Orgasme på legekontoret

Visste du at det var god butikk for legene på 1800-tallet å masturbere kvinner?

Orgasme på legekontoret

Orgasme på legekontoret

Publisert Oppdatert
I stedet for onani, ble datidens frustrerte fruer oppfordret til jogging og ridning, eller til å ta seg en tur innom legekontoret for underlivsbehandling.

Den romantiske komedien "Hysteria", handler om disse såkalte hysteriske kvinnene, og Cpunktet.no har tatt en prat med folklorist og seksualhistoriker Kristian A. Bjørkelo, for skjønne litt bedre hva legene egentlig holdt på med.

Hvor kom ideen om å stimulere kvinners underliv fra, at dette var måten å roe ned damene på?

- Den ideen stammer tilbake til antikken; selveste Platon påpekte at kvinners irrasjonelle oppførsel og deres hysteri, stammet fra en løpsk livmor. Ulike kurer ble foreslått, men ofte peker man mot den kjente legevitenskapsmannen Galen, som på tohundretallet, foreslo jogging, riding og underlivsmassasje for å kurere hysteri. Dette for å lokke livmoren på plass.

Les også: En gang utro, alltid utro

Les også: Orgasme i en halvtime

Les også: Kvinner fantaserer om kvinnerBest var det selvsagt at unge, hysteriske jomfruer giftet seg, men i tilfelle der nonner og gamle enker var hysteriske måtte en altså ty til andre metoder.

Hvilke damer var det som ble betraktet som hysteriske?

- Det var både kreti og pleti. Hysteria definerte man rimelig løst. Det er klart det var et par virkelig syke mennesker blant de som fikk diagnosen, men man finner òg tilfeller av at kvinnen simpelten var rastløs og irritabel.

Forsto legene at de onanerte damene? Var det noe seksuelt over det hele?

- Det varierte veldig. Noen forstod selvsagt hva det var snakk om, de var jo ikke fullstendig idioter, men andre mente det var snakk om et klart skille. Det er underlig å lese om leger som advarer mot at kvinner skal massere sitt eget underliv, for da ville det jo være masturbasjon.

Like underlig er det å forestille seg at legene ikke forstod sammenhengen mellom det de kalte en "hysterisk paroxysme", og en orgasme.

En ting er at deres koner ikke hadde hatt en orgasme i lag med de, en annen ting er jo at det er visse felles fysiske trekk ved den mannlige og den kvinnelige orgasme. Og den mannlige orgasme burde de i det minste kjenne til.

Hvor utbredt var denne behandlingen, og var dette noe man snakket høyt om, eller foregikk det i all sin stillhet?

- Det ble selvsagt ikke snakket så altfor høyt om, men helt stille var det ikke. Og ryktene gikk jo blant kvinnene om de riktig fingernemme legene, det må man gå utifra.

Det var iallefall nok kunder å hente av, på et tidspunkt var inntjeningen på disse tjenestene større enn det samlede statsbudsjettet i USA. Det var en gullgruve for legene som visste hva de gjorde på.

Onanerte legene kvinnene med fingrene før vibratoren ble oppfunnet, og hvor vellykket var det?

- Ja, manuell massasje var jo det beste alternativet for legene, som tok over denne type aktivitet fra jordmødrene. Det ble tidlig eksperimentert med vannterapi (vannstråle rett på kjønnet) og lignende, for det var klart at ikke alle legene var like dyktige, og det var en tid- og arbeidskrevende prosess for de. Det var ikke lite vellykket, men mekaniske vibratorer økte virkelig suksessraten.

Vibratoren er en av de første masseproduserte, elektriske husholdningsartikler. Hvordan ble apparatet solgt inn?

- Det var et hyppig brukt elektrisk verktøy, og ett som det åpenbart var et behov for i husholdningen. Da apparatene ble solgt til private brukere ble det knyttet opp til generell velvære, og man snakket om massasjeapparat. Og de kunne jo glatt brukes med hell på andre kroppsdeler også.

Bare tenk på den klassiske reklamen i de gamle Select-katalogene. Kvinnen i det hvite undertøyet som masserer skuldrene med en massasjestav. Slik var det.

Les mer om sex-og samliv på Cpunktet.noCecilie-Kjensli220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning