Sjalu på eksen hans?

Lær deg å takle sjalusien over din kjæres tidligere forhold!

Publisert Oppdatert
For noen kan det være vanskelig å forholde seg til at den du elsker over alt på jord har hatt andre jenter han har vært glad i, holdt rundt og kysset. Da kan gjerne sjalusimonsteret komme krypende enten du vil det eller ei¿ Hvordan forholder man seg til det, og hva sier man egentlig til sin kjære? Vi har spurt samlivsterapeut Anne Karin Smith.

- Det er veldig individuelt om man opplever sjalusi av denne typen, men uvanlig er det ikke. Når man er sjalu på partners fortid så har det stort sett noe med egne opplevelser å gjøre. Et voksent menneske som har vondt for å tåle at ens kjære har hatt et liv tidligere, har egne problemer å takle, sier Smith.

Les også: Sjalusi er bra for forholdet!

Hvis kjæresten din derimot viser tegn til å ikke være over tidligere forhold så er sjalusi en normal reaksjon. Men ved såkalt ubegrunnet sjalusi finner samlivsterapeuten to hovedgrunner:

- Sånn umiddelbart vil jeg si at på seg selv kjenner man andre. Hvis man selv har lett for å flørte eller ikke er helt over fortiden sin, er det lett å mistenke partner for det samme. For det andre så kan det være noe i historien din som gjør deg veldig utrygg. Det kan være opplevelser du hadde i barndomshjemmet ditt, eller at du har opplevd utroskap av tidligere partner. Da er det lett å være på vakt, sier Smith.

Oppsøk en profesjonell
Hun forteller at det er viktig at du ikke lar det gå utover partneren hvis du er ubegrunnet sjalu.

- Er man anklagende og kontrollerende vil man forpeste forholdet. Da er det lurt å oppsøke hjelp av en profesjonell, gjerne sammen med partneren.

Les også: Sjalu på porno?

Ved å oppsøke en samlivsekspert kan man få hjelp til å se om sjalusien er ubegrunnet eller ikke, og hva man skal gjøre for å takle den.
Smith synes det er helt greit å være åpen med kjæresten at man føler sjalusi, hvis man er flink til å ikke legge skylden over på den andre.

- Forklarer du hvorfor du er sjalu uten å angripe partner er det også lettere å få sympati og forståelse for problemet, sier hun.

Samlivsterapeuten synes par som sliter generelt har for høy terskel på å oppsøke profesjonell hjelp.

- Det er de små tingene som ødelegger hele forholdet. Hvorfor ikke bruke tre timer på å forstå egen situasjon? Er det noe galt med bilen eller rørsystemet hjemme, så oppsøker du jo hjelp, sammenligner hun.
sjalu_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning