Mangler du sexlyst?

Da er du ikke alene. Sexolog Gro Isachsen forteller deg om årsakene og hva du kan gjøre for å få lysten tilbake.

Sist oppdatert

Du vil, du vil, men får det bare ikke til. Sexlyst kan ramme både unge og gamle, nyforelskede og par som har holdt sammen i årevis.

 

Ifølge sexolog Gro Isachsen er det helt vanlig for mange å gå i flere uker uten å ha lyst på hverandre.

 

- Vi er ulikt utstyrt i forhold til sexlyst, hvor opptatt vi er av sex avhenger mye av hvilke erfaringer vi har. Er sex det deiligste vi vet vil vi gjerne ha så mye som mulig av det. Har vi mest sex for å tilfredstille vår partner, ikke oss selv, blir det en mer blandet opplevelse, kanskje til og med en negativ en, sier hun.

 

Det finnes flere forklaringer på manglende sexlyst. Sexolog Gro Isachsen lister opp de vanligste grunnene til at du mister lysten:

 

  • Dårlig sex
    Hva som gjør sexen dårlig varierer. En vanlig årsak er dårlig kunnskap om kvinners og menns ulike forutsetninger for å nyte. Oftest er det kvinnen som ikke får til å si fra eller ikke kjenner sin egen seksualitet, slik at mannen ikke aner hva han skal gjøre for at også hun skal ha det godt.
    Et vanlig utslag av dårlig kunnskap og manglende kommunikasjon er at paret hopper rett på samleiet, uten at kvinnen er tent. Da kan det bli en tørr og smertefull opplevelse, noe som gir enda mindre lyst.
  • Stress
    Når all konsentrasjonen handler om hvordan du skal løse et problem på jobben er det vanskelig å være til stede i egen kropp og kjenne på lyster og gleder.
  • For lite søvn
    Når søvnbehovet ikke dekkes er det vanskelig å ha overskudd og glede av sexen. Dette er et vanlig problem, særlig i forbindelse med graviditet og fødsel. Da kan også hormonene slå negativt ut, samtidig med at fokus er på det nye barnet, ikke på egen nytelse.
  • Dårlig bekkenmuskulatur
    Når musklene rundt skjeden ikke er trent, gir det mindre blodfylt kjønn og mindre følelse enn kvinner har i skjeden i utgangspunktet. Dessuten blir orgasmene svakere. Det er jo disse musklene som strammer seg og slapper av når orgasmen intreffer. Når musklene er dårlig trent, blir også orgasmen en slapp opplevelse.

Isachsen legger også til at dårlig kroppsbilde, mangel på tillit eller følelsen av å ikke bli respektert kan dempe lysten. Rett før eller etter en krangel er det vanskelig å dele kjærtegn.


Ikke ha pliktsex!
Ifølge sexologen er det mange som pusher seg selv for partnerens skyld, også kjent som pliktsex.

 

- De føler så stort nederlag for at de ikke tenner når de skulle ønske de fikk det til, at de lar det stå til før tenningen er der. Noen tenner underveis av at partneren nyter eller de vet hvordan de skal få med kroppen og tankene inn i den gode sexen. Andre blir skremt av en partner som nyter sexen rått og hemningsløst, mens de selv ikke klarer å hengi seg til nytelsen.

 

Konsekvensene av å ha mye pliktsex kan være til dels alvorlige:

 

- Mye pliktsex gir stor risiko for stadig mindre lyst. Sex uten tenning gir en følelse av at sex tapper energi, i stedet for at det gir overskudd og gleder. Noen forteller at sex uten tenning kan gi utenfor-kroppen-opplevelser. Pliktsex kan gi kvinner smerter under sex, noe som på sikt kan utvikle seg til en kroniske smertertilstand, først urinveisinfeksjoner og soppliglignende tilstandser som kan ende med vestibulitt og for noen også skjedekrampe(vaginisme) som ytterste konsekvens.

 

Og til slutt...
Noen har kanskje også manglende pliktsex fordi de tror at menn er umettelige på sex. Til det har Isachsen følgende å si:

 

- For noen hundre år siden var kvinner sett på som umettelige sexdyr, mens de mente menn var mer moderate i sine behov. Hvor mye vi tenker på sex handler mye om hvordan behovet dekkes og hvor vi er i livet. De som har store forventninger, men lite sex kjenner nok mer sulten, utemmet lyst enn de som har mye god sex og er fornøyd med å tilfredstille seg selv når partneren ikke har lyst samtidig.

 

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2008, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også