Menn skal menn fordrive?

Er den ultimate kuren mot kjærlighetssorg å finne en ny?

Sist oppdatert
Det hjelper ikke hvor mange rødvinskvelder du har med venninnene, eller hvor mye du overbeviser deg selv om at du er over han, hvis magen vrenger seg og tårene spruter med en gang du ser på et gammelt bilde av dere sammen den gang dere var lykkelige. Bare tanken på en ny kjæreste er utenkelig...

Noen bruker evigheter på å slikke sårene etter et brudd. For noen er derimot løsningen på et nederlag i kjærlighetslivet å kaste seg på forholdsbølgen med en gang. Men er det slik at "menn skal menn fordrive"? Vi har snakket med parterapeut Anne Kristin Schønning fra Samtalepartnerne DA

- Som familieterapeut og parterapeut har jeg opplevd at det er mange som går inn i et nytt forhold nesten før de er ute av det gamle forholdet. Da kan det bli en sammenblandet prosess, hvor man skal forholde seg til et brudd og en forelskelse samtidig, sier Schønning.

Dette er ikke alltid like uproblematisk. Terapeuten vektlegger derfor viktigheten av å bearbeide bruddet før man går videre med en ny partner. Spesielt hvis man har et langt forhold bak seg, et vanskelig brudd og/eller kjærlighetssorg.

Redd for å satse
- Hvis du ikke bearbeider følelsene fra det forrige forholdet ditt kan du risikere at du går inn i et nytt forhold med en sårhet og varhet, som gjør at man blir redd for å binde seg på nytt og redd for å våge å satse en gang til.

Det kommer riktignok an på hvilket forhold man har bak seg.

- Det kan i noen tilfeller ta opp til fem år å bearbeide en skillsmisse eller et langvarig samboerforhold. Det betyr ikke at man skal vente fem år før man begynner å date igjen, men det vil alltid være en fordel om man vet hvor man befinner seg følelsesmessig i forhold til bruddprosessen.

Men hvorfor er det slik at noen har så lett for å hoppe fra den ene partneren til den andre?

- Jeg tror det kan skyldes et sterkt behov for bekreftelse, og at man trenger å føle at "det ikke er meg det er noe galt med". Man ønsker kanskje å føle at man fortsatt er ok, og attraktiv på sjekkemarkedet, sier parterapeuten.

Det kan også muligens bunne i en personlig usikkerhet og umodenhet, samt redsel for å være alene.

Hun tror mange som hopper fra partner til partner har vansker med å kjenne på smerten og selvransakelsen et brudd fører med seg. Dette kan igjen få konsekvenser for nye forhold.

- Hvis dette blir et mønster kan det være snakk om at personen har problemer med å knytte nære relasjoner, altså at de nye forholdene på en måte blir litt overfladiske og ufarlige, tror Schønning.

Balansegang
Fra et gammelt til nytt forhold tar man med seg både gode og dårlige erfaringer fra tidligere partnere. Man er gjerne litt skeptisk, redd for å bli såret, og kanskje også litt kritisk. Det blir da gjerne et spørsmål hvor mye man skal være seg selv.

- En skal våge å vise hvem en er, men samtidig ikke for mye. Man ønsker jo ikke å skremme bort den nye kjæresten. Mange er kritiske når de vet at en person har lett for å skifte partner eller ha kortvarige forhold. Men det kan lett gå andre veien også, at man absolutt ikke tør å kaste seg på kjærlighetsbølgen igjen.

- Mange jenter med dårlig erfaring tør ofte ikke å satse en gang til. Men tør man ikke å prøve, vil man heller aldri finne ut om det er en mann som passer for deg der ute. Det er kanskje noe i "menn skal menn fordrive", men det er nok heller en balansegang, sier Schønning. menn_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også