Når han irriterer vettet av deg!

Hva skjer når "trivielle" småting blir som gift som sprer seg i forholdet?

Publisert Oppdatert

I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Denne uken er temaet store småproblem i parforhold.

Klagende kjerring eller...?

Det er den eldgamle historien, mange snakker om det hver dag, blir lei av å høre om det, av å tenke på det, men neste dag er man der igjen;

Vi søker kjærlighet og ønsker å leve den ut i evig samboende lykke, men motsetningene som tiltrekker oss kan gå over fra lykkerus til irritasjon over de mest trivielle småting i hverdagen.

 

Sannheten om hverandres små vaner kan gå fra å være sjarmerende til å gnage bevisstheten din. Hvorfor kan han ikke legge klærne i skittentøyskurven? Er tannpastatuben ment å være uten kork? Hvorfor er han alltid forsinket? Å la oppvasken stå fordi man skal "kose seg" mister sjarmen, man blir lei av å mase - til slutt blir lyden av ens egen klagende stemme noe man ikke orker lengre, for man vil jo ikke være en klagende kjerring heller..

Han irriterer meg!

- Det er kanskje så trivielt at man ofte lar det passere, men det er en kilde til irritasjon som sprer seg som gift inn i forholdet. Kommunikasjonen er det første som lider. Som vi har fått høre inntil kjedsommelighet; kommunikasjon er basisen til et hvert vellykket forhold. Oppvask eller ikke oppvask er ikke det mest avgjørende for lykken, men det kan bidra til å skape gnisninger i forholdet. På en kinesisk vanntorturmåte - drypp etter drypp, forteller Annika.

Har du bitt tennene sammen for lenge?

For å bevare sinnsroen kan det hende du rettferdiggjør, forklarer og unnskylder ovenfor deg selv og andre. For å unngå å virke som en masete kjerring så har du kanskje bitt tennene sammen og tilpasset deg situasjonen litt for lenge.

- Det når sitt kokepunkt til slutt og tærer på deg og på forholdet. Det kan til og med ende med at det sliter på selvfølelsen og du føler at du ikke har makten til endring eller til å oppnå det du ønsker deg og behøver, sier coachen.

Din del og ditt ansvar

Vi hjelper ikke situasjonen med å mate inn våre egne usikkerheter i forholdet, partneren din unnlater som oftest ikke å gjøre husarbeidet fordi de ikke er glad i deg.

- Det nytter ikke å spørre hvorfor gjentatte ganger: "er du ikke glad i meg?" Det er fordi de ikke gidder, og fordi det er så greit at du gjør det. Det er like greit å innse først som sist; hvis du ikke setter grenser og krever respekt - så får du det ikke som du vil, sier Annika og fortsetter;

- Vi lærer nemlig opp andre i hvordan vi vil behandles, så det er ditt ansvar å se din andel i det.

Hva gjør du?


  • Det går an å si i fra uten å klage! Si i fra hva du opplever er problemet, si at det gjør deg sliten.
  • Husk at du mest sannsynlig har andre standarder og krav! Kan du senke de noe uten at det blir et problem?
  • Om det er praktiske gjøremål som er skjevfordelt; lag en liste over alt som må gjøres, gå igjennom den og fordel oppgaver. Om du er sammen med en som du vet vil sluntre unna er dette en god tid å si at det er viktig for deg å kunne stole på at det blir gjort. Om dere har råd til det kan det være lurt å skaffe seg vaskehjelp for å spare seg krangler på grunn av praktiske ting. Se også på hvem som er flink til hva - eller hvem vil helst gjøre hva. Noen kan være glad i lage mat, mens andre kanskje hater det.
  • Bruk humor! Det tar brodden av de fleste unødvendige krangler og tar bort noe av alvoret. Jeg utførte et eksperiment en gang på min daværende samboer som konsekvent ikke vasket klær på tross av masing. Jeg unnlot å vaske undertøyet hans. Veldig morsomt å observere ham underveis i de underbuksene som lå bakerst i den skuffen slik som julenisseboxer og ullundertøy på sommeren! Det fordrer en sans for humor hos mottaker, og vil ikke fungere om du gjør det for å hevne deg.
  • Se deg selv! Du har garantert egne mangler som du kanskje trenger å gjøre noe med. Muligens åpner du døren for at han kan dele med deg dine mindre sjarmerende trekk. Da vil dere være langt på vei til å rydde bort det som skapte barrierene til å begynne med.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning