- Sex utrolig viktig

Men det er ikke krise om det går uker mellom hver gang, mener professor Bente Træen.

Publisert Oppdatert
Vi skulle gjerne hatt sex hver eneste dag om vi kunne, men hverdagen rammer ofte seksuallivet fordi man er sliten og uopplagt, mangler lyst eller sliter med ereksjonsproblemer. Barna krever også energi, og det kan bli mye jobbing. Alt dette kan føre til at man føler samlivet lider, men er det virkelig så farlig?

Samboere uten lyst

Professor ved Universitetet i Tromsø, Bente Træen, forsker på sex og samliv og mener at vi kan slappe av.

- Det er ikke krise om det går dager eller uker mellom hver gang man har sex, men det er verre om man mangler totalt lyst. Lystmangel er vanligst hos kvinner, og ereksjonsproblemer kan menn få blant annet på grunn av depresjon eller alder, forteller Træen.

Professoren sier det finnes mange ulike årsaker til mangel på sexlyst, som graviditet, omsorg for små barn, sykdom, problemer i forholdet, kommunikasjonen i forholdet eller skjev maktbalanse som at hun er hjemme med barna og han jobber med karrieren.

Partnere kan også merke en nedgang i sexlysten når de blir samboere. Det største problemet er at man etter en viss tid ikke er like lysten og synes det er vanskelig å holde lidenskapen ved like over tid.

Træen utelukker ikke at det er bra for sexlivet dersom par velger å bo hver for seg og samtidig holde sammen. Men dersom man velger å bo hver for seg for å holde på den seksuelle energien i forholdet, forutsetter det at begge er inneforstått med dette prinsippet.

- Det finnes flere ulike alternative samværsmønstre i dag, de fleste ønsker å danne en klassisk kjernefamilie med partneren. I dag har man derimot gjerne mer enn ètt langvarig forhold i livet, og på et senere tidspunkt er det kanskje aktuelt med særboerskap i et seriøst forhold fordi man har barn fra før av, sier hun.

Snakk og slapp av

Dersom man er tradisjonelle og ønsker å bo sammen med hverandre, mener Træen at det absolutt viktigste er å fokusere på åpen kommunikasjon.

- En åpen dialog om hvilke behov man har og hva man føler som en belastning i forholdet er nødvendig. Du kan ikke vite nøyaktig hva partneren tenker, det er viktig å si "jeg trenger, kan du?" eller "hvor er du?", sier professoren.

I tillegg forklarer hun at man må akseptere at begge går igjennom perioder hvor man ikke orker å ha sex. Og når man først ønsker å holde sexlivet ved like, er det nødvendig å velge tid til dette.

- Det er viktig å sette av tid til variasjon og fornyelse når dere har sex. Man må strekke seg etter å utforske partnerens ønsker - hva er godt, hva vil man ha mer av? Fortell om egne behov, intimitet og sex er veldig viktig gjennom hele samlivet, sier hun.se320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning