Når han har barn

Hvordan skal du forholde deg til at mannen i ditt liv har barn fra før?

Publisert Oppdatert
Du har møtt drømmemannen, og merker at kjærligheten mellom dere blomstrer mer og mer for hver dag. Men dere er ikke bare to stykker. Det er også en tredjepart involvert, nemlig hans barn fra et tidligere forhold!
  • Den perfekte skilsmisse?
  • Tenk fremover
  • Krangel om barna
  • Vi har spurt familieterapeut Vibeke Bonne Øyri om hvordan man skal forholde seg til at en mann har et eller flere barn fra før.

    Hennes svar et klart:

    - Du bør være forsiktig og ta hensyn til barnet når du involverer deg med en person som er forelder. Husk på at barnet sannsynligvis har opplevd en skilsmisse, og kanskje ikke er klar for å kunne akseptere et nytt menneske så nært og så raskt som den voksne selv har behov for.

    Holde seg i bakgrunnen
Hun mener at en kvinne som blir sammen med en mann med barn fra tidligere forhold i begynnelsen bør holde seg litt i bakgrunnen når han har samvær med barna. Og at mannen må få tid til å være den samme forelderen som før.

- I starten vet man jo ikke om forholdet vil vare, og det ville derfor vært ille om barnet måtte forholde seg til en ny person som kanskje er borte igjen om noen få måneder, sier Øyri.

Rådet er derfor å ha hovedfokuset på barnas situasjon først og fremst.

Individuelle forskjeller
- Mange barn har ofte traumer og sliter med situasjonen etter foreldrenes skilsmisse.

Familieterapeuten understreker imidlertid at det vil være store individuelle forskjeller, i forhold til barnets alder, personlighet, hvor lenge det er siden bruddet mellom mor og far, og hvor lyst barnet har til å møte fars nye kjæreste.

Men hva hvis barnet nekter å møte fars nye kjæreste, selv etter lengre tid med stabilt forhold?

- Man skal selvsagt ta hensyn til barnet, men det skal ikke være slik at barn skal ta over den voksnes liv. Det er derfor viktig å snakke med barnet, og finne ut hva som ligger bak den reaksjonen, råder Øyri.

Bruk tid
Hun foreslår voksne som er i en slik situasjon om å ta kontakt med et familievernkontor eller familieterapeut for å bedre håndtere situasjonen.

- Noen barn er svært sårbare, og trenger tid, sier familieterapeuten.

Som nyforelsket par er det lett å la følelsene bruse, og vise hele verden hvor forelsket man er. Det bør man unngå dersom den ene partens barn er tilstede.

- At far og fars nye partner viser sin kjærlighet åpenlyst kan ofte bli litt voldsomt for barn, sier Øyri. barn_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning