-Sjalusi beskytter kjærligheten

Hvis kjæresten din sier at han aldri blir sjalu, bør dere kanskje ta dere en liten prat.
- Sjalusi er uttrykk for at man er glad i hverandre og alle forhold bør inneholde en viss mengde av det, sier samlivsekspert Frode Thuen.

Sist oppdatert
Kjærligheten er herlig, vakker og god, men også ekstrem, vond, pulserende og fæl! Sjalusi er kanskje noe av det vanskeligste man kan oppleve i et forhold, det er ofte frustrerende og uforståelig og for mange svært vanskelig å takle.

Likevel trenger vi sjalusien for at kjærligheten skal overleve.

Nødvendig sjalusi

Du har kanskje opplevd at du er mye oftere sjalu enn kjæresten din, eller at han eller hun blir sjalu på deg hele tiden. Sjelden er man heldig å kjenne en likevekt i forholdet, det kan føles urettferdig og slitsomt.

Tross alt gjør sjalusi veldig ofte vondt, enten man er den personen som er sjalu, eller om man har en sjalu kjæreste.

Heldigvis kan du trøste deg med at det er bra at en av dere er sjalu av og til. Psykolog og samlivsekspert Frode Thuen forteller at likegyldighet kan ødelegge et forhold mer enn det sjalusi kan.

- Moderate mengder av sjalusi er nødvendig i et forhold, det er et uttrykk for at man er glad i hverandre, og det er det motsatte av likegyldighet som er noe av det verste man kan oppleve i et forhold. Hvis du ikke har evnen til å kjenne sjalusi ovenfor partneren din og du viser liten interesse, bør du kanskje revurdere forholdet, sier Thuen.

Samlivseksperten synes det er viktig å understreke at sjalusi ikke er et onde, men et helt nødvendig element i et hvert forhold.

- Sjalusi kan sammenlignes med frykt. Når vi kjenner frykt er vi redde, og det gjør at vi holder oss borte fra fare. Det hindrer oss i å for eksempel bli skadet av farlige ting. Sjalusi er frykten for å miste den man er glad i, og det er en beskyttelsesmekanisme for kjærligheten. Vi passer på partneren vår gjennom å være sjalu, forklarer Thuen.

Syk og paranoid

Likevel er det mange par som har det svært vanskelig på grunn av sjalusi. Følelsene er ekstreme og kan til og med bli farlige dersom en av partene lider av sykelig sjalusi.

- Noen mennesker er mistenksomme av natur, de tar litt av i følelsene sine og klarer ikke å forholde seg rolig. Dette kan prelle av etterhvert om man er åpen med hverandre, men det kan også føre til at man blir sykelig sjalu og paranoid, sier Thuen og fortsetter;

- Det finnes flere grader av sjalusi. Når man er sjalu av natur, kan det være vanskelig å gjøre noe med. Gjennom sykelig sjalusi opplever man en sviktende selvfølelse, man er gjerne blitt forsømt i barndommen. Selv om man er godt fungerende i det daglige liv, kan man oppleve depresjon og personlighetsforstyrrelser. Da må man gå i terapi for å forsøke å få bedre kontroll på følelsene sine, sier Thuen.

Få det ut og bort

Du kjenner deg sikkert igjen; Du er ute og spaserer med kjæresten din når du merker at øynene hans festes litt ekstra på en søt dame som går forbi dere.

En brennende klump vokser i magen, du blir redd, sint, trist og ubekvem. Var hun penere enn deg? Skulle han ønske at du var blondine istedenfor brunette? Er dette noe han tenker på? Har du ikke gitt ham det han vil ha? Hjernen løper løpsk i tretti sekunder.

Nå har du flere valg. Du kan stoppe opp og spørre hvorfor han kikket så mye på den andre damen. Du kan vandre videre og være sur og sint resten av dagen uten å tørre å fortelle hva som plager deg. Du kan velge å ikke la det gå inn på deg og kose deg videre med kjæresten din som du stoler fullt på, eller kanskje du klarer å fleipe det åpent og morsomt bort!

Thuen mener at selv om det er viktig å være åpen med hverandre, er det ikke alt det er nødvendig å fortelle partneren din.

- Dersom du kjenner at du er sjalu for en liten filleting er det greit hvis du klarer å la dette gå uten å lage et stort nummer utav det. Mange ganger kan man gjerne bli litt sjalu uten av det har så stor reell sammenheng med partnerens følelser, da er det gjerne best å svelge følelsene og la det gå forbi i stillhet. Er det noe du ikke greier å gi slipp på, fortell det til kjæresten din, sier psykologen.

Trygghet er nøkkelen

I begynnelsen av alle forhold er kjærligheten som oftest skjør og sårbar, dere kjenner ikke hverandre så godt, men dere er hodestups forelsket.

Det er svært stor forskjell på hvordan man opplever forelskelsen den første tiden, noen går på skyer og er overlykkelige, andre er konstant bekymret for å miste kjæresten til noen andre. I følge Thuen er tillit og trygghet hovednøkkelen til et godt forhold.

- For å unngå sjalusi er det viktig å komme med bekreftelser overfor hverandre. Det handler om trygghet, og dersom en av partene eller begge føler seg utrygge, blir man sjalu. Da er det viktig å ta tak i det, være åpne med hverandre og snakke om hva dere føler, sier Thuen.

Det er frustrerende å være den i forholdet som hele tiden er lei og trist og føler seg glemt eller lite verdsatt av kjæresten. Bekymringen for å miste partneren vokser og man kan kjenne seg veldig alene.

Samtidig er det logisk at det ikke blir likevekt når den ene i forholdet er konstant sjalu og på vakt, da slipper naturlig nok den andre parten å være det og kan dermed slappe av.

- Det handler om å være trygg på seg selv. Mange kjenner sterk avhengighet og tilknytning til den andre, og dermed kan den ene parten bli mer sjalu enn den andre parten. Slik blir sjalusien fra den ene parten en slags bekreftelse på at kjærligheten eksisterer enda, sier Thuen.

Og selv om likevekt er vanskelig å oppnå, kan vi iallefall trøste oss med at alle kan kjenne sjalusi av og til.

- Det finnes ingen bevis på at det er forskjell på kvinner og menn, begge kjønn kan oppleve like stor grad av sjalusi, avslutter Thuen.

Denne saken ble første gang publisert 19/06 2007, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også