Myter om jomfruhinnen

Visste du at jomfruhinnen ikke finnes? Les om mytene her!

Sist oppdatert
  • Saken er hentet fra Cpunktet.no!

  • Tekst: Ida Jackson - Virrvarr.net.

    Ida er en prisbelønnet blogger, og medforfatter av sexhåndboka Jenter som kommer. Les mer av Ida på det revolusjonære roteloftet Virrvar.net.

    RFSU har en anti-jomfruhinne-kampanje disse dager. Jeg ble oppmerksom på den via Undreverset, og tenkte jeg skulle skrive litt om det rare jomfruhinnebegrepet og hvorfor det både er skadelig og upresist. Vet du egentlig alt om underlivet ditt? For eksempel at du ikke har jomfruhinne?

    Noen myter

    1. Jomfruhinnen er en hinne som sprekker første gang du har vaginalt samleie.
    2. Det fører til at alle som er jomfru frem til første hyrdestund blør litt.
    3. Jomfruhinnen kan sprekkes ved at du bruker tampong eller onanerer.
    4. Jomfruhinnen sitter langt inn i skjeden, så det er viktig at gutten har stor penis for å kunne "ta møydommen" på jenta.
    5. Jomfruhinnen kan sprekke på grunn av fysisk aktivitet.
    6. Kjæresten din kan se at du ikke er jomfru på manglende jomfruhinne.
    7. Jenter fra kulturer der det er viktig å ha en jomfruhinne, kan få konstruert en ny gjennom operasjon.

    La oss slå i stykker mytene en for en:


1.Jomfruhinnen er en lukket hinne som sprekker:

Nei, jomfruhinnen er ingen "hinne", den er en krans av bløte hudfolder som befinner seg en centimeter inn skjeden. På svært små barn overlapper hudfoldene hverandre og er ganske tykke. Fra seks-syvårs alderen er kransen blitt svært tynn og full av et eller flere små hull. Når du når puberteten, er kransen så utvidet at du ikke kan se om en person har hatt sex eller ei under en gynekologisk undersøkelse.

Noen svært få jenter blir født med heldekkende jomfruhinner, som må snittes opp av en gynekolog så menstruasjonsblodet skal kunne renne ut. Men ideen om at en skadet jomfruhinne kan være et bevis på seksuell aktivitet, gjelder bare når man undersøker svært unge jenter ved mistanke om seksuelle overgrep.

2. Er du jomfru, vil du blø første gang du har samleie:

Nix. Under halvparten av alle jenter som ellers ville blitt definert som jomfruer, blør ved første samleie. Grunnen til at noen blør er ikke at jomfruhinnen sprekker, men at kransen inne i skjeden får en liten rift. Denne riften oppstår ikke fordi det er første gangen hudkransen inne i skjeden utsettes for penetrering, men fordi jenta er for tørr og anspent.

Jomfruhinnen utvides når jenta blir seksuelt opphisset, men for tørr og hard penetrering kan skape en liten rift. Riften gror etter omtrent et døgn, så hele ideen om at du sprekker og blør for deretter å være endret i underlivet, er ganske merkelig.



3.Jomfruhinnen kan sprekkes ved at du bruker tampong eller onanerer

For å gjenta meg selv: Jomfruhinnen sprekker ikke, den utvides. I tillegg utvides den hormonelt av det faktum at du er kjønnsmoden. Gynekologer kan ikke avgjøre om du bruker tampong eller onanerer ved å se på jomfruhinnen din. Du blir kjent med din egen kropp ved å bruke tampong og å onanere, som igjen gjør at du vet hvordan du skal utvide jomfruhinnen.

4. Jomfruhinnen sitter langt inne i skjeden, og derfor må gutten ha stor nok penis til å kunne "ta" den.

Verdens rareste myte. For det første sitter jomfruhinnen langt fremme. Du ser den som en del av skjedeåpningen.

Siden det handler om å utvide en åpning, spiller ikke penisstørrelse noen rolle fra eller til.

5. Jomfruhinnen kan sprekke på grunn av fysisk aktivitet, som trening.

Nei, dette finnes det ingen beviser for. Det er en rendyrket myte.

6. Kjæresten din kan se at du ikke er jomfru på grunn av manglende jomfruhinne.

Nei, selv ikke gynekologen kan bedømme om du har hatt samleie før ved å undersøke jomfruhinnen.

7. Du kan få konstruert en ny jomfruhinne kirurgisk.

Nei, du kan ikke det. Siden jomfruhinnen ikke finnes, får de aller fleste jenter som går til legen for å be om noe slikt et par timer terapi istedet. Hvis jenta ikke går med på å løse problemet uten kirurgi, blir det sydd et par, små sting i kransen rett før bryllupsnatten.

Dette er mest for at jenta skal føle at legen har gjort noe, siden hinnen er i svært bløtt matriale og det blir litt som å "sy i smør". Stigene faller ut og det kan ikke garanteres noen blødning. Ingen får en "ny" jomfruhinne, fordi de aldri hadde noen jomfruhinne i utgangspunktet.

Hva skal vi si istedenfor jomfruhinne?

Jomfruhinne er et misvisende ord. For det første er det ingen hinne i skjeden, for det andre er det ikke noe fysisk hinder som avgjør om du er jomfru eller ikke. Borte hos Undre diskuterer de ordet "skjedekrans", en direkte oversettelse av det svenske ordet "slidkrans", som RFSU insisterer på å kalle jomfruhinnen.

Jomfruhinnen er et godt eksempel på et gammeldags, puritanistisk syn på kvinners seksualitet. Du forklarer et fysisk fenomen med at det er en hinne som beskytter jenters uskyld. I realiteten handler det hverken om skyld eller uskyld. Det er bare en slimhinne-flapp i skjeden som blir mindre fremtredende i puberteten og borte etter at du har fått barn. skjedekrans.png.gif jomfruhinne.png.gif

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også