Problemer med svigerfamilie

«Jeg vil så gjerne være med i samtalen»

Slik sier du ifra på en god måte.

VANSKELIG: Noen føler seg ofte litt utestengt når de er sammen med svigerfamilien. Men det går faktisk an å si ifra - på en god måte. «Hold deg til egen opplevelse av saken, beskriv egne følelser og tanker som oppstår i situasjonen», er ekspertens råd.
VANSKELIG: Noen føler seg ofte litt utestengt når de er sammen med svigerfamilien. Men det går faktisk an å si ifra - på en god måte. «Hold deg til egen opplevelse av saken, beskriv egne følelser og tanker som oppstår i situasjonen», er ekspertens råd. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Sist oppdatert
Psykolog Catrin Eide mener det er greit å kutte ut svigerfamilien, men tenk deg nøye om først.
Psykolog Catrin Eide mener det er greit å kutte ut svigerfamilien, men tenk deg nøye om først. Foto: Stella Pictures

- Det å investere i svigerfamilien, strekke seg for å prøve å forstå, kan bety mye, men det er også viktig å huske at gode relasjoner ikke kommer av seg selv sier psykolog Catrin Eide til Kvinneguiden.

Et kjapt google-søk viser at det finnes nærmere 70.000 sider som inneholder ordet svigerfamilie. Blant topp fem finner du søkestrengen «Svigerfamilie fra helvete».

Utydelige forventninger

- I alle familier er det relativt tydelige regler for hva som er greit og hva som ikke er greit. Disse reglene blir kalt for normer, og familiens normer følger vi nærmest automatisk uten at vi bruker særlig krefter på det. Slik er det ikke alltid med andre familiers normer, sier Eide.

Hun forklarer at det kan være svært krevende å innfri forventingene knyttet til svigerfamilie, særlig hvis forventingene er litt utydelige. Svigerfamilie er gjerne mennesker vi ønsker å gjøre et godt inntrykk på.

- De er betydningsfulle for oss fordi partneren vår er nært knyttet til dem, både biologisk og følelsesmessig.

Konflikter kan løses

For mange er det lettere sagt enn gjort, og flere kunne nok tenkt seg å bli kvitt problemet for godt. Kanskje føler du at du har prøvd alt?

Eide forstår problemstillingen, men forklarer at det ofte er vanskelig å droppe svigerfamilien fullstendig.

- I visse tilfeller blir det så mye konflikter at et brudd er eneste løsning, men generelt tenker jeg at de fleste konflikter rundt svigerfamilien kan løses hvis man får snakket ordentlig om det. Noen ganger kan det være godt å oppsøke en familieterapeut eller parterapeut for å få hjelp til å snakke om problemet.

Viktig med dialog

Ifølge Eide er det viktig å ha åpen dialog. Hun mener det er lett å havne i en situasjon hvor den ene parten opplever å bli stående mellom barken og veden, og det hele utvikler seg til å bli en lojalitetskonflikt.

- Prøv å unngå kritikk og angrep, hold deg unna definisjoner av andres intensjoner. Hold deg til egen opplevelse av saken, beskriv egne følelser og tanker som oppstår i situasjonen: «Jeg synes det er så vanskelig når jeg opplever at dere bare snakker om livet før du traff meg. Jeg klarer ikke bidra, og da blir jeg så stille. Jeg føler meg dum og utenfor. Jeg vil så gjerne være med i samtalen».

Hun presiserer at det er viktig å skille mellom hva som er hypoteser og hva som er følelser:

«Jeg tror at dere ikke vil ha meg med i samtalen, og da føler jeg meg så ubetydelig. Jeg tror plutselig at du ikke er glad i meg, og da blir jeg så redd».

Lov å kutte kontakten

Ifølge samlivsterapeut Bente Skog, er det viktig å tenke over om det er et reelt problem du står overfor, eller om du og svigerfamilien rett og slett snakker forbi hverandre.

- Vi har alle ulike måter å kommunisere på. I noen familier er man direkte, mens det kan oppfattes som en konflikt hos andre. Det er mye som kan føre til misforståelser, og det er derfor viktig å ha en åpen dialog med hverandre, sier hun til Kvinneguiden.

Skog synes det er lov å droppe svigerfamilien sin, men anbefaler å prøve å finne en løsning på problemet før man eventuelt kutter kontakten.

- Dersom du vurderer å droppe svigerfamilien, er det viktig å tenke på hvilke konsekvenser det vil få for alle parter. Et klart brudd er vanskelig å reparere. Det er mye man kan gjøre før dette må bli en realitet.

Siste utvei

Å droppe svigerfamilien bør være aller siste utvei.

- Jeg tror du vil gå glipp av veldig mye dersom du dropper svigerfamilien. I de aller fleste tilfeller kan det gjøres fredsarbeid. Det er bedre å ha et lite bånd enn ingen bånd i det hele tatt.

Dersom man har problemer med svigerfamilien kan visse situasjoner oppfattes som spesielt vanskelige. For eksempel ferietid, eller at svigermor tar over barneoppdragelsen.

Men det finnes råd:

1. Ferie med svigerfamilien

Vi ser ofte at det oppstår problemer når mennesker med ulik bakgrunn skal feriere sammen.

SAMLIVSTERAPEUT: Bente Skog.
SAMLIVSTERAPEUT: Bente Skog. Foto: Privat

Ifølge Skog er du ikke nødt til å tilbringe ferien med svigerfamilien, men hun presiserer at det er viktig å ikke bagatellisere eventuelle hendelser som har skjedd i tidligere ferier.

Er situasjonen så ille eller kan den bedre seg ved å gjøre enkle grep?

- Du behøver ikke like svigerfamilien, men det handler mye om å se situasjonen gjennom andre øyne. Da vil du kanskje se at det finnes positive sider ved å ha en svigerfamilie. Det dreier seg om at du forhåpentligvis skal leve resten av livet ditt sammen med partneren din, og da er svigerfamilien en stor del av dette, enten du liker det eller ikke.

Likevel mener hun at det er viktig å si ifra dersom situasjonen blir et reelt problem.

- Det er viktig å sette grenser for hva som er greit og ikke. Sett deg ned med partneren din, se på problemet og finn ut hva det dreier seg om. Hva kan dere gjøre for å bedre situasjonen? Hvordan kan dere formidle dette til svigerfamilien på en ordentlig måte?

I mange tilfeller er intensjonene til svigerfamilien gode, men resultatet er allikevel at de oppfattes som vanskelige. Da er det viktig at man har en åpen dialog med svigerfamilien sin, og forteller de på en ordentlig måte hva du og partneren din føler.

- Her er det veldig viktig at du og partneren din spiller på samme lag og står sammen i en eventuell konflikt. Dersom partneren din ikke ser problemet, kan det ofte føles som å svømme i motstrøm. Et generelt råd er at paret alltid skal være første prioritering.

Eide er enig.

- Det kan være til stor hjelp hvis paret kan støtte hverandre i en slik situasjon. Det er viktig at paret kjenner at de er på lag og at de står sammen selv om den ene parten synes det er vanskelig å dra på denne ferien.

Kanskje kan det være en idé å presse inn litt alenetid som kan aksepteres av gruppen, sånn at du får hentet deg litt inn.

2. Svigermor blander seg i barneoppdragelsen

At svigermor ønsker å ta del i barnas liv kan på mange måter være en positiv ting. Kanskje trenger dere hjelp med barnevakt? Kanskje trenger dere råd i en vanskelig periode? Mange opplever likevel at svigermor blir et problem i det hun blander seg i barneoppdragelsen.

Dette kan du gjøre dersom svigerfamilien har blitt et problem:

- Snakk med partneren din. Stå sammen i problemet. Finn ut hvor mye dette påvirker deg og din familie.

- Forklar til svigerfamilien hva du føler og forventer. Vær klar på at du setter pris på dem, men at det er viktig at dere tar hensyn til hverandre.

- Sett grenser. Hva er greit? Hva er ikke greit?

- Begrens eventuelle besøk.

Kilde: Bente Skog

Skal vi tro Skog er det viktigste å sette grenser.

- Før du setter deg ned for å snakke med svigermor er det fint å planlegge samtalen. Ved å planlegge samtalen kommer du som regel bedre ut av den. Du kan også drøfte problemet med andre for å se om du er innenfor rimelighetens grenser. Har du grunn til å reagere?

I mange tilfeller vet ikke svigermor at hun gjør noe galt, og det er viktig at hun forstår at du setter pris på henne som bestemor, men at det er dere som foreldre som skal oppdra barna.

I enkelte tilfeller kan det hende svigermor skjønner at hun trår over streken, men likevel velger å gå imot deres ønsker og følelser. Da er det lov å begrense samværet.

- Her er det likevel viktig å tenke på barna. Et barn trenger flere voksne rundt seg, og besteforeldre er en viktig del av hverdagen til et barn.

Eide mener det riktige er å spørre partneren sin om hjelp.

- Det er ikke alltid så lett å sette grenser overfor svigermor, så her synes jeg personen bør snakke med partneren sin og be om hjelp. Det er gjerne lettere å si ifra til sin egen mor enn det er å si ifra til svigermor. Noen ganger er det svært viktig å sette slike grenser. Husk gjerne at grenser som settes tydelig og vennlig kan ofte være lettere å respektere.

3. Svigers dukker uanmeldt opp på døren

Mange opplever at svigerforeldrene kommer på besøk uten å gi beskjed på forhånd. Slike situasjoner oppstår ofte på grunn av ulike forventninger til hva som er greit og ikke.

- Her kan det hende svigerforeldrene tenker at det er kjempestas med hyppige besøk, og at de ikke tenker over hva det gjør med deres hverdag. Det svigerforeldrene dine syns er greit, syns du kanskje er helt feil. Det er derfor viktig at dere forklarer at dere syns det er hyggelig med besøk, men at besøkene kanskje kan begrenses. Avklar også når på døgnet det er greit med besøk.

Skog mener det er viktig å være åpen om hva du føler og forventer av de som svigerforeldre.

- Sett grenser. I de aller fleste tilfeller vil svigerforeldrene forstå problemet. Gjør de ikke det, er det til syvende og sist de det går ut over. I slike situasjoner er det nok en gang viktig å stå sammen som par. Ikke gi dere dersom dere først har satt ned foten.

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også