk-reglene opplever mange dette som vanskelig.

Relasjonsterapeut Monica Svensli Wiik ved Relasjonssenteret anbefaler at du hopper galant over hele regelen.

- Ikke alle mennesker er så trygge i seg selv at et stort bryllup med mange nye mennesker er lett for dem. Det vil kanskje gjøre gjester utrygge, noe som ikke skaper den beste stemningen. For mange er det en trygghet å ha partneren ved sin side, og det blir gjerne lettere å bli kjent med de andre gjestene. Trygge gjester som koser seg skaper god stemning, mener hun.

Videre anbefaler hun å droppe langbord.

- Runde bord eller ellipsebord vil gjøre det lettere å prate sammen enn et langbord. Hvis du i tillegg har lav bordpynt og lys kan alle se hverandre i øynene og lese signaler som kroppsspråk og mimikk.

- Er det et stort bryllup vil en ikke prate med alle likevel, og da kan det være hyggelig å bare ha sitt bord å bli bedre kjent med. Dersom en sitter sammen med noen en allerede kjenner vil dette også være med på å lette stemningen. Når den formelle delen av bryllupet er over og festen begynner vil gjestene som er blitt ivaretatt være trygge og selv begynne å "mingle", sier Svensli Wiik videre.

Hvis man er uheldig

Selv om brudeparet har gjort så godt de kan, vil det alltid være noen som ikke er helt fornøyd med plassen de har fått. Da gjelder det å gjøre det beste ut av situasjonen, mener relasjonsterapeuten.

- Man vil alltid møte mennesker i livet man ikke har god kjemi med, og i et bryllup der en skal sitte lenge til bords er dette en utfordrende og lite hyggelig situasjon. Forsøk å gjøre ditt for å holde praten i gang. Snakk om nøytrale emner, som hvordan personen kjenner brudeparet, hvordan maten er, og det som er positivt med bryllupet, tipser hun.

Les også:

Så dyr bør bryllupsgaven være

Slik skriver du bryllupstale

QUIZ: Hva kan du om bryllup?

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også