Seksuelt frustrert

Det er lett å skylde på mennene når det går skeis på soverommet.

Seksuelt frustrert
Seksuelt frustrert
Sist oppdatert

Les mer på Cpunktet.no



Men, vi burde kanskje skylde på oss selv?

Her er de vanligste blemmene kvinner gjør, og forklaringen på hvorfor. Sexologene er enige om at både kvinner og menn ville fått det mye hyggeligere mye oftere, dersom kvinner tok tak i disse seks utfordringene.

1. Seksuell sjenanse

- Seksuell sjenanse hindrer mange damer i å ha det godt i senga, sier Cecilie Kjensli, redaktør for sex- og samlivmagasinet Cpunktet.no.

Les også: Finn dine erogene soner

Les også: Vær ego i sengen

Les også: Lite sex?



- I stedet for å vise kåtheten sin, og være mer delaktig, har de sex på mannens premisser fordi de har gitt opp orgasmen. Det handler om å få det overstått. Da er det klart det ikke blir lagt opp til så mye i hverdagen heller, for følelsen av å kjenne seg mislykket i senga er ikke god, og den følelsen er så unødvendig når man ved et par enkle grep kan snu den dårlige trenden, sier Kjensli.

Det fordrer at man tar seg selv i nakken, og her kommer det viktige, men litt kjedelige ordet "kommunikasjon" inn.

- Vis og fortell hvordan du virker, og ikke minst, finn det ut selv før du forventer at den andre skal gjøre det. Husk at mannen vil jo at vi skal ha det bra, og han tar veiledning så fremt du ikke er sur og misfornøyd, sier Kjensli.

2. Er for opptatt av utseendet

Den amerikanske antropologen og forfatteren Helen Fisher mener kvinners bekymring for hvordan de ser ut under seksualakten, er helt ubegrunnet.

- Menn er "programmert" til ikke å se de feilene vi tror vi ser, sier Fisher til det medisinske nettstedet WomenWebMD.com.

- Fra et evolusjonsperspektiv har de en selektiv oppfatning av hva som er attraktivt, særlig under akten. De tiltrekkes av tegn på fertilitet, mer enn noe annet. Det er overraskende hva menn ikke ser, hvis du er energisk, livfull og interessert i dem, sier Fisher.

- Jeg vet ikke om de overser "feilene". Men de er ikke så opphengte i detaljer som oss. Ser vi litt stort på det, så er menn glade bare de får seg litt, og at kona er glad. Misfornøyde damer - enten de er tynne eller tykke - er usexy, mens fornøyde jenter er tiltrekkende, forteller Kjensli.

3. Antar at sex betyr mindre for menn

Kvinner antar ofte at sex bare er sex for menn - altså at menn ikke er like sterkt følelsesmessig knyttet til akten, som dem selv, skriver WomenWeb. Det har doktor Helen Fisher motbevist i en undersøkelse blant studenter som hadde tilfeldig sex. 50 prosent av kvinnene, og 52 prosent av mennene som ble spurt, håpet at sexen skulle føre til et fast forhold.

- Tro aldri at menn ikke er romantiske. Det er to av de største feilene i vår kultur - vi tror at kvinner er aseksuelle og at menn ikke er like romantiske som kvinner, sier Fisher.

4. Tror at han alltid er klar

Det finnes selvsagt menn som alltid er beredt, på lik linje som det finnes kvinner som aldri får nok. Men at alle menn alltid er klare for sex, er en utbredt oppfatning som kan ta knekken på forholdet.

Men hverdagens stress og krav kan drepe hans sexlyst like raskt som hennes. Dette kommer gjerne som et stort sjokk på kvinner.

- Folk har en tendens til å tro at et godt sexliv kommer av seg selv, så denne aktiviteten nedprioriteres. Mange par har en hektisk hverdag og når alle daglige oppgaver er gjort, brukes resten av tiden til å se på tv og surfe på nett. Når man da kræsjer i seng er det ikke mye energi igjen, så egentlig burde man gjort det motsatte, synes Kjensli.

Ta en liten middagshvil og kosestund på ettermiddagen, og så gjør alt det andre etterpå.

- Det er ikke bare kvinner som føler seg utmatta. Menn gjør jo også det, og jeg kan godt tenke meg at damer kan føle seg avvist hvis mannen ikke tar initiativ eller følger opp. Kunsten er å ikke bli fornærma men heller forsøke å dra den andre med på leken, sier Kjensli.

- Fungerer ikke det, så vil en liten hyrdestund på egenhånd gjøre susen. Solosex må ikke undervurderes, sier Kjensli.

5. Gir ikke veiledning

Kvinner må tørre å ta ansvar for sin egen seksuelle nytelse, og sette seg inn i egen seksualitet nok til at de kan veilede mennene sine til å gi dem nytelse. Doktor Helen Fisher mener vi er alt for dårlige på å gi mennene veiledning i senga. Det kan være fordi vi er redde for å såre dem.

- Trikset er å fortelle det på en måte som ikke knekker selvfølelsen deres, da vil de sette pris på hjelpen. Sannheten er at ingen menn kan vite hva kvinnen vil ha, dersom hun ikke klarer å formidle det til ham, sier Fisher.

Hun anbefaler å pakke inn tipset blant positive tilbakemeldinger.

- Det kan virke som de ikke hører etter, men tro meg. Det gjør de, sier Fisher.

6. Blir opprørte når han foreslår noe nytt

Etter flere år i ektesengen, kan noen og enhver ha godt av å prøve nye ting i senga. Men i følge professor i psykologi, Les Parrot, tar kvinner det ofte dårlig opp når mannen kommer med forslag om å prøve noe nytt.

- At en mann vil prøve noe nytt, betyr ikke at han er misfornøyd med sexlivet deres. Altså; ikke ta det personlig, sier Parrot.

- Likevel skal du ikke krysse dine personlige grenser. Er forslaget av en slik art, skal du på en saklig måte si at du ikke er interessert i det, og forklare hvorfor. Prøv å gjøre det på en så kjærlig måte som mulig. Er det ingen moralske skrupler bak, men du fortsatt ikke er interessert i å prøve det han foreslår, skal du også forklare hvorfor. Er det et overraskende forslag, bør du prøve ikke å overreagere. Si heller at du må tenke på det, og snakk om det senere, råder Parrot.

Få flere tips om sex og samliv på Cpunktet.no

Cecilie-Kjensli220

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også