Ødelagt av kjærlighetssorg?

Hvordan forholder du deg til han når kjærlighetssorgen er som verst?

Publisert Oppdatert
Et brudd er tøft. Og noen ganger virker det uoverkommelig å gå videre. Men må man, er det greit å vite hvordan man kommer seg videre på best mulig måte. Vi har spurt samlivsterapeut Anne Karin Smith hvordan hun mener man bør forholde seg til en eks, når savnet herjer som verst. Bør man for eksempel slette eksen på Facebook, slette mobilnummer og mail med en gang. Eller er det lurt å vente?

Les også: Bli lykkelig etter bruddet

Les også: Kjærlighetssorg er sunt!

Les også: Ferdig med eksen - for godt


- Her kommer det veldig an på hvilke følelser man sitter igjen med, mener Smith.

Det er stor forskjell på om man har reell kjærlighetssorg eller om det er krenkelsen som er det vondeste. Uansett er det ofte et sammensurium av følelser.

- Men jeg ville spurt meg selv; "hva er motivet for å eventuelt holde kontakten"? Kommer man frem til at man innerst inne ikke ønsker at det skal være slutt, er det ikke annet enn seigpining å ha kontakt, mener samlivseksperten.

Hun mener at man aldri får tilbake en eks ved å stadig ha kontakt, og gjøre seg tilgjengelig.

- Man bør heller jobbe med å komme seg videre i livet, og vise at du klarer deg uten, råder Smith.

- Det har aldri vært noe sjekketriks å klamre seg til noen, føyer hun til.

- Tvert i mot, tror jeg sjansene for å få ham tilbake, er større ved å holde seg i bakgrunnen og leve sitt eget liv.

Vanskelig vennskap
Men er det mulig å forsøke seg på venneforhold i lengden, selv om kjærlighetssorgen er sterk til å begynne med?

- Igjen, her kommer det an på hva man føler. Vil man så gjerne nøye seg med "smuler" og ha litt kontakt fordi det er bedre enn ingenting? Eller er det etablert et venneforhold som ligger i bunn?

Spørsmålene en må stille seg etter ett brudd er mange, men samlivsterapeuten er ikke i tvil om at det er utrolig vanskelig å bevege seg fra kjæresteforhold til "bare" venner ved et vondt brudd.

- Du gjør det lettest for deg selv om du bare kutter kontakten helt. Slett mobilnummer og mail. Et kjærlighetsforhold er annerledes enn for eksempel ett vennskap. Det er ikke naturlig å holde kontakten etterpå, fordi premissene er så annerledes. Man er ikke i en kjærlighetsrelasjon til det mennesket mer.

Naturlig sorg
Hvordan komme seg videre på best mulig måte. Er det for eksempel lurt å se bilder, eventuelt høre musikk som minner om eksen, for å bearbeide?

- Ja¿ Men alt med måte! Det er viktig og riktig å få grått skikkelig ut. Men så må man evne å legge det til side. Det er viktig å innse at selv om kjærlighetssorg er utrolig vondt, så er det helt naturlig, og går helt sikkert over.

Smith mener vi har lett for å sirkle rundt de samme tankene om og om igjen. Og at det er veldig lurt å komme seg videre, og ikke skape en illusjon om at han var den perfekte som ingen andre kan måle seg opp mot.

Cirka 3 måneder
- Sannheten er jo at ethvert forhold er preget av pluss og minus, og at ingen er perfekte. Slike tanker vil ikke hjelpe deg videre i sorgprosessen.

Samlivseksperten sier at man får gjort mye bearbeiding av sorg på bare tre uker, og at i løpet av tre måneder bør man begynne å gå fremover igjen.

- Går du ikke videre da, er det mulig at du ikke greier, eller vil, innse at det er slutt. Det er greit å være lei seg over lengre tid, men den intense sorgen bør begynne å avta etter noen måneder. Hvis ikke er det nok noe annet som ligger bak, som man bør vurdere å oppsøke hjelp for, mener Smith. sorg_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning