Musikk til sex

Musikk til sengekosen

Riktig bakgrunnsmusikk kan gjøre både sexen og forholdet bedre.

MUSIKKTERAPI: Musikk kan både endre og regulere følelser, noe som også kan påvirke samlivet.

MUSIKKTERAPI: Musikk kan både endre og regulere følelser, noe som også kan påvirke samlivet. Foto: FOTO: Crestock.

Publisert Oppdatert

Lyst til å skape litt ekstra god stemning med kjæresten? Da bør du legge vekt på bakgrunnsmusikken! Musikk påvirker oss på mange plan, og kan gi dere god hjelp med å komme i et sexy og avslappet humør.

Stem på din favorittlåt her.

Regulerer følelser og stress

Stipendiat ved Senter for musikk og helse på Norges musikkhøgskole, Marie Strand Skånland, disputerte i januar med en doktoravhandling om mp3-lytting og egenomsorg. Hun forteller at det er avgjørende at man selv får velge hvilken musikk man lytter til og når man vil lytte, for at musikk skal påvirke oss positivt;

- Forskning som er gjort på musikk og følelser, og musikk og helse, viser at musikk kan være spesielt effektivt når vi ønsker å regulere følelser og stress. Mange har et nært forhold til musikk og opplever at det å lytte til musikk gjør dem godt. Men det er avgjørende at man selv får velge hvilken musikk, og når man vil lytte. Å bli "tvunget" til å høre på musikk andre har valgt, kan gi motsatt effekt, og man kan oppleve å bli både frustrert og sint om man må lytte til musikk man ikke liker, forteller Strand Skåland til Kvinneguiden.no.

Hun understreker at det er mer enn bare én musikktype som kan påvirke oss positivt siden alle mennesker har et individuelt forhold til musikk;

- Måten musikk påvirker oss på handler om hva slags forhold vi har til musikken, i hvilken sammenheng vi hører musikken, hva slags minner musikken fremkaller og hva slags musikksmak vi har, noe som også handler om identitet. Hva slags musikk som skaper god stemning, varierer derfor fra person til person, sier Strand Skåland.

FELLESSKAP: - Om dere som par har gode, felles opplevelser til en type musikk, kan dette gjenskape den gode opplevelsen og en følelse av fellesskap, sier stipendiat ved Senter for musikk og helse på Norges musikkhøgskole, Marie Strand Skånland.

FELLESSKAP: - Om dere som par har gode, felles opplevelser til en type musikk, kan dette gjenskape den gode opplevelsen og en følelse av fellesskap, sier stipendiat ved Senter for musikk og helse på Norges musikkhøgskole, Marie Strand Skånland. Foto: FOTO: Crestock.

Skaper fellesskap

Eksperten forteller at den musikken du liker som oftest får deg i godt humør, og kanskje er det et parti i en låt som du liker ekstra godt og derfor gjør deg glad når du hører det.

- Men her kommer også konteksten inn - hvordan vi opplever samme sang kan variere ut fra hvilken situasjon vi er i og hva slags stemningsleie vi er i, sier hun.

Ønsker du å skape en avslappet stemning med partneren din i kveld, kan du enkelt klare det. Bare husk på å ta hensyn til begges musikksmak;

- Det er viktig at ikke den ene overkjører den andre med sin favorittmusikk. Om dere som par har gode, felles opplevelser til en type musikk, kan dette gjenskape den gode opplevelsen og en følelse av fellesskap. Det er et fenomen som kalles "darling, they're playing our tune", som nettopp handler om at musikken gjenskaper minner og opplevelser, i dette tilfellet felles minner om "oss", forteller Strand Skåland.

Har dere hatt det tøft og trått i forholdet siste tiden, kan den riktige musikken gjerne endre humøret til begge to og gjøre at dere kommer nærmere hverandre igjen;

- Ofte velger mennesker å lytte til musikk som bekrefter de følelsene man har, heller enn å endre dem - og opplever at dette gjør dem godt. Det kan virke som den mest vellykkede måten å endre eller regulere følelser på, er når det gjøres gradvis eller trinnvis. Altså at man først kanskje lytter til musikk som bekrefter vonde eller vanskelige følelser, eller bruker musikk som en slags ventilasjon for frustrasjon eller aggresjon, og deretter bytter til musikk som man blir i bedre humør av, sier hun.

Sanger som sier "sex"

Musikkredaktør ved musikktjenesten WiMP, Bjørn Hammershaug, forteller at sex er et like gammelt tema som musikken i seg selv;

Eviggode stemningslåter

Musikkredaktør hos WiMP, Bjørn Hammershaug,nevner typiske "sexlåter" som kan passe bra. Her er WiMP-redaksjonens fem låttips til en kosestund i halmen:

1. "Let's Get It On" - Marvin Gaye

2. "Love To Love You Baby" - Donna Summer

3. "Kiss" - Prince

4. " A Love Supreme Pt. II" - John Coltrane

5. "Can't Get Enough Of Your Love, Babe" - Barry White

- Og det er vel mulig å hevde at musikk i stor grad er en tilnærming for nettopp kjønnslig omgang mellom to mennesker. Noen artister skjuler budskapet bedre enn andre og tonen er tilpasset sin tid. Mye har skjedd siden hoftevrikken til Elvis fikk foreldrene til å se rødt, sier han til Kvinneguiden.no.

Hammershaug mener at vi i dag finner låter på hitlistene som ikke lenger skjuler sitt budskap på noen måte. Enkelte musikksjangre skiller seg så til de grader ut med tanke på det seksuelle budskapet;

- Det ser vi særlig innen hip hop og r&b-sjangeren hvor det promiskuøse har blitt hverdagskost, sier musikkredaktøren.

Han tror at det er ganske individuelt om et par tenner på heftige grooves eller smekre rytmer, om det er smooth soul, svett funk, koselig pop eller militant hardcore som er det foretrukne.

Men at musikk til hyrdestunden er noe mange er opptatte av, merkes av WIMP-redaktøren.

- Vi ser i hvert fall at "Love" er mye søkt på og at "kosemusikk", eller i hvert fall "behagelig musikk", har et ganske stort nedslagsfelt, sier Hammershaug.

I likhet med Spotify kan også brukere hos WIMP lage sine egne lister og gjøre de tilgjengelige for andre, og redaksjonen lager også mange temabaserte musikklister for brukerne. Musikkredaktøren sier at de dessverre ikke har laget så mange spillelister med hyrdestund i tankene, men at de skal forsøke å få gjort noe med den saken.

- Det mest nærliggende forslaget er spillelista til radioprogrammet "Pepper & Pasjon: Musikk til lyst", forteller Hammershaug.

Er du interessert i å lytte til den listen, finner du den her.

Lesernes favorittlåter

Kvinneguidens forumbrukere er også opptatte av musikk under hyrdestunden, noe vi får bekreftet i tråden vi startet i forumrommet for seksualitet.

Vi spurte: Hvilke låter eller artister foretrekker dere å høre på mens dere har sex?

Her er noen av svarene vi fikk fra debattantene:

- Svak bakgrunnsmusikk, ingen sang, den fjerner konsentrasjonen.

- Moby med "Lift me up".

- John Mayer sin cd "Continuum"

- Massive Attack. Hele "Mezzanine" funker bra.

- Massive Attack og Placebo! Forførende rytmer, og mister ikke fokus selv om det også er sang. Eventuelt gode, gamle Madrugada. Syns det har mer med rytmen (tunge rytmer!!) og stemningen, enn om det er vokal eller ikke. Stemningen skal gi meg en følelse av å koble ut.

- "Sexy Silk" - Jessie J.

- "Kings and Queens" - 30 Seconds to Mars.

Basert på lesernes forslag har WIMP laget en egen spilleliste for oss som heter "Kvinneguiden: Sengekos"! Den finner du her!

Vil du komme med noen sexy musikktips til oss? Da kan du gjøre det i denne tråden, selvsagt helt anonymt.

Les også:

Dette minsker sjansen for utroskap

Barn redder ikke forholdet

Slik unngår du sextørke

Derfor er sexpauser sunt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning