Sjalusi er ikke kjærlighet

Sjalusi oppstår på grunn av din egen usikkerhet. Coach Annika hjelper deg!

Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Denne uken er temaet sjalusi i samlivet.

Lav selvfølelse

- Sjalusi oppstår som oftest ikke som årsak til noe den andre gjør - men på grunn av din egen usikkerhet. Det er like vanlig for kvinner og menn å oppleve sjalusi. Det kan begynne som forholdsvis uskyldige tanker, men utvikle seg til å bli en besettelse som gjør vondt og som gjør at du blir irrasjonell og dermed skader ditt eget forhold:

"Han som er så fantastisk, han er sikkert ikke egentlig glad i meg, det var bare flaks at vi ble sammen, han finner sikkert ut av at han kan få det bedre, smilte han litt vel mye til kassadamen nå? Jeg må passe på at han ikke finner bedre, jeg må kontrollere ham, jeg må sjekke mobilen hans, jeg må lese mailen hans¿"

- Sjalusi kommer som oftest av lav selvfølelse, og det er den som er sjalu sitt ansvar å jobbe den bort! Det er viktig å skille mellom berettiget mistanke og oppførsel hos partneren som trigger usikkerhet, og sjalusi som en fantasi som har flyttet inn i hodet vårt og gjør at vi ser partneren og verden igjennom stygge, grønne "sjalusibriller", sier Annika.
  • Slik takler du misunnelse
  • Møt Kvinneguidens coach

  • "Jeg er jo bare slik fordi jeg elsker deg"

    Om partneren din er sjalu er det ikke fordi han er ekstra forelsket i deg - og det er viktig å heller ikke provosere frem sjalusi for å få bevis på kjærlighet!

    - Det er også forskjell på besettelse og et lite stikk i magen når noen åpenlyst flørter med kjæresten din. Sykelig sjalusi er manglende tillit til at man er bra nok slik man er, og man føler seg ikke fortjent til kjærlighet. Det kan bli en ekstrem måte å søke bekreftelse utenfra på, og kan stelle i stand mye drama og usikkerhet i forholdet, som i utgangspunktet er utfordrende nok uten! Om du eller kjæresten provoserer frem krangler og kommer med beskyldninger på grunnlag av filleting for å få bekreftelse - så er det et tydelig tegn på at sjalusien har tatt overhånd, forklarer Annika.

    Om sjalusien er berettiget er det vårt eget ansvar å gå ut av forholdet. Om du er trygg på deg selv, men tar du partneren din i løgn, oppdager du ham i seng med en annen eller på noen annen konkret måte får bekreftet at mistanken er reell, er det ditt eget ansvar å bryte forholdet. Du kan velge å ha tro og tillit til de menneskene du er glad i, men når de bryter tilliten, er det ditt ansvar å gjøre noe med det.

    Når partneren er sjalu

    - En som har levd lenge med sjalusi har "trent" så lenge på den at den føles som en naturlig del av livet. Men det er mulig å trene det bort, selv om det kan ta tid og være vanskelig - så er det mulig! De har "hull i selvfølelsesbøtta", og uansett hvor mye du sier du elsker dem, at de er fantastiske og herlige, så når det ikke frem og er aldri nok, sier Annika.

    Hun mener at det beste du kan gjøre er å være ærlig og ta det opp på en bekreftende og kjærlighetsfull måte, og å oppfordre til å oppsøke hjelp hos en coach eller terapeut om det har gått for langt.

Dette kan du gjøre


  • Det første steget er å innrømme overfor seg selv og partneren at man har et problem med sjalusi, og at man ønsker å gjøre noe med det.
  • Vær åpen med hvordan du føler det og oppsøk hjelp!
  • Det er essensielt å se sin egen rolle i problemet. Vær klar over at det er din egen lave selvfølelse som gjør at du går rundt med denne sjalusien, og selvfølelse kan trenes opp!
  • Gjennom å styrke selvfølelsen og å undersøke hvorfor du føler deg så usikker kan du med tid, tålmodighet og hjelp bryte den onde sirkelen.
  • Bli bevisst tankene dine og jobb med ditt egenverd. For å ta i mot kjærlighet må du nemlig føle at du er verdt å elske og det må du selv gjøre noe med.
Annika220

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også